Кабмін тягне економіку України до рівня африканської країни - експерт

8 березня 2021, 07:13
Уряд України ставить собі завдання у 2030 році наздогнати Екваторіальну Гвінею, переконаний експерт Анатолій Амелін.
Курс гривня долар
Кабмін тягне економіку України до рівня африканської країни - експерт / УНІАН

Кабінет Міністрів України затвердив національну економічну стратегію до 2030 року. З плюсів - добре, що вона з'явилася, бо в країні з'являється дискурс про те, яку економіку ми будуємо і які цілі перед собою ставимо, розповів співзасновник аналітичного центру "Український інститут майбутнього", директор програми "Економіка" Анатолій Амелін у коментарі Главреду.

"З мінусів - державні органи працюють у межах своїх бюрократичних процедур, за якими базовий проєкт Стратегії відправили по всіх міністерствах і запропонували внести в нього коригування. У підсумку на виході документ вийшов таким, який враховує ініціативи, узгоджені робочими групами, але не містить в собі особливої конкретики", - сказав експерт.

За його словами, з тієї конкретики, яка залишилася – цільові індикатори, такі як, наприклад, очікувані темпи зростання української економіки не менш ніж удвічі.

"Тобто, якщо у 2020 році ми маємо ВВП $142 млрд, то у 2030 році чиновники збираються отримати не менш як $282 млрд, при тому, що ВВП польської економіки у цьому ж 2030 році буде більш ніж $1,0 трлн. Відповідно, виникає питання - як багато українців залишиться в країні? Те ж саме і зі зростанням доходів на душу населення не менш ніж до 10 тисяч доларів. Виходить, що уряд ставить собі завдання у 2030 році наздогнати Екваторіальну Гвінею сьогоднішнього дня (при тому, що на місці вона теж не стоятиме)", - пояснив Амелін.

Він зазначив, що якщо зростуть доходи населення, відповідно, має вирости й експорт. Але незрозуміло, як можна буде досягти зростання до заявлених 150 мільярдів доларів, оскільки експорт тоді виросте в три рази, а економіка - тільки у два.

"Іншими словами, все це - неамбіційні цілі, які не дозволять Україні до 2030 року конкурувати з сусідніми країнами", - додав експерт.

Економічна стратегія України - про що йшлося раніше:

  • Кабінет Міністрів України у середу, 3 березня, на своєму засіданні затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року.
  • Документ визначає стратегічні кроки для розвитку промисловості, агросектору, видобутку, інфраструктури, транспорту, енергетичного сектору, інформаційно-комунікаційних технологій, креативних індустрій та сфери послуг.
  • Також стратегія враховує важливі наскрізні напрямки - диджиталізацію,"зелений" курс, розвиток підприємництва та збалансований регіональний розвиток.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти