StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Схуднення і сон: як одне допомагає і заважає іншому

19 лютого 2021, 19:12оновлено 19 лютого 2021, 20:06
Що такого в тривалості сну або його відсутності, що може привести до повноти?
Вчені, схуднення
Що такого в тривалості сну або його відсутності, що може привести до повноти? / stilnos.com

Якщо ви намагаєтеся схуднути, але ваги не зрушуються з місця, можливо, Вам варто поглянути на свій сон.

Сну - це те, що нам усім потрібно, але ми часто забуваємо розставляти пріоритети. Якщо щоночі спати менше рекомендованого, це може збільшити ризик певних захворювань, включаючи ожиріння.

Але що такого в тривалості сну або його відсутності, що може привести до повноти?

читайте такожСхуднення покращує самопочуття, але є нюанс: лікар розповіла, що не так

Зв'язок між сном і збільшенням ваги

Ви можете подумати, що висипаєтеся, але якщо ви не спите хоча б 7 годин щоночі більшу частину днів на тиждень, ви можете не дотримуватися рекомендовані правила сну для дорослих.

За даними надійного джерела Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), дорослі у віці від 18 до 60 років повинні прагнути спати 7 або більше годин щоночі. Ця кількість збільшується до 7-9 годин сну для людей у віці від 61 до 64 років.

Згідно з журналом клінічної медицини сну, сон менше рекомендованих 7 годин щоночі може збільшити ризик несприятливих наслідків для здоров'я, таких як:

  • збільшення ваги
  • ожиріння
  • серцеве захворювання
  • депресія
  • Інсульт

Згідно з оглядом дослідження, проведеного в 2013 році, існує зв'язок між недосипанням і підвищеним ризиком набору ваги і ожиріння.

Більше того, Інше невелике дослідження, проведене в 2013 році, показало, що здорові дорослі, які спали всього 5 годин за ніч протягом 5 ночей, набирали в середньому 800 грам.

Недолік сну і контролю апетиту

Вживання меншої кількості калорій часто є першим кроком до схуднення, якщо це ваша мета.

Але якщо у вас порушений баланс гормонів апетиту (греліну і лептину), ви можете виявити, що споживаєте більше їжі, ніж потрібно вашому організму.

Грелін збільшує апетит, сигналізуючи про голод у вашому мозку, спонукаючи вас їсти. Лептин діє навпаки, пригнічуючи голод і сигналізуючи про насичення в мозку.

Коли ви недосипаєте, ваше тіло реагує, виробляючи більше греліну і менше лептину. Це може викликати переїдання.

Фактично, більш раннє дослідження 2004 року показало, що рівні греліну були приблизно на 14,9 відсотка вище у людей, які спали менше, ніж у тих, хто висипався. Результати дослідження також показали, що рівень лептину був на 15,5% нижче в групі з меншою кількістю сну.

Позбавлення сну і боротьба з тягою

Якщо ви виявите, що відмовити менш поживній їжі під час недосипання важче, значить, ви не самотні.

Результати невеликого рандомізованого контрольованого дослідження 2016 року, проведеного надійним джерелом, показали, що нестача сну може збільшити ваше бажання їсти більш калорійні продукти і знизити вашу здатність чинити опір їм.

Зокрема, дослідники виявили, що зменшення кількості сну впливає на рівні ендоканабіноїдів, які являють собою хімічні сигнали, що впливають на ваш апетит і систему винагороди вашого мозку.

Це було особливо помітно в ті дні, коли учасники недосипали, коли рівні ендоканабіноїдів були вище і зберігалися довше, особливо в другій половині дня.

Втрата сну і вправи

Вправи є важливим компонентом схуднення, якщо це ваша мета, а також збереження здоров'я. Але якщо ви мало спите, у вас може не вистачити енергії, щоб рухатися.

Незважаючи на те, що дослідження втрати сну і витрати енергії відсутні, сонливість і втома, як правило, підсилюють малорухливий спосіб життя. Це, в свою чергу, ймовірно, призведе до зменшення кількості вправ і фізичної активності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти