Ядерна зброя не врятує РФ від неминучого програшу у війні - Кочетков

5 вересня 2023, 09:00оновлено 6 вересня 2023, 11:42
Російська ядерна зброя ризикує виявитися блефом, тому РФ боїться її випробувань, вважає експерт.
Ядерна зброя не врятує РФ від неминучого програшу у війні - Кочетков
Ядерна зброя не врятує РФ від неминучого програшу у війні - Кочетков / Главред

Країна-агресор Росія, ймовірно, перекинула до Білорусі партію ракет з ядерними боєголовками. Однак, за словами керівника ГУР Кирила Буданова, Росія перекидає туди застаріли комплекси Точка-У, які збиралася відправити на утилізацію.

В інтервʼю Главреду політичний аналітик Олександр Кочетков розповів, чи становить загрозу для України ядерна зброя РФ у Білорусі, чого насправді Росія хоче досягти ядерним шантажем та чи може Україна повернути собі ядерну зброю у майбутньому.

Глава української розвідки Буданов повідомив, що Росія доправила до Білорусі перші ядерні боєголовки. Наскільки великий ризик застосування ядерної зброї?

відео дня

По-перше, інформація про переміщення частини ядерної зброї до Білорусі західні інформаційні агенції з посиланням на офіційні джерела в Пентагоні сповіщали ще декілька місяців тому. Тобто це жодним чином не новина. Якщо поспостерігати за переміщенням літаків, які злітають з авіабази РФ в Енгельсі та відвантажуються у білоруських Мачулищах, то тут немає жодної таємниці. Але і впливу на ризик ядерного протистояння і застосування ядерної зброї, тактичної чи стратегічної, цей факт не має, тому що всі важелі контролю зберігаються виключно за Росією. Тобто Лукашенко жодним чином не впливає ані на рішення щодо застосування, ані на його виконання. Відтак він формально керує територією, звідки може бути застосована тактична ядерна зброя (бо стратегічної там немає), і по якій може бути застосований превентивний удар чи удар у відповідь.

По-друге, російське так зване дванадцяте управління у системі Міноборони РФ, яке займається обслуговуванням та зберіганням ядерної зброї, нещодавно проводили навчання за участі безпосередньо білоруських військових, які мають обслуговувати Іскандери – балістичні ракети, невеличка кількість яких є на території Білорусі і які потенційно можуть нести ядерну зброю. Так от навіть це російське управління не задоволене рівнем білоруських солдат, офіцерів, які мають обслуговувати цю зброю. Тобто такий ризик після повномасштабного вторгнення ще зберігався і дещо підвищився, бо на Україну напала ядерна держава, але він зберігається приблизно на тому самому рівні.

Є якісь чинники, які можуть вплинути на рішення Росії щодо застосування тактичної ядерної зброї з території Білорусі? Бо ми бачимо, що РФ багато на що здатна.

Сьогодні ані я особисто, ані експертне середовище не бачать такої можливості. Це абсолютно ні на що не впливає, не додає Росії потужності щодо агресії проти України, не впливає на протистояння з боку НАТО. Якщо б вони застосували тактичну ядерну зброю в Україні, то в нас практично немає обʼєктів, які можуть бути ціллю для застосування такої зброї. Та й Кремль попереджений про відповідь, яка може бути як після застосування ядерної зброї, так і превентивно.

Тому бажання використовувати ядерну зброю у РФ поки що немає, хоча пропагандистські заклики є постійно. Але це шантаж і залякування – фактичної підготовки до застосування ядерної зброї за весь період війни не зафіксовано. І попереднім етапом мають стати випробування цієї зброї Росією. Тобто тактичні, стратегічні, підземні, у повітрі чи під водою. Росіяни навіть намагалися імітувати, коли міністр оборони РФ Шойгу разом з міністром ядерної енергетики Адамовим літали на землю, де раніше був радянський полігон випробувань ядерної зброї, і начебто обговорювали відновлення випробувань. Але потім була офіційна заява Росії, що вони і близько не збираються, бо самі не впевнені, що ці випробування доведуть працездатність російської ядерної зброї. Зараз зберігається інтрига, але щойно РФ проведе ядерні випробування і невдало, тоді всі дізнаються, що "король голий". Тому вони і побоюються, відтак і підвищеної загрози використання такої зброї немає.

Путін, фактично, сьогодні мало впливає на ситуацію – у РФ, здебільшого, керує колективний Путін, його оточення. А вони не хочуть вмирати у ядерному вогні, натомість їм потрібне зняття санкцій і змога знову відпочивати десь на Заході у власній нерухомості, яку вони там придбали. Вони хочуть жити, і жити гарно.

Була інформація, що росіяни перекидають до Білорусі навіть не Іскандери, а Точки-У , які мали у себе утилізувати. Це теж свідчить про те, що Росія не збирається застосовувати цю зброю?

Точка-У стріляє на 120 км і може нести тактичну ядерну боєголовку. Сенс полягає в тому, що 12 управління, яке дресувало білоруських вояків, зазначили, що білоруси вправніше поводяться з Точкою-У, аніж з Іскандером. І це натяк на те, що білорусів не допустять до Іскандерів, а залишать їм лише застарілі Точка-У, від якої Україна, наприклад, відмовляється. Це – черговий прояв зневажливого ставлення Росії до білорусів.

Відповідно, цей шантаж Росії і спрямований на те, щоб заморозити бойові дії і домогтися зняття санкцій?

Так, поки Путін ще формально живий. Але якимось чином взяти паузу, перепочити і почати домовлятися замість того, щоб воювати. Оточення Путіна явно цього хоче, тому що контакти між оточенням на чолі з Патрушевим і досить вагомими представниками США тривають увесь час.

Також напередодні зʼявлялася інформація, що до Великої Британії перекидають літаки F-35, які здатні нести ядерні боєголовки. Як, по-вашому, НАТО може їх застосувати – це така превентивна дія?

Жодним чином. По-перше, будь-які літак НАТО може нести ракети з ядерною боєголовкою. її фактично можна використати із гаубицею, яка стріляє на 30 кілометрів, так само і будь-яку стратегічну боєголовку можна використати для ракет морського базування – Томагавків та інших, які з Середземного моря долітають майже до будь-якої точки РФ. Це перекидання літаків фактично ні на що не впливає. Можливість якими були, такими і залишаються. Але це має сенс для певного заспокоєння людей у США та Європі. Медвєдєв після чергової пляшки починає когось лякати, і західні політики ж мають реагувати певним чином, тому і перекидають літаки, а ми це з вами обговорюємо. Але у протистоянні фактично нічого не змінюється.

Зважаючи на таку ситуацію навколо ядерної зброї, наскільки ймовірний розгляд питання про повернення Україні ядерної зброї у майбутньому?

Ні, бо у нас немає економічної спроможності, бо це – величезні гроші. Десь позичити на ядерну зброю нам не дадуть, і спроби створити її самостійно одразу будуть негативно сприйняті нашими союзниками, через що у нас можуть виникнути величезні проблеми. Ядерна зброя – це зброя багатих незалежних країн. Україна, на жаль, сьогодні повністю залежна від партнерів як в сенсі постачання зброї, так і в сенсі постачання фінансових ресурсів. Тому ядерну зброю ми поки що створити не можемо, хоча є й альтернативні варіанти, за допомогою яких без ядерної зброї можна стримувати агресора. Але це вже окрема розмова.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти