Як визначити фальшиві долари: правила перевірки, щоб не влетіти в "копієчку"

8 серпня 2024, 18:51оновлено 10 серпня, 15:24
3218
Якщо ви виявили в себе фальшиву банкноту, потрібно віднести її до банку або звернутися до поліції.
Як визначити фальшиві долари: правила перевірки, щоб не влетіти в
Як визначити фальшиві долари / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Щоб захистити себе від отримання фальшивих грошей, варто знати, як перевірити долари на справжність. До того ж, якщо знати головні правила, то вистачить навіть пильного візуального огляду, щоб визначити фальшивку.

Вам також може бути цікаво: Що робити зі старими доларами: прості дії врятують заощадження.

Як перевірити фальшиві долари чи ні

Метод, яким може скористатися кожен – візуальна перевірка доларів. Автор YouTube каналу "Доза Нумізмата" сказав, на що варто звернути увагу:

  1. Водяний знак. Він проявляється, якщо подивитися на банкноту на просвіт.
  2. Номінал. Існують банкноти лише у 100, 50, 20, 10, 5, 2 та 1 долар.
  3. Матеріал. Купюра має щільний і шорсткий папір, що нагадує тканину. Надірвати папір неможливо. Якщо потягнути її за краї – вона трохи розтягується.
  4. Особливості нанесення фарби. Зображення на лицьовій частині, крім коду та друку банку, нанесені чорними MG-фарбами, на звороті використовується звичайна зелена. Номінал, залежно від кута нахилу, може змінювати колір. Зображення на купюрі не повинні вигорати на сонці або розпливатися, коли на них потрапить вода. Фарба добре тримається і не осипається, навіть якщо банкноту потерти. Малюнок повинен бути чітким, без розмитих контурів.
  5. Мікродрук. Під збільшувальним склом проглядається напис "United States of America".
  6. Портрет президента США. Згідно зі статистикою НБУ, здебільшого в Україні підроблюють $100. Досить часто — домальовуючи нулі до $1 або $10. Тому варто запам'ятати, що на купюрі номіналом 100 доларів США зображено Бенджаміна Франкліна.
  7. Символи серійного номеру. Кожна банкнота має унікальний номер — комбінацію з одинадцяти цифр і букв. Серійний номер двічі повторюється на лицьовій стороні купюри.
Як визначити фальшиві долари: правила перевірки, щоб не влетіти в
Як виглядає справжня купюра 100 доларів / фото: Мінфін

Що робити якщо попалися фальшиві долари

Якщо ви виявили в себе фальшиву банкноту, потрібно віднести її до банку або звернутися до поліції. Фальшиву банкноту можна віднести до будь-якого банку. Співробітник перевірить, до якої категорії належить купюра: неплатоспроможної, сумнівної чи тієї, що має ознаки підроблення. У разі виявлення останніх двох працівник банку має викликати поліцію.

На такі купюри буде складено акт із зазначенням усіх реквізитів грошових знаків і ордер про передачу цінностей. Після цього банкноту заберуть на перевірку до НБУ, яка триває п'ять днів.

Якщо ви виявили в себе фальшиву банкноту, можна одразу звернутися до поліції. Там порушать справу й відправлять купюру на експертизу. Людині потрібно буде дати свідчення: як купюра потрапила до неї, де вона могла її отримати, хто міг її дати.

Дивіться відео, як перевірити 100 доларову купюру на справжність:

Що відомо про YouTube канал "Доза Нумізмата"?

На каналі "Доза Нумізмата" можна побачити рідкісні обігові монети України, колекційні річні набори монет України, інвестиційні монети України, фальшиві монети України, та багато іншого про монети. На даний канал вже підписалось понад 8 тисяч користувачів.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти