Комітет ВР підтримав кримінальну відповідальність за незаконне будівництво

7 жовтня 2021, 14:28
Накладення тимчасового арешту на об'єкти унеможливить їх подальше використання, експлуатацію, Будівництво, ремонт тощо.
Комітет ВР підтримав кримінальну відповідальність за незаконне будівництво

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту розглянути в першому читанні законопроєкт №5877 про відповідальність за порушення у будівельній сфері в рамках реформи містобудування. Законопроєкт є заключним у реалізації реформи.

За словами співавторки законопроєкту, народної депутатки і голови Координаційної ради з вирішення проблемних питань у містобудуванні Олени Шуляк, у законопроєкті пропонують притягувати порушників до кримінальної відповідальності за незаконне захоплення земель історико-культурного призначення, за самовільне будівництво, яке ведеться з порушенням цільового призначення земельної ділянки тощо.

Незаконне будівництво, що створило небезпеку чи призвело до тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення, пропонують карати позбавленням волі на термін від трьох до п’яти років.

відео дня

Крім того, законопроєкт передбачає тимчасовий арешт об’єктів незаконного будівництва до виконання постанови про адміністративне правопорушення. Арешт здійснюватимуть посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (або виконавчими органами, що виконують їх повноваження) органів місцевого самоврядування.

Накладання тимчасового арешту об’єктів зробить неможливим їхнє подальше використання, експлуатацію, будівництво, ремонт тощо.

Основною платформою для отримання документів на будівництво та експлуатацію стане електронна система. За внесення підроблених документів, печаток, штампів, бланків до системи порушників чекає обмеження волі на термін до трьох років, або штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

"Ми внесли зміни в багато статей чинного законодавства та додали нову, 197-2 статтю. Вона передбачає кримінальну відповідальність за незаконне будівництво, у тому числі без ознак самовільного захоплення земельної ділянки, якщо такі дії призвели чи могли призвести до особливо тяжких наслідків. Важливо, що відповідальність за самовільне захоплення земельних ділянок історико-культурного значення буде також посилена, що особливо актуально для сучасної України", - розповіла Олена Шуляк.

Нагадаємо, законопроект №5655 про механізми зміни роботи на будівельному ринку планують розглянути в другому читанні вже у жовтні-листопаді 2021 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти