Експерт озвучив два сценарії для України на опалювальний сезон

7 жовтня 2021, 19:32оновлено 8 жовтня 2021, 12:33
Експерт зазначив, що вимушеним виходом з такої ситуації може стати введення Національного плану дій із обмеженням споживання газу та призупиненням роботи значної частини промислових підприємств.
газ
Фото pixabay.com

Цьогорічний опалювальний сезон розвиватиметься за двома можливими сценаріями - поганим та ще гіршим.

Про це в ефірі ток-шоу Energy Freedom заявив керівник напрямку диспетчеризації компанії "ЙЕ Енергія", що входить до складу Асоціації постачальників енергоресурсів, Володимир Гноєвий.

"Минулої, порівняно теплої, зими в найморозніші дні середньодобовий попит на природний газ становив близько 180 мільйонів кубометрів, а в окремі дні "підстрибував" до 200. Ті витрати газу компенсувалися за рахунок надходжень від власного видобутку - 53-54 мільйони кубометрів щодобово, імпорту – до 16 мільйонів кубометрів кубометрів, та газу з підземних сховищ – близько 140 мільйонів", - зазначив експерт.

відео дня

Цього року, за його словами, ситуація виглядає менш оптимістичною. Експерт прогнозує, що добовий дефіцит газу може скласти 20-30 мільйонів кубометрів, оскільки підземні сховища, заповнені на 60%, а імпорт, що впав із 13 до 5 мільйонів (кубометрів – ред.) навряд чи зможуть покрити пікове споживання.

"Я не впевнений, що підземні сховища із такими обсягами зможуть витримати такий відбір (200 млн куб м на добу – уточ.). Максимум, який можуть видати "підземки" – 90-110 мільйонів (кубометрів – ред.). При такому сценарії доведеться покладатися на сили природи – на те, наскільки холодною буде зима. Якщо морози, як обіцяють синоптики, розпочнуться у грудні та триватимуть аж до лютого, то даю 99,9% - слід очікувати зриву опалювального сезону", - резюмував експерт.

Експерт зазначив, що вимушеним виходом з такої ситуації може стати введення Національного плану дій із обмеженням споживання газу та призупиненням роботи значної частини промислових підприємств.

В другому сценарії, на думку Володимира Гноєвого, теж не обійдеться без зупинки промисловості.

"Високі ціни на природний газ на європейських ринках, які продовжують зростати, змусять значну частину промислових підприємств, в першу чергу тих, які споживають імпортований ресурс, припинити своє виробництво. В цьому випадку, вивільнених обсягів палива для покриття потреб населення, звісно, вистачить. Та навряд чи такий сценарій можна вважати порятунком. Адже зупинка промисловості погано відобразиться на платоспроможності громадян, які навряд чи зможуть оплачувати природний газ та тепло навіть за "соціальними" цінами", - підсумував експерт.

Нагадаємо, що 1 жовтня в АТ "Укртрансгаз" повідомили про припинення закачування газу в підземні сховища. На разі їх наповненість складає 18,8 мільярдів кубометрів, в той же час минулого року на початку опалювального сезону у ПСГ зберігалося 28,3 мільярди кубометрів газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти