Книжкова полиця: артбук Last of Us 2 - прощальний подарунок з постапокаліпсису

26 липня 2020, 09:05
Важке і нескінченно красиве зібрання ілюстрацій по кращій грі цього року.
Концепт-арт The Last of Us part 2 / Naughty Dog
Концепт-арт The Last of Us part 2 / Naughty Dog

Минув той час, коли артбуков по грі доводилося чекати кілька місяців або навіть років. В останній час все поліпшило настільки, що тепер вони виходять або з незначною затримкою, або водночас з релізом гри.

Сьогоднішній наш гість якраз з таких, і він присвячений другій частині The Last of Us – одному з кращих (а, можливо, і кращому) творінь ігрострою останніх років, болісного й безжального до фанатів трибьюту ненависті і одержимості помстою.

Beautiful Darkness

Якої б ви думки про The Last of Us II не були, неможливо заперечувати, що це гра з продуманим до дрібниць левел-дизайном і багатим красивим світом.

відео дня

Власне, книга всю цю красу фіксує на папері. Арт-буки взагалі вкрай рідко бувають поганими (а часто-густо подобаються більше самої гри), все, що від них вимагається - показати виворіт розробки, і "Світ гри The Last of Us Part II" справляється з цим якнайкраще.

останній з нас 2

Книга сповнена дивовижних художніх рішень – від локацій до освітлення, від 3d-графіки і дизайну персонажів до композиції і перспективи. Якість ілюстрацій і опрацювання деталей дублюють якість самої гри і добре пояснюють, чому зруйнований світ TLoU2 вийшов настільки атмосферним і правдоподібним. На відміну від арбтука першої частини, тут значно менше олівцевих замальовок, а акцент передусім робиться на фотобашингу (колажах фотографічної якості), який сьогодні став основною технікою в індустрії. І перше враження тих, хто пройшов гру буде саме таким – наскільки прискіпливо розробники Naughty Dog відтворили концепти в TLoU2.

Не відкривати до повного проходження!

Якщо ви ще не завершили гру, утримайтеся від спокуси і не відкривайте захисну плівку – книга хоч і вибудувана хронологічно, охоплюючи весь ігровий досвід від прологу до фінальних титрів, спойлерів можна набратися на будь-якій сторінці, принагідно втративши і вау-ефект від сюжетних поворотів і краси тутешнього світу.

Звісно, знайшлося місце ідеям і експериментам, що викликають особливий інтерес - тим, які не отримали втілення у фінальній версії. Наприклад, у первісному дизайні сєрафіти виглядали зовсім не так, вуличний строкатий одяг Діни в процесі розробки змінився на більш відповідний для виживання, старий шкільний ранець Еллі був вибракуваний на користь практичного місткого рюкзака, Джоел міг мати довге волосся і залисини і таке інше. Це тільки декілька прикладів, далеко не самих цікавих.

З особливостей - було несподіваним виявити лише кілька сторінок, присвячених Еббі (що навіть припаде до смаку частини гравців) та інфікованим – зомбі практично не змінилися з першої частини, тому видавець вирішив не дублювати інформацію з попереднього Art of. Тут основний акцент робиться на загиблому світі, через який пробираються герої, і загалом правильно робиться - пост-апокаліпсис ще ніколи не був настільки прекрасний.

На допомогу читачеві - коментарі від команди художників і сценаристів, що пояснюють, до чого вони прагнули, що хотіли передати, які викликати емоції і чим надихалися при створенні локацій ("Ферма", наприклад, явне цитування Уайета). Пояснень рівно стільки, щоб і дати корисну інформацію, і не набриднути читачеві.

До того ж артбук добре скомпонований і грає з настроєм, як і сама TLoU2, не акцентуючи довго уваги на одній темі і не даючи нудьгувати – наприклад, за пейзажами засніжених пустельних локацій йде "теплий" розворот, присвячений любовним відносинам героїв і так далі.

останній з нас 2

Локалізація

Зміст фоліанту MAL'OPUS повністю відповідає оригінальному виданню і значно перевершує книжку з картинками з Collector's Edition гри як за змістом, так і за розмірами. Преміальний формат у твердій палітурці (розмір навіть більше "бібліотечних видань" Dark Horse) дозволяє як слід роздивитися вміст, глянцеві сторінки щільні і приємні на дотик, жодної зайвої деталі в оформленні – справжня прикраса книжкової полиці. Приємно бачити, що високий рівень якості нітрохи не впав з часу виходу артбуку по Death Stranding.

Єдине, що засмучує - наклад в 800 примірників. Для багатомільйонної країни - це просто сльози. І це докір не видавцям, які звісно ж усвідомлюють ринковий потенціал.

Our Future Days

Є великі сумніви, що історія буде авторами колись продовжена (принаймні, історія тих персонажів, яких ми дізналися і полюбили за час проходження обох частин), і "Світ гри The Last of Us Part II" – останній прощальний помах рукою фанатам від цього світу і його героїв. Ми будемо сумувати і пам'ятати.

P.S. Якщо після книги ви не отримали передозування красою, додаткові концепт-арти можна розблокувати в самій грі, а ще частину викладали самі Naughty Dog на ArtStation.


Світ гри The Last of Us Part II
Світ гри The Last of Us Part II

Світ гри The Last of Us Part II

Оригінальна назва: The Art of the Last of Us Part II
Автор: Naughty Dog
Художники: Eytan Zana, Jad Saber та ін.
Видавництво: MAL'OPUS
Перший видавець: Dark Horse
Палітурка: твердий
Кількість сторінок: 200
Формат: 230 x 320 мм


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти