"Основа" борщу різко подорожчала: що відбувається з цінами на популярний овоч

17 квітня 2024, 11:00
Білокачанна капуста врожаю 2023 року за останній тиждень значно подорожчала (все сталося через скорочення запасів овоча).
Капуста, монети
Що відбувається з цінами на капусту? / колаж Главред, фото УНІАН

З початку нинішнього тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білокачанну капусту (основний елемент борщового набору). Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Такий стан речей аграрії аргументують сезонним скороченням пропозиції цієї продукції на тлі стабільно високого попиту.

Наприклад, на сьогоднішній момент пропозиція білоголової капусти врожаю минулого року на ринку значно скоротилася, а попит продовжує залишатися досить високим. На тлі цього фермери, які ще мають у своєму розпорядженні достатні запаси білокачанної капусти, почали підвищувати ціни на цю продукцію.

відео дня

Зараз торішня капуста надходить у продаж по 8-13 грн/кг (що в середньому на 40% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня).

До слова, наразі ціни на капусту в Україні в середньому на 38% нижчі, ніж роком раніше. При цьому учасники ринку не виключають того, що тенденція подорожчання продукції збережеться...

Що за овоч білокачанна капуста?

Білокачанна капуста - овочева культура, цінний і широко поширений харчовий продукт. Вживається в їжу у свіжому вигляді, у складі гарячих страв, використовується для квашення і маринування, повідомляє портал "Вікіпедія".

Ціни на продукти в Україні

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, протягом 2023 року в Україні відбулося значне зростання цін на продукти харчування. За даними Державної служби статистики України (Держстату), у грудні 2023 року середні ціни на ці продукти зросли на 4% порівняно з груднем 2022 року.

У другому півріччі 2023 року відбулося значне підвищення цін на молоко, яке є однією з ключових складових молочних продуктів. Це підвищення відбулося як у гривнях, так і в євро, повідомили в Союзі молочних підприємств України.

Незважаючи на загальне зростання цін у країні на 3,7% у період із грудня 2022 року по грудень 2023 року, окремі продукти також подешевшали. Про це повідомляє Державна служба статистики України у своєму звіті.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти