StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Знижує тиск і запобігає інсульту: названі корисні властивості смачного продукту

16 жовтня 2020, 09:15
Він містить флавоноїди, які є антиоксидантами, отриманими з рослин.
шоколад
Він містить флавоноїди, які є антиоксидантами, отриманими з рослин./ Фото pixabay.com

З юних років нам кажуть не їсти занадто багато солодощів, в тому числі шоколаду. Проте, темний шоколад, особливо якщо в ньому багато какао, насправді може бути вам корисний. Цей вид шоколаду має безліч корисних властивостей, які можуть принести користь вашому серцю, мозку і здоров'ю в цілому.

Ось чому вживання чорного шоколаду може бути корисним для вас.

Темний шоколад корисний для здоров'я серця

Причина, чому темний шоколад корисний для здоров'я серця, полягає в тому, що він містить флавоноїди, які є антиоксидантами, отриманими з рослин.

читайте такожХурма: користь і унікальні переваги для організму

Флавоноїди можуть мати такі переваги для здоров'я серця:

Зниження артеріального тиску: механізми не повністю вивчені, як темний шоколад і його флавоноїди знижують артеріальний тиск.

"Можливо, просто антиоксидантні та протизапальні компоненти, а також розріджуючі кров і розслаблюючі кровоносні судини властивості цих хімічних речовин є тим, що відповідають за зниження артеріального тиску", - говорить Дана Хуннес, доктор філософії, магістр охорони здоров'я, доктор медичних наук, старший дієтолог медичного центру UCLA ім. Рональда Рейгана і професор Школи громадської охорони Здоров'я Філдінга.

Зниження холестерину: флавоноїди можуть підвищувати рівень ЛПВЩ (ліпопротеїнів високої щільності), який відомий як "хороший холестерин", і покращувати їх функцію. Холестерин ЛПВЩ поглинає холестерин ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності), який є "поганим холестерином", і, в свою чергу, знижує рівень холестерину в організмі.

Запобігання утворенню тромбів: було виявлено, що флавоноїди в темному шоколаді позитивно впливають на тромбоцити. Дослідження 2007 року показало, що тромбоцити в крові помірних споживачів шоколаду з меншою ймовірністю згортаються, ніж у людей, які не вживають шоколад. Дослідники дійшли висновку, що ці ефекти проти згортання крові можуть бути відповідальні за позитивний вплив шоколаду на здоров'я серцево-судинної системи.

Запобігання інсульту: темний шоколад може знизити ризик інсульту завдяки своїй здатності знижувати кров'яний тиск, оскільки високий кров'яний тиск збільшує ризик інсульту. Крім того, оскільки він розслабляє кровоносні судини, це також може знизити ризик інсульту, - говорить Ханнес.

Зниження ризику серцевих захворювань: мета-аналіз 2017 року розглянув п'ять досліджень, які досліджували зв'язок між споживанням шоколаду та ризиком серцевих захворювань. Аналіз показав, що в п'яти дослідженнях спостерігалося зниження ризику серцевих захворювань, пов'язаного з помірним споживанням шоколаду.

Темний шоколад може поліпшити здоров'я мозку

За словами Ханнеса, через згадані вище переваги для серцево-судинної системи флавоноїди можуть допомогти збільшити приплив крові до мозку. В результаті ви отримаєте більше кисню в свій мозок і швидше виведете токсини з мозку. Це захищає ваш мозок і може допомогти запобігти нейродегенеративним станам, таким як хвороби Альцгеймера та Паркінсона.

Невелике дослідження 2018 року показало, що флавоноїди можуть подолати гематоенцефалічний бар'єр і мати позитивний вплив на електричну активність мозку, що може покращити увагу та пам'ять. У цьому дослідженні учасники споживали 6,8 грама темного шоколаду, щоб скористатися цими перевагами.

Ханнес каже, що посилення кровотоку може бути механізмом, за допомогою якого темний шоколад, як вважають, покращує пам'ять, і тому щоденне вживання невеликої кількості темного шоколаду може позитивно позначитися на загальному пізнанні.

Темний шоколад може зменшити запалення

За словами Хуннеса, споживання темного шоколаду-природний спосіб зменшити запалення в організмі. Це тому, що антиоксиданти в темному шоколаді - особливо флавоноїди і поліфеноли - мають протизапальні властивості.

Вживання протизапальних продуктів забезпечує загальну користь для здоров'я, наприклад запобігає майбутнім хронічним захворювання, такі як хвороби серця або діабет 2 типу.

Фактично, Хуннес каже, що зменшення запалення може допомогти захистити наступні органи:

  • Серце
  • Легені
  • Печінка
  • Головний мозок

Темний шоколад знижує окислювальний стрес в організмі

І флавоноїди, і поліфеноли-антиоксиданти, присутні в темному шоколаді - також можуть боротися з пошкодженням організму вільними радикалами. Вільні радикали-це природні побічні продукти життя, які також можуть бути викликані забрудненням навколишнього середовища або ультрафіолетовим випромінюванням. Вони можуть викликати пошкодження ДНК наших клітин і викликати окислювальний стрес, який може привести до хронічних захворювань.

Оскільки темний шоколад має надзвичайно високий вміст поліфенолів, він може допомогти вам зменшити окислювальний стрес і боротися з вільними радикалами. Ось як темний шоколад відрізняється від інших продуктів, багатих антиоксидантами, з точки зору вмісту поліфенолів:

  • Темний шоколад: 1664 мг на 100 г
  • Молочний шоколад: 236 мг на 100 г
  • Полуниця: 235 мг на 100 г
  • Кава: 214 мг на 100 мл
  • Імбир: 202 мг на 100 г
  • Червоне вино: 101 мг на 100 мл

Найкращий спосіб вживання темного шоколаду

При виборі темного шоколаду найкраще використовувати какао з більш високим вмістом какао. "Чим більше какао, тим більше корисних поживних речовин, менше цукру і менше інших потенційно негативних інгредієнтів", - говорить Ханнес.

Зокрема, 80% какао-це мінімум, який Ханнес рекомендує для досягнення користі для здоров'я. Хуннес каже, що ви можете з'їдати від 20 до 30 грамів на день 80% темного шоколаду, хоча, якщо відсоток менше, ви можете з'їсти трохи більше.

Помірне споживання темного шоколаду-це смачний спосіб поліпшити загальний стан здоров'я з низьким рівнем ризику і допомогти запобігти такі проблеми зі здоров'ям, як інсульт, високий кров'яний тиск, запалення і окислювальний стрес. Просто не забудьте вибрати найвищий відсоток какао для самого здорового варіанту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти