StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як компенсувати шкоду від недосипу - простий спосіб

10 липня 2021, 03:02
Недосип збільшує ризик передчасної смерті, розвитку серцево-судинних захворювань і виникнення раку.
сон, релакс
Шкоду від неякісного сну можна компенсувати заняттями спортом / Фото pixabay

Постійний недосип чинить негативний вплив на здоров'я. Компенсувати збиток можуть регулярні заняття спортом. Як з'ясували австралійські вчені, для збереження нормального функціонування організму достатньо 150 хвилин помірної активності на тиждень.

Учені проаналізували інформацію про 380 тисяч людей, зібрану в базі даних UK Biobank за 11-15 років. Результати дослідження опубліковані в журналі British Journal of Sports Medicine.

Чим небезпечний недосип і відсутність фізичної активності

Недосип і низька фізична активність незалежно одне від одного збільшують ризик передчасної смерті, розвитку серцево-судинних захворювань і виникнення раку.

відео дня

Недосип і ризик передчасної смерті

В результаті дослідження, вчені з'ясували, що найвищі показники спостерігалися у фізично активних, молодих, худих, фінансово забезпечених жінок, які не мали проблем з психікою, їли багато овочів та фруктів, не працювали позмінно, ніколи не курили і вживали мало алкоголю.

Чим нижчий бал, тим більше він був пов'язаний з ризиком смерті від усіх типів серцево-судинних захворювань і від інсульту.

Низький ризик передчасної смерті був у групі "висока фізична активність + здоровий сон". У тих, хто мало рухався і погано спав, він зростав на 57%.

Недосип – що робити

Учені дійшли висновку, що рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я 150 хвилин помірного або 75 хвилин активного фізичного навантаження на тиждень нівелюють більшу частину шкідливого впливу недосипу і послаблюють його зв'язок з ризиком передчасної смерті.

Зазначимо, вчені кажуть, що вони проводили спостереження, які не можуть повністю і обґрунтовано встановити причинно-наслідковий зв'язок. Інформацію про режим сну і фізичну активність вони збирали лише в певний момент часу і на основі факторів, що мають потенційний вплив. Тому необхідні додаткові дослідження.

читайте такожЯк поліпшити сон: три прості медитації для засипання

Як повідомляв Главред, згідно з новим дослідженням, яке провели вчені з Національного університету Кільмеса (Аргентина), змінний графік роботи і часті зміни часових поясів змінюють мікросередовище, яке оточує ракові клітини. Вони роблять його набагато сприятливішим для росту пухлини, а також заважають природному імунному захисту організму.

Учені заявили, що кава допомагає швидше прокинутися і збільшує кількість енергії, проте не компенсує годин сну, яких не вистачило організму для відновлення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти