"Курс по 30 буде благом": з'явився лякаючий прогноз обвалу гривні

16 березня 2020, 09:38
Нацбанк буде допомагати Мінфіну фінансувати дефіцит держбюджету, впевнений Ерік Найман.
Гривня купюри
Експерт дав прогноз щодо курсу гривні / УНІАН

У разі, якщо Нацбанк буде продавати валюту тим же темпом, як і минулого тижня ($1 млрд), то чисті валютні резерви впадуть до рівня листопада минулого року до середини квітня, а падіння чистих резервів до рівня 2018 року (близько $7 млрд) може відбутися тільки в кінці травня, заявив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

Він вважає, що головне питання полягає в тому, скільки вільної гривні на руках і звідки вона може піти на валютний ринок.

Експерт нагадав, що гривневі депозити фізосіб становлять 331 млрд грн., а на валютний ринок може піти 42 млрд грн.

відео дня

У той же час гривневі залишки на рахунках юридичних осіб складають 329 млрд грн. - тобто на валютний ринок може піти 64 млрд грн., каже фінансист.

читайте також200 гривень за долар: у Раді шокували українців планами дефолтуКрім того, депозитні сертифікати НБУ знаходяться в межах 174 млрд грн., "але під них можна взяти рефінанс - що вже і зробили 4 банки на 4,5 млрд. грн. - тобто на валютний ринок може вийти 120 млрд грн.".

"Готівкова гривня 370 млрд. грн. (півроку тому було 357 млрд грн.) - якщо спустити М0 до 7%, як було в 2001 році, то на валютний ринок може піти 94 млрд грн. Погашення гривневих ОВДП - в березні-травні залишилося виплатити 28 млрд грн. (до речі, нерезиденти вже скоротили в березні вкладення в гривневі ОВДП на 4,3 млрд грн.)", - підрахував Найман у Facebook.

Разом з тим він упевнений, що Нацбанк буде допомагати Мінфіну фінансувати дефіцит держбюджету в епоху коронавіруса, а валютні резерви НБУ закриють цей гривневий попит - їх тільки чистих $16,4 млрд.

"І девальвація гривні хоча б до 30 грн/дол. буде навіть благом для України - допоможе наповнити держбюджет, допоможе експортерам, виведе економіку з пастки дефляційної рецесії.

читайте також"Валюти не буде": екс-міністр дав похмурий прогноз щодо падіння гривні

Якщо влада заграється у друкарський верстат або якщо повернуть Приватбанк старим власникам (або пробачать їм борг) що посварить Україну з МВФ в самий невідповідний момент, тоді і 30 і навіть 32-35 здадуться легкою прогулянкою", - додав керуючий партнер Capital Times.

Нагадаємо, раніше експерт Олексій Дорошенко оцінив найгірший сценарій для економіки України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти