Транзит газу через Україну залежатиме від РФ і ЄС: експерт пояснив, до чого готуватися

9 квітня 2021, 02:34
Росія та Європа вирішуватимуть, чи потрібен і чи вигідний їм український маршрут. При цьому Україні доведеться вирішити низку непростих питань.
газ_транзит газу
ГТС потрібно готувати до будь-яких сценаріїв зниження або повної відсутності транзиту з РФ / Reuters

Після закінчення чинного контракту між Нафтогазом і Газпромом і завершення будівництва Північний потік-2 транзит газу через Україну може повністю припинитися.

Долю України, як країни-транзитера, вирішуватиме Євросоюз та Росія, пояснив Главреду експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

Він зазначив, що Газпром вже зараз скорочує транзит газу через територію України, але до кінця дії контракту російський монополіст все ж таки буде оплачувати зазначені в договорі обсяги. Далі Європа визначатиме маршрути, за якими їй краще отримувати російський газ.

"З урахуванням закінчення будівництва СП-2 (Північний потік-2, - ред.), реалії такі, що Росія та Європа вирішуватимуть, чи потрібен і чи вигідний їм український маршрут. Адже ми захотіли ринкових комерційних відносин з ЄС і Газпромом, і саме вони в чистому вигляді у нас і є. Тому Україна повинна підготувати свою ГТС (газотранспортну систему, - ред.) до будь-яких сценаріїв зниження або повної відсутності транзиту з РФ", - вважає експерт.

Землянський додав, що Нафтогаз повинен відповісти на низку питань: як скорочувати кількість компресорних станцій і кількість ліній газопроводу, як забезпечувати споживачів в регіонах в умовах припинення транзитів з боку РФ, як це відіб'ється на тарифах.

"Адже ГТС будувалася при проектній потужності в 240 мільярдів кубометрів, але зараз нею насилу проводять лише 40", - зазначив він.

читайте такожСтало відомо про нові ініціативи США щодо зупинки Північного потоку-2Як повідомляв Главред, енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів, що якщо транзит газу скоротиться до 30 мільярдів кубів, то заробити Україна зможе максимум 1 мільярд доларів при тому, що щороку в ГТС вкладають близько 500 мільйонів доларів.

Крім того зниження транзиту газу відіб'ється і на українських споживачах. Корольчук пояснив, що якщо не буде транзитного газу і тиску в системі, тоді доведеться більше спалювати газу, і, відповідно підвищувати вартість транспортування газу до кінцевого споживача. Як наслідок - транспортна складова може зрости з нинішніх 15-20% до щонайменше 50%.

Контракт на транзит газу між Росією та Україною

30 грудня 2019 року в результаті тристоронніх переговорів Україна – Росія – Європейський Союз був підписаний новий контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року на 5 років з можливістю його пролонгації на 10 років на аналогічних умовах.

Домовленість була досягнута ще 20 грудня, проте підписи сторони поставили за добу до припинення колишнього контракту.

Мінімальні гарантовані обсяги прокачування - 65 млрд м куб. газу в перший рік і по 40 млрд м куб. на наступні 4 роки. При цьому фактичні обсяги можуть бути вищими.

За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, це перший випадок в історії України, коли Газпром уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати". Раніше закупівлі газу у Газпрому покривалися схожим, але невигідним для України і вигідним для Росії, принципом "бери або плати"."

Газпром і Нафтогаз України також уклали безвідкличну угоду про врегулювання спорів.

Мін'юст України і Газпром уклали безвідкличну мирову угоду, що передбачає припинення Україною всіх поточних і можливих майбутніх вимог до Газпрому, заснованих на рішенні Антимонопольного комітету України.

Північний потік-2 - останні новини:

  • Росія зіткнулася з новими проблемами в добудові СП-2 після того, як з 1 січня нинішнього року набув чинності закон про американський оборонний бюджет. Документом передбачена можливість США запроваджувати санкції проти всіх підприємств, які прямо або побічно пов'язані з проектом.
  • У Держдепі заявляли, що Вашингтон стежить за процесами добудови та сертифікації газопроводу Північний потік-2 з метою нанесення санкційного удару.
  • 23 лютого стало відомо про те, що щонайменше18 компаній вирішили вийти з проекту СП-2, щоби не потрапити під дію американських санкцій.
  • 4 березня в Данії заявили, що терміни добудови газопроводу Північний потік-2 у виключній економічній зоні країни перенесено на вересень. До цього роботи планували закінчити в квітні.
  • Глава Держдепу США Ентоні Блінкен 23 березня сказав, що Байден як і раніше виступає проти газопроводу СП-2. Проект може зашкодити інтересам України, Польщі та інших союзників Вашингтона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти