"Помилка Нацбанку": експерт розкрив загрозливий розклад з гривнею

16 лютого 2020, 03:30оновлено 16 лютого 2020, 21:16
Ревальвації гривні можна було запобігти, вважає Олександр Охріменко.
гривна, гривня
Ревальвації гривні можна було запобігти, вважає Олександр Охріменко

Падіння промислового виробництва в Україні, не в останню чергу, пов'язано з торговою війною між США і Китаєм, заявив економічний експерт Олександр Охріменко.

"На жаль, вона нас теж зачепила, це логічно", - наголосив він у коментарі на телеканалі 112 Україна.

На його думку, в Україні варто говорити не про падіння економіки, а про зниження темпів її зростання.

відео дня

"Зараз зростає (економіка, - ред.), але дуже повільно", - говорить він.

Експерт також критично оцінив заяви прем'єра Олексія Гончарука про те, що за 5 років економіка України має зрости на 40%.
"Хотіли і заявляли, що буде 4% (зростання ВВП - ред.) в цьому році... Бажано, щоб зростання ВВП було 8%, як говорив Гончарук в своїй програмі, але це не реально на сьогоднішній день", - вважає він.

Звернемо увагу, що зростання реального ВВП України в четвертому кварталі 2019 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року склало 1,5%, сповільнившись з 4,1% в аналогічному вимірі кварталом раніше.

Як повідомляється на сайті Державної служби статистики України, порівняно з попереднім кварталом з урахуванням сезонного фактора зростання економіки становило 0,1%.

Дані про зростання економіки за рік в цілому, про номінальний ВВП в розрахунку на одну людину не наводяться.

У той же час ревальвацію гривні Охріменко назвав помилкою Національного банку, яку можна було запобігти.

"Національний банк міг це зробити (не допустити ревальвацію, - ред.)", - стверджує він.

Характеризуючи економічну ситуацію в Україні співрозмовник заявив, що нинішній стан справ влаштовує всіх, від уряду до населення.

"Сама система економіки Україні незмінна. І ніхто не хоче її міняти, ні влада, ні населення. Я вам поясню, чому це нереально: всі українці починають платити податки зупиняють працювати в тіньовій економіці. Це реально? Нереально. Тому далі можна вже нічого не робити. Все дуже просто, це навіть не від президента залежить. Класичний варіант: всі хочуть, щоб корупція зникла, але хочуть, щоб у мене був кум, який в разі чого міг би "вирішити", - упевнений він.

Торкаючись ситуації з комунальними платежами, економіст звернув увагу на те, що в Україні головна проблема не в розмірі тарифів, а в якості послуг.

"Якість дуже погана. Проблема не в розмірі тарифу. Дійсно, він подорожчав... Але якість – це найжахливіше. У нас часто кажуть, що в Польщі (тарифи, - ред.) вище. Вище значно, але і якість на порядок вище", - додав Охріменко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти