ЗСУ можуть вийти до Криму до Дня Незалежності і звільнити півострів до Різдва – Гетьман

3 серпня 2023, 12:00оновлено 3 серпня 2023, 20:05
Сили оборони України наближаються до повного прориву першої лінії оборони військ РФ на півдні, 2-га і 3-тя вже не такі потужні, вважає Олексій Гетьман.
Алексей Гетьман
ЗСУ потрібно три тижні, щоб вийти до узбережжя Азовського моря – Гетьман / Коллаж Главред

Контрнаступ сил оборони України набирає обертів. Війська завдають ударів по російських окупантах на всій лінії фронту і відвойовують більш вигідні позиції для подальшого розвитку наступальної операції. ЗСУ володіють ініціативою на полі бою, а оборонні редути армії агресора Росії поступово послаблюються.

В інтерв'ю Главреду військовий експерт, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман розповів про ситуацію з проривом першої лінії "оборони" військ РФ, оцінив перспективи розриву "сухопутного коридору" окупантів на півдні, зробив прогноз про терміни виходу армії України до Азовського узбережжя і пояснив, за якого сценарію можна повернути захоплений Росією Крим вже до Різдва.

Армія України просувається на Бердянському та Мелітопольському напрямках. Війська звільнили Старомайорське, а пропагандисти РФ вже кажуть, що росіяни не втримають і Урожайне Донецької області. Чи можемо ми говорити про прорив першої лінії оборони ворога? Чи ця лінія прорвана лише частково?

Перша лінія оборони, швидше за все, прорвана лише частково. Вона дуже довга, але проривати її всюди немає сенсу. Треба це робити на одній вузькій ділянці, прориваючи навіть не кілометри, а метри або десятки метрів. Далі можна рухатися вже по тилах ворога.

Інформація щодо прориву лінії офіційно не підтверджується Генштабом та речниками, тому що потрібен певний час для оприлюднення точних даних. Втім, така інформація може не з’являтися у зведеннях, аби не розповідати про наші успіхи й не допомагати цим ворогу.

Тому давайте довіряти інформації, яку поширюють британська розвідка, американські розвідники, Інститут дослідження війні і мапа Deep State, де вказується просування ЗСУ. Першу лінію, яку ще називають лінією Суровікіна, повністю ми ще не прорвали, але вже до цього близькі.

Дивіться відео, в якому Олексій Гетьман зробив прогноз щодо повернення Криму до України:

Що потрібно ЗСУ для прориву другої і третьої ліній оборони? Доведеться чекати далекобійних ракет і авіації чи армія здатна вирішити питання тими озброєннями, які є наразі?

Сили оборони України ще не задіяли всі сили, які могли б залучити до наступальних дій на півдні. Під патронатом МВС були штурмові бригади, зокрема й за кордоном, у різних європейських країнах. Просування українських військ може бути пришвидшено, коли ці бригади, а також важка техніка, серед якої танки Leopard, Challenger та БМП Bradley, будуть повністю задіяні на полі бою.

Варто зазначити, що між першою, другою та третьою лініями є мінні поля, але ці лінії побудовані не дуже щільно. Росіяни кажуть, що у разі прориву першої лінії вони відійдуть на більш потужну другу, а потім на ще більш укріплену третю, проте їхні заяви не відповідають дійсності.

Зокрема, перша лінія дійсно була побудовано щільно. Друга й третя вже не такі міцні – російські війська, які там тримають оборону, виснажені, бо воюють без ротації від 3 до 10 тижнів. Противник втомився, в нього низький моральний дух. Натомість ми застосовуємо свіжі військові підрозділи.

Ми розуміємо, що контрнаступ – складна і важка операція. Чи можливо спрогнозувати, в які терміни ЗСУ можуть подолати другу та третю лінії оборони?

Це росіяни підлаштовуються під дати. У нас кожному підрозділу, який бере участь у бойових діях, Генеральний штаб видає бойове розпорядження. Там прописані всі ключові питання – напрямки руху, підтримка, забезпечення. Бойове розпорядження – це документ, де прописані дії для того, щоб підрозділ міг ефективно воювати.

Пропоную акцентувати увагу на прогнозах американського Інституту дослідження війни. Це серйозна організація з дуже потужними джерелами, серед яких МІ-6, ЦРУ, аеророзвідка і космічна розвідка. Аналітики прогнозують, що ЗСУ знадобиться від одного до трьох тижнів, щоб вийти на узбережжя Азовського моря або на рубежі, які дозволять взяти під вогневий контроль все, що може рухатися вздовж Азовського моря. Треба, щоб з території Росії до окупованого Криму та угруповань, які перебувають навколо півострова, не надходили військова техніка та боєприпаси.

Якщо нам вдасться перекрити логістику російських військ, Крим з півострова перетвориться на острів. Забезпечення буде можливим лише морем або Кримським мостом, який ми, безумовно, зруйнуємо.

Росіяни почали до цього готуватися. Деякі десантні кораблі в Новоросійську вже переобладнують на транспортні судна. Тому що всі чудово розуміють: коли війська РФ у Криму залишаться без логістичного забезпечення, угруповання, яке перебуває на півострові, приречене.

Армія України має всі можливості для того, щоб розірвати суходільний коридор?

Збройні сили мають можливості якщо не розірвати суходільний коридор, то хоча б його перекрити.

Втім, може виникнути й інша ситуація.

Росія здатна посилити своє угруповання на півдні, але лише за рахунок послаблення іншої ділянки фронту. Москва так вже робила, а водночас заявляла, що перекидають резерви з глибини своєї країни, де вже немає підрозділів, які можна було б відправити на війну.

За такого сценарію в серпні ми можемо не вийти на узбережжя Азовського моря, але підійти до позицій, які дозволять прострілювати артилерією суходільний коридор. І тоді ми фактично його перекриємо.

Таким чином, у серпні ми можемо вийти до Перекопського перешийку?

Це прогнози західних аналітиків. Вони вважають, що ЗСУ може знадобитися до трьох тижнів, щоб добитися такої мети. Не будемо говорити про дати, але виходить, що до Дня Незалежності наші війська можуть вийти до Азовського узбережжя. Дай Боже, щоб так і відбулося.

Британське видання The Times опублікувало матеріал, в якому йдеться про те, що російська оборона слабшає, а ЗСУ виходять на найважливіші висоти. Серед варіантів просування, на які вказують журналісти - поворот на схід від Бахмута на південь до Донецька. Наскільки реальний сценарій такого просування?

У матеріалі The Times назвали три сценарії подальшого розвитку контрнаступу. Крім сценарію, що передбачав просування з Бахмуту до Горлівки та Донецька, йшлося про ще два напрямки на півдні. Прогнози західних журналістів щодо руху на південному напрямку цілком розумні, а от їхнє бачення просування до Донецька викликає питання.

Горлівка переходить у Донецьк, разом вони утворюють фактично один великий мегаполіс. Це урбанізована місцевість. Я впевнений, що наші Збройні сили не будуть рухатися вздовж лінії фронту і штурмувати ці міста лобовими атаками. Подібні дії можуть призвести до великих втрат.

Тактика звільнення міст передбачає їх оточення, після чого війська рухаються далі. До самого міста заходять внутрішні війська та спецпідрозділи. Територія поділяється на сектори та квадрати і проводиться зачистка. Ворожі війська, яким не вдалося втекти, або здаються, або знищуються.

Така схема є типовою для сучасних армій світу, але не для російських військ. Вони, наприклад, штурмували лобовими атаками Бахмут, внаслідок чого там загинуло багато їхніх солдатів. Згідно з підрахунками, на кожні 42 сантиметри просування Росія поклала життя одного свого солдата. Росіяни фактично йшли по трупах.

Наші друзі з The Times роблять дивні прогнози. Вони бачать, що ми у процесі звільнення Бахмута уникаємо лобових штурмів, обходимо місто з флангів та примушуємо ворога або тікати, або здаватися в полон. Шансів у оточеного угруповання вже немає.

І тут західні журналісти, у яких перед очима приклад Бахмута, вважають, що ми здатні організувати лобовий штурм таких міст, як Горлівка та Донецьк. Можливо, це інформаційно-психологічна операція, щоб збити з пантелику росіян, тому що з військової точки зору такі дії дуже недоречні.

Ми не будемо обстрілювати або штурмувати Донецьк, тому що там багато цивільного населення. Лобова атака урбанізованого міста – щось на рівні фантастики. Ніхто на це не піде.

У британському Express з'явилася стаття, в якій йдеться про те, що військові спеціалісти Британії тренують 2000 українських спецназівців, які нібито братимуть участь у поверненні Криму до Різдва. Чи можуть ЗСУ звільнити півострів вже наприкінці цього року?

Цілком можливо.

Якщо нам вдасться зупинити логістику росіян суходільним коридором, кримське угруповання окупантів опиниться в умовному оточенні. ЗСУ навіть не знадобиться вводити до Криму свої війська та бронетехніку. Наша армія артилерійським вогнем та ракетними ударами змусить ворога підписати капітуляцію та здатися в полон.

Коли російські війська в Криму зрозуміють, що опинилися в оточенні, вони проігнорують команди з Москви або інших міст і здаватимуться. Росіяни зрозуміють, що за таких обставин воювати вже не здатні.

Варто зазначити, що українських військовослужбовців дійсно готують у Великій Британії, але вони навчаються там і на територіях інших країн щонайменше 10 років. Багато наших військових приїжджають до країн Заходу, де опановують сучасну техніку.

Інформація подана таким чином, начебто йде підготовка якихось особливих спецпідрозділів, які приїдуть та порвуть росіян на шматки. Але це лише звичайне тренування в рамках певних програм. Вже більше 30 000 українських військових пройшли навчання за кордоном. Після початку повномасштабної війни ця цифра лише зросла, з'явилися нові програми.

Тому йдеться лише про планову підготовку наших військових. І ці люди дійсно добре підготовлені – вони навчені вести бойові дії за сучасними правилами війни та мають сучасне озброєння НАТО. Це дійсно потужна сила.

Війська Росії активізувалися на Куп'янсько-Лиманскому напрямку. Вони сконцентрували там сили і намагаються просуватися. Чим нам загрожує пожвавлення ворога та які подальші плани окупантів?

На Куп'янсько-Лиманському напрямку росіяни зосередили 120 000 військовослужбовців (до 100 000, які були там раніше, додалися ще 20 тисяч, які прибули з навчань із Білорусі) та велику кількість військової техніки. Там приблизно 2 000 одиниць важкої техніки: орієнтовно 1000 танків, 500-550 стволів артилерії, 300-350 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ).

Це потужне угрупування, яке створило танковий кулак і саме танковими ударами намагається прорвати нашу лінію оборони. Ми підтягнули туди свої резерви.

Противник хоче видавити нас за річку Оскіл і зайняти там рубежі. Можливо, росіяни планують у подальшому просуватися на Лиман та Слов'янськ, але це все їхні проблеми. Треба довіряти нашим офіційним джерелам – командувач Сухопутних військ генерал Сирський вже зазначав, що суттєвих просувань ворога на цьому напрямку немає.

Втім, на Куп'янсько-Лиманському напрямку дійсно дуже запеклі бої. Росіяни намагаються просунутися і дуже хочуть, щоб ми перекинули туди війська з півдня і послабили свій атакуючий потенціал на південному фронті. Поки що задуми росіян не реалізуються. На мою думку, нічого в них і не вийде. Снарядів вже стало менше, а підсилитися можливостей немає.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак днями підтвердив інформацію The Wall Street Journal про те, що в Саудівській Аравії відбудуться перемовини без Росії про мир в Україні. За словами Єрмака, країни обговорять формулу миру Зеленського. Для чого така дискусія і чи є шанси на завершення війни шляхом діалогу?

Питання полягає у тому, з ким вести діалог. Ми можемо домовитися з країнами Заходу і обговорити плани президента Зеленського – багато країн із ними погоджується. Можна напрацювати спільний зі світовими державами механізм на базі формули миру Зеленського. Це буде дуже непоганим політичним кроком, який продемонструє, що ми маємо підтримку.

Проте сідати за стіл перемовин треба конкретно з Росією і тільки на умовах повного виведення її військ із нашої території. Діалог може бути лише про компенсації з боку Москви та створення демілітаризованої зони на території Росії, яка б дозволяла унеможливити її напад у майбутньому.

Ми можемо досягти домовленостей з усім світом, але з Москвою компроміси неможливі. Україна ставить чіткі вимоги – виведення російських військ, відшкодування збитків, а вже потім буде розмова. Росіяни хочуть, щоб усе лишилося, як є. Тому мені здається, що найближчим часом не варто очікувати завершення війни на базі перемовин. Війна може закінчитися лише військовим шляхом і нашою перемогою.

А як може змінитися ситуація з перемовинами, коли ЗСУ підійдуть до окупованого Криму?

Якщо ми підійдемо до Криму, і російські війська капітулюють, це вже будуть не перемовини, а саме капітуляція. Не буде з ким домовлятися, тому що противник здасться.

Хто такий Олексій Гетьман?

Олексій Гетьман - український військовий експерт, майор ЗСУ. Ветеран російсько-української війни.

Як військовий експерт коментує події війни Росії проти України на радіо, телебаченні та Інтернет-ресурсах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти