Росія атакуватиме доти, поки зможе наступати - військовий експерт Агіль Рустамзаде

1 квітня 2022, 16:55оновлено 1 квітня 2022, 17:59
Загроза нанесення ракетних ударів по всій території України зберігатиметься ще тривалий час, переконаний експерт.
війна, Київ
Росія зазнала тактичної поразки в боях під Києвом / Фото Reuters

Через понад 35 днів активних бойових дій, Росія почала частково відводити свої війська з-під Києва та Чернігова. Главред в бліц-інтерв'ю розпитав азербайджанського військового експерта, офіцера з 30-річним досвідом служби і участю в реальних військових конфліктах Агіля Рустамзаде про те, чого надалі чекати від російських військ і чи є надія на швидке завершення війни в Україні.

- Напередодні Росія і Україна провели переговори в Туреччині, в процесі яких стало відомо про виведення частини військ з Київської та Чернігівської областей. З чим пов'язані ці кроки Росії - це чергова перегрупування військ або ж можна говорити про тактичну поразку?

- Це і те, і інше. В результаті тактичної поразки на північному напрямку, російське командування прийняло рішення перегрупувати свої сили для посилення своїх військ на південно-східній операційній зоні. Але це виключно завдяки тактичній військовій поразці, яку піднесли як свого роду поступку Україні. Але насправді це ніяка не поступка. Північна операційна зона не мала ніяких перспектив вже близько 10 днів і українська армія починала процес знищення цього угруповання військ.

відео дня

- А чому тоді Росія, якщо розуміла, що на цьому напрямку у неї немає успіхів, досі залишала там військових?

- Для того, щоб перепланувати операцію, потрібен час. А російська військова машина не відрізняється мобільністю - вона важка на підйом і їй потрібно багато часу для прийняття рішень такого рівня. "Спеціальна військова операція" від початку була мертвонародженою - це була військова авантюра, яка була запланована з урахуванням того, що українська армія не буде чинити опір. Але результати боїв показали, що їх стратегічне планування виявилося неправильним і зараз вони проводять переформатування в будь-яку іншу форму. В яку саме - ми дізнаємося вже протягом 7-10 днів. Тим не менш, явні ознаки відведення військ присутні - це підтверджує і Генштаб України. Але угруповання військ не можуть встати і втекти - їй потрібен час на організований вихід.

- Які, на вашу думку, нинішні цілі Росії в цій війні? Який ваш прогноз про те, що буде відбуватися далі?

- Росія позначила свої цілі - це вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

- Що це дасть РФ?

- Росія при вдалому збігу обставин може взяти під свій контроль весь південний схід-Харків і Маріуполь з перспективою виходу на Дніпровський рубіж. Але РФ в досягненні її цілей буде утримувати українська армія, тому як її цілі і завдання закінчуються біля західного кордону України і РФ буде йти до тих пір, поки її не зупинять. Тобто поки вони будуть мати можливість наступати.

- Раніше ви говорили, що стався переломний момент на користь України і ударів з боку РФ буде менше. Чи існує, на ваш погляд, ймовірність, що Росія в принципі найближчим часом припинить обстріли?

- Усі міжнародні джерела, які говорили про кількість ракет у РФ, ввели нас в оману - їх виявилося набагато більше. Загроза нанесення ракетних ударів по всій території України зберігатиметься ще тривалий час.

Агіль Рустамзаде
Агіль Рустамзаде / Facebook.com

- А як надовго їй може вистачити ракет для обстрілів українських міст?читайте такожПутіну потрібна ефектна перемога в Україні

- Все залежатиме від темпів нанесення ударів. Росія рідко коли запускає більше 10-20 ракет - і те, що вони їх масово не використовують, говорить про те, що їх не так багато, як хотілося б РФ.

- З урахуванням того, як Росія останнім часом стягує війська в Україну і веде їх з інших регіонів, чи означає Це, що РФ готується до затяжної війни в Україні?

- Те, що Росія накопичує ресурси - техніку і людський ресурс - це видно. Це виконується з різними цілями - планів і тимчасових обмежень для виконання цієї операції немає. Вони будуть воювати стільки, скільки їм дозволить військова обстановка.

- Наскільки у Росії на даний момент є готовність провести мобілізацію?

- Ознак проведення загальної мобілізації ми не бачимо. У них почався призов, яким вони збираються мобілізувати близько 134 тисяч військовослужбовців - солдатів строкової служби, яким потрібен певний час для того, щоб прийти до стану, в якому вони можуть залучатися до участі в бойових діях. Але разом з цим, з початку війни в Україні російська армія залучила близько 100 тисяч додаткових резервів для участі в бойових діях. Якщо їх тактичний задум полягає в бойових діях на Донбасі, то цих військ може вистачити для того, щоб брати участь.

- Скільки, на вашу думку, з урахуванням поточних ресурсів РФ, в принципі може тривати війна в Україні?

- Все визначатиме хід бойових дій. Якщо вони отримають відчутний шкоди, то війна буде зменшуватися. Україні потрібно збільшити міць ударів в 2,3,5 разів - якщо цього не зробити, наприклад, за два тижні, то російська може активно воювати ще, як мінімум, місяць.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти