Голий популізм: чому влада оголосила війну Вконтакте, але нікого не покарає

26 вересня 2020, 14:00
Експерти, опитані Главредом, вважають, що для обліку українських користувачів, які користуються соцмережею Вконтакте, у держави, як мінімум, не вистачить ресурсів.
Логотип ВКонтакте
Російська соцмережа Вконтакте / ВКонтакте

В Україні зібралися боротися з користувачами соцмережі Вконтакте за допомогою поліції. А саме – взявши їх на облік правоохоронців. Таку пропозицію висловив секретар Ради нацбезпеки Олексій Данилов.

"Якщо вони і далі будуть поширювати російський контент на території країни, то вони будуть мати певні проблеми вже безпосередньо з нашою Нацполіцією, з нашими силовими структурами", - сказав Данилов.

Реакція самої соцмережі не змусила себе довго чекати.

"Ми виступаємо категорично проти переслідування людей за відвідування ними соціальних мереж, інформаційних ресурсів і поширення особистої думки", - заявили в представництві забороненої в Україні соцмережі Вконтакте і підкреслили, що у людей має бути право користуватися будь-якими ресурсами, а Вконтакте буде відстоювати інтереси зареєстрованих в соцмережі користувачів по всьому світу.

Як рахуватимуть користувачів забороненою в Україні соцмережі і наскільки законні дії влади - дізнавався Главред.

Технічно можна, але незаконно

Експерти зазначають, що теоретично є кілька способів для закриття російських соцмереж в Україні.

"Існує спеціальний софт для моніторингу соціальних мереж. Програмне забезпечення сканує мережу, розпізнає логотипи, зображення, об'єкти, обличчя тощо. Також вбудована функція моніторингу повідомлень: ключові слова, хештеги, геолокації тощо. Україна сьогодні зібрала досить багато даних про своїх громадян - цьому активно допомогли державні банки (фото при підписанні договору на кредит або обслуговування в цих банках), соціальні інформаційні системи (фото на учнівський квиток, наприклад, або свідоцтво про взяття на облік у військкоматі якщо мова йде про підлітків, фото на id-карти), а також додатки на зразок Дії", - розповів Главреду член наглядової ради Intecracy Group Юрій Сивицький.

Голова Вінницької ІТ Асоціації, керівник R&D Center Winstars Technology Дмитро Софіна пояснює, що технічно закрити доступ до ВКонтакте через VPN та іншими методами неможливо. Тому, на його думку, найбільш реалістичний спосіб обліку користувачів, які "грішать" російськими соцмережами - співпраця з мобільними операторами та інтернет-провайдерами:

"Це означає, що провайдери можуть зчитувати заходи на сторінках Вконтакте в межах трафіку, навіть при використанні VPN".

Однак, незважаючи на велику кількість способів, їх законність - під великим питанням.

читайте такожМісія нездійсненна: чому ідея відстеження користувачів ВК приречена"Більшість інтернет-провайдерів чітко розуміють, що для доступу необхідні правові підстави - тобто постанова слідчого, рішення суду, де повинні бути вказані критерії пошуку, технічні параметри (домени, IP-адреси). Адже навіть тоді, коли впроваджувалися санкції в 2017 році, багато провайдерів відмовлялися виконувати санкційні заборони, оскільки розуміли, що це порушує права їх користувачів. Але якщо такі вимоги стануть законними - тоді постане питання колосальних витрат, які держава провайдерам не покриє", - пояснив експерт з питань кібербезпеки, виконавчий директор компанії Berezha Security Костянтин Корсун.

Те ж стосується і існування будь-якої відповідальності у разі, якщо користувача зловлять на місці злочину за використанням російських соцмереж.

"Навіть якщо виявити факт використання, то відсутня юридична база звинувачення в користуванні мережею (тобто немає ні штрафу, ні іншої відповідальності за використання заборонених ресурсів кінцевими споживачами)", - додав Софіна.

Примітно, що про це відкрито заявляють і самі правоохоронці.

"Це в першу повинна бути відповідальність користувачів. Вони повинні розуміти, що також порушують законодавство. І дійсно наші співробітники з колегами з інших силових структур працюють над питанням закриття доступу до зазначеної мережі", - заявив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

Суцільний популізм

Медіаексперт Олександр Глущенко вважає, що в заяві глави РНБО більше популізму, ніж практики.

"Державі Україна і її представникам пора комплексно підійти до вирішення питання: почати діалог з Google, Apple про використання геолокації для певного переліку ресурсів, сервісів-заборонених в Україні. Це найдієвіший спосіб. Забороняти нічого не потрібно, як і ставити на облік в поліцію "анонімних" користувачів. У такому випадку додаток "Вконтакте", "Першого каналу", Росія-24 "будуть недоступні для користувачів з реєстрацією в Україні та українських IP-адрес, як і до речі, відео на Ютуб каналу Росія-24", - говорить Глущенко.

До слова, з пропозицією видалити додаток російської соцмережі Вконтакте з App Store і Play market вже виступили в Мінкульті.

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко нагадує, що про відповідальність за користування забороненими мережами заговорили відразу після указу про їх заборону. Зокрема, тодішній радник Авакова Шкіряк повідомляв, що МВС будуть розроблятися закони про введення відповідних санкцій.

"Ввести покарання безпосередньо до користувачів - за таке не візьметься жоден політик, оскільки:

  • а) введення штрафів щодо людей буде негативно сприйматися суспільством, тим більше ми говоримо про штрафи, які стосуються молоді
  • б) впровадження відповідальності для користувачів за використання заборонених мереж може призвести до зворотного результату - наприклад, для реклами тих же мереж.
  • в) подібні санкції можуть призвести до хвилі звинувачень України в обмеженні свободи слова на Заході

Петренко уточнює, що ніхто з політиків не візьме на себе відповідальність за ініціації подібних санкцій. Але основна проблема полягає в банальній нестачі кадрів.

"Подібні ініціативи вимагатимуть залучення ресурсів кіберполіції. А людських ресурсів там не вистачає навіть на існуючі правопорушення - наприклад, на відстеження осіб, причетних до кібербулінгу і є проблеми з пошуком тих, хто займається псевдомінуванням через електронні мережі. А тут мова йде не про правопорушників, а тотально про всіх користувачів соціальної мережі. Тому, навіть враховуючи людський фактор, здійснити таку ініціативу буде дуже складно", - резюмує Петренко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти