Що таке іпотека і чим вона відрізняється від кредиту: просте пояснення

18 січня 2024, 12:16
575
Квартиру або будинок можна взяти в іпотеку, а от автомобіль, інший транспорт, побутову техніку чи інші речі – ні.
Кредит, деньги, банк
Що таке іпотека/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Нерідко у розмовах з іншими людьми можна почути, що хтось взяв квартиру в іпотеку. Але чи знаєте ви, що таке іпотека, і чому її оформляють переважно на житло, але ніколи – на автомобілі чи побутову техніку.

Іпотека – це вид кредиту із заставою, який можна взяти на приватну нерухомість. При цьому сама нерухомість, яку ви можете взяти в іпотеку, буде у вашому користуванні, але перебуватиме у заставі. Кредитор у разі несплати вами коштів може стягнути нерухомість як компенсацію. Простіше кажучи, якщо борг за іпотеку не буде погашений, то квартиру чи будинок можуть у вас забрати.

В іпотеку можна брати саме нерухомість – квартиру, будинок, землю. Іпотечний кредит не можна оформити на автомобіль, інші транспортні засоби, побутову техніку або інші речі. Також не можна взяти в іпотеку комерційну нерухомість.

відео дня

Саме в цьому і полягає головна відмінність іпотечного кредиту від звичайного. Якщо ви хочете придбати в кредит, наприклад, автомобіль, холодильник або телевізор, то банк вам запропонує звичайний споживчий кредит. А іпотека оформляється лише на приватну нерухомість.

Що ще можна взяти в іпотеку? В іпотеку можна брати не лише квартиру чи будинок, а й частину житла, котедж, таунхаус, земельну ділянку під будівництво і гаражі.

Також варто знати, що перед оформленням іпотеки банк попросить заплатити початковий внесок, який становитиме третину, четверту частину або половину від початкової ціни нерухомості.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти