Ціни стрімко зменшуються: в Україні різко дешевшає низка продуктів

14 серпня 2024, 13:13
1022
Фахівці повідомили, що інфляція в Україні в липні в річному вимірі прискорилися до 5,4%.
Ціни стрімко зменшуються: в Україні різко дешевшає низка продуктів
Які продукти дешевшають в Україні / колаж: Главред, фото: unsplash

Фахівці наукового центру повідомили, що у найближчі місяці в Україні варто очікувати подальшого зниження споживчих цін на продукти харчування під впливом масового надходження продукції урожаю нинішнього року.

"Меншою мірою це стосується хлібної та тваринницької продукції, де ціни на сировину складаються вищі від торішніх", - йдеться в повідомленні.

У Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки" дали прогноз, за даними Держстату, що у липні 2024 року споживчі ціни на продукти харчування зменшилися проти попереднього місяця на 0,8%. Основним драйвером зменшення споживчих цін на продукти харчування стали ціни на яйця (-11,4%) та овочі (-19,6%).

відео дня

Проте на інші продукти ціни зросли: найбільше - на цукор (+12,1%), олію соняшникову (+2,9%) та фрукти (+1,4%). По інших групах товарів відбулося зростання цін у межах одного відсотка.

Наковці нагадають, що цього року стрімко дешевшають яйця: -47,6% проти грудня 2023 року. Також зменшилися ціни на овочі (-2,6%), м'ясо та м'ясопродукти (-2,2%).

У річному вимірі, крім названих продуктів, зменшилися споживчі ціни на олію соняшникову (-7,6%) та цукор (-1,9%). При цьому найбільше зростання цін проти липня 2023 року відбулося на масло вершкове (+16,1%) та хліб (+10,1%).

За даними Держстату, інфляція в Україні в липні в річному вимірі прискорилися до 5,4% попри те, що місячна інфляція була на рівні 0%.

Державна служба статистики України

Держстат України - національний орган статистики України, центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується міністром Кабінету Міністрів України.

Забезпечує проведення в життя державної політики в галузі статистики, створення і належне функціонування загальнодержавної системи економіко-статистичної інформації на території України, пише Вікіпедія.

Нагадаємо, що у серпні відчутно здорожчає популярна категорія продуктів. Науковий співробітник Іван Свиноус повідомив, що збільшення витрат на електроенергію та матеріали призведе до підвищення закупівельних цін на молоко.

В Україні буде "стрибок" цін на популярний продукт. Зовсім скоро, за словами українських пекарів, можуть початися перебої з хлібом. Головна причини цього - збільшення вартості борошна, заявили у Всеукраїнській асоціації пекарів.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти