StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Холодний душ: 9 дивовижних переваг для здоров'я

13 жовтня 2020, 14:42
Холод зазвичай стимулює реакцію кровоносних судин.
душ
Холодний душ дуже корисний для здоров'я. / Фото: Instagram / bathroom_city

Холодний душ - процедура не надто приємна, що вимагає певної звички і сміливості. Проте, вважається, що холодний душ дуже корисний для здоров'я.

Главред зібрав 9 переваг холодного душу для здоров'я.

1. Холодний душ допоможе швидше відновитися після важкого тренування

Ви чули про спортсменів, які приймають крижані ванни після тренування для прискорення відновлення? Що ж, принципи прийняття холодного душу дуже схожі.

"Холод зазвичай стимулює реакцію кровоносних судин, що викликає звуження судин", - говорить Хасіт Джетва, наставник з охорони здоров'я та фітнесу в The Training Room.

"По суті, це відбувається для того, щоб направити кров туди, де вона найбільше потрібна, в даному випадку в життєво важливі органи. Таким чином, кров змушена повертатися до серця, звідки вона може потім транспортуватися в легені для поповнення, і ця насичена киснем кров потім може перекачуватися по всьому тілу, а це означає, що тепер ви отримуєте свіжий кисень і поживні речовини в потрібні області. Холод також допомагає зменшити будь-яке можливе запалення, яке може виникнути у вас після тренування, що може допомогти прискорити ваше одужання і зменшити біль", - додає вона.

2. Холодний душ може поліпшити ваше психічне здоров'я

Згідно з дослідженням експертів Медичної школи Університету Співдружності Вірджинії, прийняття холодного душу протягом двох-трьох хвилин один або два рази на день, якому передує п'ятихвилинний "період адаптації" з повільним охолодженням води, може бути корисною частиною полегшення симптомів депресії.

Як? Команда вчених пов'язує позитивні результати з тим фактом, що вплив холоду активує симпатичну нервову систему і через високу щільність холодових рецепторів в шкірі посилає безліч електричних імпульсів від периферичних нервових закінчень в мозок. Хоча вони дійшли висновку, що для підтвердження результатів потрібні більш масштабні дослідження, це багатообіцяючий початок.

3. Холодний душ може полегшити біль

Є причина, по якій ви прикладаєте лід до опіку або хворої спині: холод може мати знеболюючий ефект, йдеться у висновках, опублікованих в північноамериканському журналі медичних наук.

Принципи ті ж, що і викладені Джетвою вище: холод звужує кровоносні судини, зменшуючи набряк, а також потенційно уповільнює швидкість передачі больових сигналів в мозок.

4. Холодний душ може підтримати вашу імунну систему

Одне дослідження 2016 року показало, що у учасників на 29% менше шансів хворіти, коли вони практикували прийом душу за принципом чергування гарячої або холодної води. Ті, хто приймав контрастний душ, повідомили про меншу кількість днів хвороби, ніж ті, хто приймав теплий душ.

"Це нібито пов'язано зі збільшенням швидкості метаболізму, викликаним шоком зміни температури", - говорить Джетва. "Тоді ваше тіло прискорює свої функції, щоб спробувати компенсувати це".

5. Холодний душ може підвищити бадьорість

Ніяких сюрпризів в цьому немає-зменшення різниці температур холодного душу трохи шокує ваше тіло.

"Це піддає ваше тіло стресу", говорить Джетва. "Що змушує вашу симпатичну нервову систему реагувати "бий або біжи", так що ви можете раптово відчути себе набагато більш зосередженим і уважним. Знаходження під фізичним стресом через низькі температури означає, що ваша потреба в кисні також значно зростає, що сприяє більш високій частоті дихання і надходить в організм кисню".

6. Холодний душ сприяє схудненню

Ключове слово тут "підтримка". Так, дослідження, опубліковане в Cell, показало, що вплив низьких температур може захистити від ожиріння, поліпшити метаболізм і змінити склад кишкових бактерій, тому вони краще підходять для спалювання жиру. Однак є свідчення того, що холодний душ може активувати бурий жир - тип, який допомагає генерувати тепло по всьому тілу за рахунок спалювання калорій.

7. Холодний душ може поліпшити колір обличчя

"Холодна вода дуже корисна для шкіри", - говорить Кей Гревесон, практикуюча медсестра естетичної медицини Regents Park Aesthetics. "Навіть просто вмивання холодною водою після очищення може зробити вашу шкіру яскравішою", - каже вона.

"На додаток до цього, щоб зберегти нашу внутрішню температуру, пори нашої шкіри звужуються, що може допомогти поліпшити загальну текстуру і зовнішній вигляд шкіри", - говорить доктор Майкл Барніш, лікар-естетик.

8. Холодний душ допоможе вам краще впоратися зі стресом

Можливо, це для сміливців - у дослідженні 2000 року дослідники помістили учасників у воду з температурою 14°C на одну годину. Це може здатися надмірним, але досвід дійсно викликав зниження рівня кортизолу-гормону стресу - в організмі.

9. Холодний душ може поліпшити здоров'я вашого серця

Як вже сказав Джетва, холодний душ викликає звуження кровоносних судин. Кров спрямовується до органів, щоб залишатися в теплі, що сприяє кровотоку. Поліпшення кровообігу пов'язане з поліпшенням здоров'я серцево-судинної системи, а це означає, що ваше серце залишається здоровим і щасливим.

Тим не менш, важливо також пам'ятати, що низькі температури змушують ваше серце працювати більше, щоб зігрітися, що, у свою чергу, на думку British Heart Foundation, може поставити під загрозу ваше здоров'я.

Висновок? Є багато інших способів зберегти здоров'я серця-наприклад, збалансована дієта і план вправ, - тому не покладайтеся тільки на холодну терапію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти