StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Гіркота в роті: коли потрібно звертатися до лікаря

11 січня 2021, 18:22оновлено 13 січня 2021, 15:40
Гіркота в роті часто не є серйозною проблемою, але вона може заважати повсякденному життю і впливати на ваш раціон.
1610380249-6096.jpg
Гіркота в роті часто не є серйозною проблемою,але вона може заважати повсякденному життю і впливати на ваш раціон / Pixabay

Цикорій або чорна кава можуть бути причиною гіркого смаку в роті. Однак наявність хронічного гіркого присмаку в роті, незалежно від того, що ви їсте або п'єте, не є нормальним і може вказувати на одне з декількох захворювань.

Главред розповість більше про причини гіркоти у роті, про те, коли слід звертатися за допомогою і як позбутися від цього симптому.

Причина

Гіркота в роті часто не є серйозною проблемою, але вона може заважати повсякденному життю і впливати на ваш раціон.

читайте такожРак печінки: колір в туалеті вкаже на смертельне захворювання

Синдром печіння в роті

Як випливає з назви, синдром печіння в роті викликає відчуття печіння або випалення в роті, яке може бути дуже болючим. Ці симптоми можуть виникати в одній частині рота або по всьому роті. Він також може викликати відчуття сухості в роті і гіркий або металевий присмак.

Синдром печіння в роті зустрічається як у жінок, так і у чоловіків, особливо у жінок, які перебувають в періоді менопаузи і пізніше.

Іноді печіння в роті не має видимої причини. Лікарі підозрюють, що це може бути пов'язано з пошкодженням нервів у роті. Це також може бути пов'язано з основними станами або методами лікування таких станів, як цукровий діабет, лікування раку і гормональні зміни під час менопаузи.

Вагітність

Жіночий гормон естроген, який коливається під час вагітності, також може впливати на смакові рецептори. Багато жінок скаржаться на гіркий або металевий присмак у роті під час вагітності. Зазвичай це відбувається пізніше під час вагітності або після пологів.

Сухість у роті

Відчуття сухості в роті, також відоме як ксеростомія, може бути викликана зменшенням вироблення слини або зміною складу слини. Зменшення може відбутися з ряду причин, в тому числі:

  • старіння
  • певні ліки
  • аутоімунне захворювання, таке як синдром Шегрена, яке викликає надмірну сухість у роті та очах
  • куріння тютюну

Без належного утворення слини смак може змінитися. Наприклад, смак може бути більш гірким або солоним. Крім того, нестача слини може ускладнити ковтання або мова, і люди з цим захворюванням можуть помітити більше порожнин і інфекцій ясен.

Кислотний рефлюкс

Кислотний рефлюкс, також званий ГЕРХ, виникає, коли нижній сфінктер стравоходу слабшає і дозволяє їжі і шлункової кислоти переміщатися з шлунка вгору назад в стравохід і рот. Нижній сфінктер стравоходу-це м'яз в нижній частині стравоходу, яка являє собою трубку, по якій їжа надходить з рота в шлунок. Оскільки ця їжа містить травну кислоту і ферменти, вона може викликати гіркоту в роті.

Інші симптоми включають:

  • печіння в грудях через кілька годин після їжі
  • проблеми з ковтанням
  • хронічний сухий кашель

Ліки та добавки

Після того, як ваше тіло поглинуло певні типи ліків, залишки ліків виділяються зі слиною. Крім того, якщо в ліках або добавці є гіркі або металеві елементи, вони можуть залишити гіркий присмак у роті.

Поширеними винуватцями є:

  • антибіотик тетрациклін, який використовується для лікування деяких психічних розладів
  • деякі Серцеві препарати
  • вітаміни та добавки, що містять цинк, хром або мідь

Хвороби та інфекції

Коли у вас застуда, інфекція носових пазух або інше захворювання, ваше тіло природним чином вивільняє білок, що виробляється різними клітинами тіла, щоб сприяти і опосередковувати запалення. Вважається, що цей білок також може впливати на смакові рецептори, викликаючи підвищену чутливість до гіркого присмаку під час хвороби.

Лікування раку

Радіація і хіміотерапія можуть дратувати смакові рецептори, в результаті чого багато речей, в тому числі просто вода, набувають металевий або гіркий присмак.

Синдром кедрового горіха

Хоча це не алергія, у деяких людей може бути реакція на кедрові горіхи, яка залишає гіркий або металевий присмак у роті приблизно через 12-48 годин після прийому горіхів. Вчені не зовсім впевнені, чому це відбувається, але підозрюють, що це може мати якесь відношення до забруднювача, наприклад, до хімічних речовин, що використовуються в процесі лущення, генетичної схильності або прогорканию горіхового масла.

Домашні засоби

Є деякі речі, які ви можете зробити вдома, щоб полегшити або навіть запобігти гіркоти у роті.

Пийте багато рідини і жуйте жувальну гумку без цукру, щоб збільшити вироблення слини.

Дотримуйтесь правил гігієни порожнини рота. Акуратно чистіть щіткою протягом двох хвилин два рази на день і щодня користуйтеся зубною ниткою.

Відвідуйте стоматолога кожні шість місяців для перевірки.

Зменшіть свої шанси на кислотний рефлюкс, схуднувши при необхідності, уникаючи гострої або жирної їжі, не курячи тютюнові вироби, обмежуючи вживання алкоголю і їжте невеликими частими прийомами їжі, а не великими.

В'яз слизький може допомогти збільшити секрецію слизу, яка захищає слизову оболонку просвіту шлунково-кишкового тракту від кислотного подразнення шлунка

.Попросіть лікаря змінити ліки, якщо ви помітили, що він дає вам гіркоту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти