Росія зможе воювати ще 2 роки, до осені їй загрожує дефіцит продуктів і палива - Ліпсіц

15 березня 2024, 12:00оновлено 18 березня, 08:44
Забороною експорту бензину Росія скорочує доходи до бюджету, що вже восени ризикує обернутися для неї фінансовими проблемами, каже економіст.
Росія зможе воювати ще 2 роки, до осені їй загрожує дефіцит продуктів і палива - Ліпсіц
Бюджет РФ тріщить по швах, Путін шукає способи змусити росіян віддати заощадження - Ліпсіц / Главред

Російська економіка на тлі величезних витрат на війну в Україні переживає далеко не найкращі часи. Зокрема тому, що її ресурси, накопичені від продажу нафти, виснажуються, а через санкції швидко наповнити скарбницю непросто.

В інтерв'ю Главреду російський економіст, доктор економічних наук Ігор Ліпсіц розповів, за рахунок чого РФ намагатиметься наповнити держбюджет, чи буде Китай рятувати російську економіку від кризи та чому Кремль більше не зможе отримувати надприбутки від продажу нафти та газу.

Видання The Wall Street Journal, посилаючись на оцінку НАТО, повідомило, що Росія може вести війну в нинішніх масштабах ще протягом двох-п'яти років. Як ви ставитеся до цієї оцінки - скільки, з економічної точки зору, Росія може продовжувати цю війну?

відео дня

Якщо ми дивимося на стійкість військового фінансування, то роки два, напевно, цілком можливо. Власне кажучи, це навіть було закладено в проєкті бюджету Росії на 2024, 2025, 2026 рік, у якому передбачено великі витрати на військові цілі. Тобто підтримка запланована заздалегідь. І хоча у 2026 році зі скороченням, але все-таки це досить великі витрати.

Треба сказати, що загалом стійкість російського бюджету, починаючи з 2025 року, викликає дуже великі сумніви, тому що виснажуються джерела - зменшуються ресурси для ведення військових дій. Уже цього року для того, щоб якось звести кінці з кінцями, уряд РФ оголошує про початок податкової реформи і збирається істотно підвищувати податки для громадян. Замість практично плоскої шкали оподаткування запроваджують прогресивну, причому прогресія починається з дуже невеликих доходів, з 80 тисяч рублів (близько 24 тисяч гривень. - Главред) на місяць (що, загалом, не дуже великі заробітки за російськими мірками, але вже на них буде підвищена ставка). Оголошено і про підвищення податку на прибуток компанії - за неофіційною інформацією, його може бути підвищено з 20 до 25%. Тобто вже зараз починається проблема з фінансами, і щоб заткнути цю дірку, починається відбирання грошей у населення. Звісно, ці податки наберуть чинності 2025 року, і, мабуть, є відчуття, що у 2025 році з грошима будуть великі проблеми для фінансування економіки і війни. І тому починається така спроба переглянути податкову систему.

Судячи з усього, в Росії цього року може бути вичерпано Фонд національного добробуту - там уже залишилося істотно менше 5 трильйонів рублів. При тому, що цього року закладено дефіцит бюджету в Росії близько двох трильйонів. Ситуація така, що 2024 рік РФ на залишках фонду ще протримається, але як вони фінансуватимуть 2025 рік - незрозуміло. Проблема ще й у тому, що вони розгорнули всю економіку держави на фінансування військових витрат, але в Росії виникає дедалі більше надзвичайних ситуацій, на які теж потрібні гроші. Минула зима була багата на всілякі техногенні катастрофи, і, відповідно, потрібно терміново ремонтувати комунальні господарства, інакше люди в РФ взимку просто замерзатимуть. Це теж неприємно для уряду, але гроші на це потрібні величезні, а їх немає. Усе це створює загрозу того, що плани на фінансування військових витрат можуть бути великими, але реалізувати їх за умов зменшення доходів буде складно. Тим більше, в Росії досить сильно знижуються доходи від експорту, який завжди був головним джерелом доходів державного бюджету. І тоді треба оббирати населення, підвищувати податки, проводити девальвацію рубля. Якщо це буде проведено, то у 2024-2025 роках на фінансування військових видатків у Росії знайдуть гроші, але буде дуже висока інфляція в Росії та серйозне падіння рівня життя росіян, а також велике соціальне невдоволення, оскільки по-іншому звести фінансові доходи та видатки у 2024-2025 році не вдасться. А що стосується 2026 року, то про нього російські економісти навіть говорити бояться, тому що ми поки що абсолютно не розуміємо, що може статися. І підстав вважати, що економіка і фінанси Росії у 2026 році зможуть бути стійкими, знайти досить складно.

Останнім часом у західній пресі багато розмов про ймовірну підготовку Росії до вторгнення до країн Балтії у 2024-2025 році. Чи здатна Росія, з її нинішнім станом економіки, воювати на два фронти?

Крім Балтії є ще й проблема з Молдовою, у Придністров'ї, тож є ще й третя точка, до якої Росія просто поки що не може ніяк дістатися. Це можливо тільки через Чорне море, а воно зараз для російського флоту перекрито. Тому припустити, що росіяни сильно захочуть воювати в Балтії, мені досить складно. Російська економіка перебуває в дуже напруженому становищі - вони насилу видобувають потрібну кількість зброї, щоб якось підтримувати боєздатність в Україні, тому президент РФ увесь час виступає і каже керівникам військових підприємств: "Давайте, давайте диверсифікуйтеся". А що вони можуть зробити, якщо робота на військових підприємствах уже й так іде у дві зміни по 12 годин?! Тобто завантаження обладнання 24 години, і навіть нове обладнання в такому режимі починає досить швидко виходити з ладу і ламатися. Тому в Росії попереду ще така цікава тема як техногенні аварії на військових заводах, що може закінчитися дуже різними наслідками.

Тож у цьому сенсі припустити, що в РФ захочуть відкрити другий фронт у країнах Балтії, мені доволі складно - на таку подвійну війну в російської економіки зараз просто зараз немає сил.

Скільки Росії може знадобитися часу, з урахуванням стану її економіки, щоб підготуватися і вже справді пободатися з НАТО?

Військові експерти краще знають масштаби виробництва і потужностей військових підприємств. Мені про це говорити важко, але навскидку потрібно щонайменше 3-4 роки, перш ніж буде відновлено запаси військової техніки, устаткування і боєприпасів, які було витрачено за два роки, що минули воєнних дій.І оскільки сильно наростити потужність військової промисловості досить складно, адже можна тільки максимально експлуатувати чинні підприємства, то на це знадобиться буквально кілька років.

Ви, в принципі, описали, звідки Росія може брати гроші, продовжуючи війну в Україні. Як надовго у них вистачить коштів, щоб економічно підтримувати війну на поточному рівні?

Якщо припустити, що уряд готовий піти на те, щоб обібрати все населення, то надовго. Тому що якісь гроші у росіян залишилися - усе-таки був певний період, коли в Росію приходили величезні доходи від нафти і газу, які розповзалися по економіці. І люди щось накопичили - тільки на рахунках у банках Росії перебуває близько 42-43 трильйонів рублів. Власне, ці гроші уряд вже дуже хоче прибрати до рук і вигадує різні способи, як змусити населення ці гроші віддати державі на її фінансування як у військовій діяльності, так і в усякого роду проектах, які можуть бути реалізовані за вказівкою президента.

Це вже досить небезпечна історія. Тому що російське населення, звичайно, терпляче і з війною, загалом, не сперечається, але коли починають забирати власні гроші, то терпіння може скінчитися. Тому вони [уряд РФ] будуть відтягувати, але недовго, тому що з грошима в РФ не дуже добре. Іноземних позик Росії ніхто не дає - РФ постійно натякає, що взяла б гроші в Китаю, але Китай грошей не дає, та й інші теж їй не позичають (оскільки урядових позик ми не спостерігаємо). Можна намагатися позичити гроші на внутрішньому російському ринку, але це те саме населення і ті самі компанії, які держава вже почала грабувати, тому тут особливо багато не візьмеш. Виходячи з цього, залишився практично останній резерв - заощадження населення в банках, і на них уряд зараз має види. Якщо це дійсно почнуть робити і змусять росіян добровільно-примусово їх віддавати, то цього, напевно, може вистачити на тривалий період, років на десять.

А як реагуватиме на це суспільство - продовжуватиме терпіти далі?

Важко сказати. Російське населення зазвичай терпляче, і розповідає, що, мовляв, діди терпіли і ми потерпимо. Звичайно, ми не можемо очікувати повної толерантності, оскільки люди в Росії вже щось розуміють. Зверніть увагу, що за всіх розповідей про високу патріотичність народу, цей самий народ намагається активно врятувати гроші з Росії, і виводять їх. Нещодавно опублікована статистика Центробанку РФ свідчить про те, що за рік росіяни вивели з Росії в банки сусідніх країн близько трильйона рублів. Тобто "істинний патріотизм" виражається в тому, що населення усіма силами намагається врятувати гроші від власного уряду. Це ризиковано й складно, але тим не менш, близько трильйона рублів люди вивели. Якщо буде помітна тенденція, що уряд починає гарячково забирати гроші населення, то я думаю, що ми побачимо не один трильйон, а значно більше. І тоді, що називається, запаси уряду можуть вичерпатися значно швидше.

А чи є в уряду РФ варіант "непомітно" підштовхнути населення, щоб росіяни самі віддавали гроші?

Зараз вони придумали певну конструкцію, але чи вдасться їм це зробити - сумнівно. Йдеться про те, що в Росії запущено програму так званого добровільного пенсійного страхування. Тобто, якщо ти відкриваєш добровільно пенсійний рахунок у недержавному пенсійному фонді, то через 15 років ти будеш отримувати суттєву надбавку до пенсії, оскільки держава надає тобі всілякі пільги. Але річ у тім, що росіяни вже кілька разів намагалися цю систему запускати і щоразу уряд гроші збирав, а потім їх заморожував і нікому не віддавав. Тому шансів на те, що люди в це повірять, мало. Але ідея в тому, щоб умовити людей забрати гроші з банків, зняти з рахунків, перенести гроші до недержавних пенсійних фондів і відкрити там рахунки, які будуть розморожені через 15 років після відкриття. А далі пенсійні фонди, згідно із законодавством РФ, не можуть ці гроші практично нікуди витратити, окрім як на купівлю облігацій федеральної позики. Тобто віддати державі. Цю хитру двоступеневу схему вже запущено, і Путін уже наказав, щоб цього року в неї в майбутньому році було перекачано з банків не менше, ніж приблизно 2 трильйони рублів.

Ви згадували з приводу експорту, і я хотіла б уточнити. З 1 березня Росія запровадила заборону на експорт бензину, вже другу за останні півроку. Чим фактично ця заборона загрожує російському ринку? Як це вплине на забезпечення паливом не тільки населення, а й армії РФ?

Для того це і було придумано, тому що було кілька атак українських дронів на російські НПЗ. Відповідно, ці заводи стали на позапланові ремонти, що створює загрозу того, що почнеться весна, а разом із нею й активна бойова фаза на фронті, посівна кампанія. Для всього цього потрібне пальне, якого у РФ може не виявитися. І щоб такої ситуації не виникло, якраз і забороняється експорт.

Але забороняючи експортувати бензин, Росія скорочує ті самі доходи від експорту, які поповнюють її держбюджет. Тобто вона, з одного боку, намагається поповнити бюджет усіма можливими способами, а з іншого боку, забороняє експорт, який приніс би якраз поповнення до бюджету. Це дещо божевільна російська економічна політика, коли гаситься тільки та пожежа, яка горить уже під ногами, але ніхто не думає про ту пожежу, яка загориться через метр. Тому вже до осені ця заборона відгукнеться істотним погіршенням фінансової ситуації в Росії.

А наскільки сильно ця заборона відіб'ється до осені - про який порядок цифр можна говорити?

Важко сказати, оскільки ми не знаємо, наскільки будуть дозволені поставки. Тому що в Росії завжди робиться так, що забороняється експорт бензину "в усі країни, крім", і далі йде список країн. Зазвичай це країни Євразійського економічного співробітництва, які, загалом, все одно матимуть право купувати бензин у Росії. Тому зрозуміти, скільки коштів буде втрачено, досить складно. Тим більше, що російська зовнішня торговельна статистика тепер засекречена, і ми не можемо нею користуватися для оцінки.

Звичайно, будуть втрати, тому що все-таки доходи від нафти і газу завжди були основним джерелом доходів бюджету. Та й взагалі Росія завжди жила на сировинні доходи від експорту. Тепер вони знижуються, і бюджет починає відчувати проблеми.

Окремо хотіла б зупинитися на ударах по нафтопереробних підприємствах, про які ви згадали. Наскільки вони впливають на стійкість російської економіки - як зупинки НПЗ позначаються на доходах Росії?

Вони позначаються на нафтовому ринку. Тому що заводи в РФ щороку зупиняються на плановий ремонт, щоб вони могли працювати в зимовий період, а тут, окрім планових, ще й позапланові через те, що ті чи інші установки були або порушені, або підірвані. Це, звичайно ж, створює тиск на ринок, і тому уряд пішов на такий неприємний для себе крок, як заборона експорту бензину. Це спроба нормалізувати ситуацію, адже якщо не буде проведено посівну кампанію, Росія вже до осені може почати стикатися з проблемами дефіциту продуктів, у що в РФ поки що не вірить. І тоді вже може настати продуктова криза.

Йдеться про якісь конкретні категоріїчи про всі продукти в принципі?

Найбільше постраждає рослинництво. Воно і так у не дуже хорошому становищі, тому що сильно залежить від імпортних поставок. Ці поставки дорожчають, ускладнюються, зриваються. Як ви знаєте, санкції щодо продукції сільського господарства не введено. Але цю продукцію треба ж оплатити, а платіжні операції перебувають під санкціями. Російські банки відключені від SWIFT, а банки сусідніх країн починають опинятися під загрозою вторинних санкцій. Тому виникає загроза, що Росія не зможе купувати багато чого для сільського господарства і виробництва продуктів харчування, через що можуть початися проблеми з продуктами харчування. У яких сумах відобразиться ця проблема, звісно, сказати ніхто не може. Але зрозуміло, що вона буде значущою, тому що продовольчу безпеку Росії повністю не забезпечено. За статистикою, до сьогодні, як і раніше, 16 відсотків яловичини і молочних продуктів у РФ імпортні, повністю замістити їх російськими продуктами не вдалося. 16 відсотків - це істотна частина ринку, одна шоста. Тож якщо почнуться проблеми з поставками імпортних продуктів, то ситуація на продовольчому ринку Росії буде досить неприємною.

А як на сільськогосподарському ринку РФ відіб'ються заборони Євросоюзу на постачання до Європи продукції з Росії та Білорусі? Поки що це рішення окремих країн, алея так розумію, ймовірно, йде і обговорення централізованого рішення.

Чи піде Європа на це до кінця, сказати складно, тому що якщо ці поставки не підуть, то Європа повинна бути закуповувати продовольчі товари десь в іншому місці. А це, відповідно, створить дефіцит цих продуктів для країн третього світу, і тоді там можливий голод. У цьому сенсі Росія світові потрібна як певний елемент підтримання продовольчої безпеки і запобігання масовому голоду в країнах третього світу. Поки ми знаємо, що Європа не хотіла позбавляти Росію права постачання сільськогосподарських продуктів, мінеральних добрив. Тож подивимося, що з цього вийде.

З вашого дозволу ще повернуся до нафтового ринку. Один з основних нинішніх експортерів нафти з Росії, Індія, відмовляється від перепідписання контрактів через санкції. Як ви вважаєте, чи можуть цим шляхом піти інші країни-експортери? І якщо говорити про Китай, про який ви раніше згадували, чи може він піти на фінансування РФ у разі кризи?

Щодо фінансування Росії - дуже сумнівно, тому що у китайців внутрішньоекономічна ситуація не дуже хороша. Їм самим потрібні гроші на розв'язання внутрішніх проблем китайської економіки, тому уявити, що вони дозволять своїй економіці валитися, але будуть грошима допомагати Росії складно. Він поки що цілком цурається Росії - навпаки, китайські банки ускладнюють платежі та не хочуть проводити перепроведення грошей з Росії, оскільки перебувають під загрозою вторинних санкцій з боку США. Тому Росії залишається одна на юру, і ніхто особливо допомагати їй не хоче.

В одному зі своїх недавніх інтерв'ю ви сказали, що "спостерігаєте самогубство російської економіки". Якою ви бачите подальшу ситуацію в Росії - який позитивний і негативний сценарій на найближчий час?

Позитивний сценарій для РФ можливий, якщо вона зуміє знайти якийсь спосіб припинити бойові дії та укласти перемир'я, бо тоді буде припинено активну фазу бойових дій. Тоді Росія хоча б може почати заощаджувати людські життя і гроші на ведення активних бойових дій, почати щось будувати для себе і ремонтувати. Але цей варіант поки що не дуже ймовірний і не можна реально уявити його реалізацію - поки що ми бачимо крайнє небажання обох сторін сідати за стіл переговорів по-серйозному. Поки що триває спроба знищити на полі бою в максимальній кількості, тому уявити, що це станеться, досить складно. Це був би для РФ найкращий варіант, бо тоді на Росію перестали б накладати більше, а якісь із санкцій почали б знімати в обмін на мир.

Найгірший варіант - якщо Росія не буде ні з ким домовлятися, а буде наполегливо намагатися домогтися повної перемоги на території України.

Як ви бачите розвиток ситуації після виборів у РФ - чи може щось змінитися, чи все-таки все буде йти в тому самому ключі?

Щось зміниться - уже триває підготовка до податкової реформи в Росії. І, мабуть, після виборів Путін, відчуваючи легітимну підтримку свого режиму, зважиться на досить різкі кроки з податками. Зокрема, затвердить зміну податку і, можливо, навіть піде на підвищення податку на додану вартість (ПДВ), який є одним із найважливіших податкових джерел для бюджету.

Тож після інавгурації ми очікуємо погіршення ситуації для громадян Росії через затвердження податкової реформи і, можливо, відпуску курсу рубля. Рубль почне падати по відношенню до долара і євро, щоб поповнити бюджет РФ, бо інакше звести кінці з кінцями на повну, тобто щоб доходи були максимально близькі до витрат, не вдасться.

Відповідно, росіян чекає девальвація, тому що будуть відпускати грошові потоки, щоб наповнити бюджет і стабілізувати його. Це означає, що наростатиме інфляція і, відповідно, ціни. І це те, що може очікувати росіян у будь-якому з варіантів, навіть у дуже оптимістичному.

Чи здатні ці зміни в перспективі призвести до зміни кремлівського режиму?

Це проблематично, я в це не дуже вірю. Російський народ сильно відрізняється від українського, і він не дуже активний політично. І поки що слабо можна уявити, що росіяни почнуть активно працювати на справу повалення президента Путіна і домагатися іншого життя. У Росії всі живуть поодинці - кожен дивиться, що у нього вийшло з доходами і витратами. І якщо кінці з кінцями зводяться, то, мовляв, добре, нічого змінювати не треба. Немає політичної організації в рамках якої росіяни могли б це зробити.

У Росії немає жодної реальної партії, тому ніхто не може зібрати своїх прихильників для хоч якоїсь політично скоординованої акції опору. Тому, звісно, уряд робить, що хоче, а населення це проковтує. Йому підкидають якісь окремі дрібні хабарі, і населення знову щасливе, що жити стало легше.

У нещодавньому посланні до Федеральних зборів Путін оголошував про продовження низки соціальних програм ще на 6 років, тобто на свій майбутній президентський термін. Чи можна продовженняцих програм фактично вважати таким самим хабарем, про який ви трохи раніше згадали?

Це не хабар, а спроба підкупити населення якимись пільгами і благами. Тому вирішено, наприклад, вирішено продовжити пільгову сімейну іпотеку ледь не до тридцятого року, хоча це викликає дуже великий опір Мінфіну РФ. Адже пільгову іпотеку фінансують із бюджету, в якого і так погано з грошима. Тому, звісно, у РФ намагатимуться якось обмежувати допущених для отримання цієї пільги... Але картина з фінансами складна, і уявити, що вона покращиться, неможливо, бо немає жодних ознак прийдешнього сильного підвищення ціни на нафту. І ніщо інше російський режим врятувати не може. Усі публікації на цю тему свідчать, що ціна російської нафти трохи вища за стелю - 60, максимум 63 долари за барель за стелі 60, але вище не йде.Тому ніяких суперприбутків в уряду Росії не буде. Важелів тиску на Європу у РФ теж практично немає - ЄС вже дуже сильно відокремилася від Росії, що ще вчора здавалося абсолютно неможливим. Європа може жити без російського газу, як би російські експерти з цього приводу не кривили обличчям. Європа пережила вже другу зиму без російського газу, і ніяких особливих проблем не було, тільки зростають поставки американського скрапленого природного газу. І поки що виходить, що Росія всіма силами допомагає США багатіти.

Хто такий Ігор Ліпсиц

Ігор Володимирович Ліпсиц (нар. 18 березня 1950) - російський учений, доктор економічних наук. Є одним із засновників Вищої школи економіки, повідомляє Вікіпедія.

На сьогоднішній день один з найавторитетніших фахівців у галузі маркетингу та ціноутворення в Росії. Веде канал на YouTube із лекціями з економіки та маркетингу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти