НАТО піде на пряму війну з Росією в разі підриву Запорізької АЕС – Коваленко

29 червня 2023, 09:00оновлено 30 червня 2023, 08:50
Росія знищить своє 150-тисячне угруповання військ на окупованому півдні України, якщо підірве ЗАЕС, вважає військовий оглядач Олександр Коваленко.
НАТО піде на пряму війну з Росією в разі підриву Запорізької АЕС – Коваленко
У НАТО активують 5-ту статтю Альянсу за умови підриву Росією Запорізької АЕС - Коваленко / Главред

Агресор Росія у війні проти України продовжує шукати способи зупинити наступ ЗСУ, які крок за кроком звільняють свої території. Президент Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти готові влаштувати підрив Запорізької АЕС, поінформував про це Захід і закликав країн-партнерів не допустити цього.

В інтерв'ю Главреду блогер, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів про сценарій, за якого окупанти РФ можуть влаштувати підрив Запорізької АЕС, назвав мету Кремля у можливому теракті та пояснив, чому НАТО у такій ситуації розпочне військову операцію на території Росії.

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов днями заявив, що Росія повністю завершила підготовку до можливого теракту на Запорізькій АЕС. Окупанти розмістили вибухівку біля чотирьох з шести енергоблоків. На думку Буданова, ворог може влаштувати теракт, щоб зупинити ЗСУ на лівому березі Дніпра або в якості превентивного заходу, щоб заморозити лінію фронту. На вашу думку, з якою метою окупанти можуть піти на підрив ЗАЕС?

відео дня

Якщо Росія піде на цей терористичний акт – хоча, на мою думку, ймовірність такого сценарію є мінімальною, а не максимальною – вона вдасться до цього лише у тому випадку, якщо доведеться тікати з півдня. Доки на ЗАЕС перебувають російські війська, Москва не підриватиме станцію.

Південне угруповання окупаційних військ розташоване на лівобережній Херсонщині, в Запорізькій області та частково на Донеччині. Це трошки більше 150 тисяч військових. Загалом це більше 60% від загальної боєздатної кількості усіх військ РФ на території України.

Давайте уявимо, що Росія підриває ЗАЕС, коли її війська перебувають на материковому півдні. Це мінус 150 тисяч боєздатних військових. Все окупаційне угруповання втрачає 60% свого потенціалу – Росія фактично залишається без армії.

Росіяни підуть на підрив Запорізькій АЕС тільки у двох випадках.

Перший – коли під натиском сил оборони України загарбники тікатимуть, наприклад, на територію тимчасово окупованого Криму. Це може статися після прориву другої лінії оборони.

Другий випадок передбачає катастрофу на ЗАЕС, щоб загальмувати просування сил оборони України та отримати можливість втекти до захопленого Криму.

Наразі виникає багато порівнянь ситуацій на Каховській ГЕС та Запорізькій АЕС. Мовляв, якщо росіяни підірвали ГЕС, вони підірвуть і ЗАЕС. Але тут треба чітко розуміти різницю між водою і радіацією. Міжнародні партнери не побачили воду в Берліні, Парижі або Празі після підриву ГЕС, втім, на радіацію вони будуть змушені реагувати, оскільки сприймуть це я загрозу для себе та атаку на країни-члени НАТО.

Також треба відзначити і події, які нещодавно відбулися у Росії. Рейди РДК і ЛСР до Білгородської області і марш так званих пригожинців продемонстрували, що Путін неспроможний вирішувати внутрішні проблеми країни, а Кремль не контролює ситуацію і не має ресурсу для протидії загрозам. Кордону у Росії взагалі не існує.

Російський верховний головнокомандувач виявився боягузливою медузою, яка під час заколоту Пригожина не протрималася й години і накивала п’ятами зі столиці. Не встигли початися бої, як Путін уже тікав із Москви.

Тут виникає питання: а чи готовий Путін ризикнути своїм майбутнім? Можливий підрив ЗАЕС на Заході сприймуть як атаку на країни НАТО. Після цього проти Росії діятимуть уже не 8 тисяч зеків на "буханках" та пікапах із кулеметами Максим, яких можна зупинити шляхом перемовин із Лукашенком, а повноцінні ударні бронетанкові групи Альянсу.

Все це свідчить про те, що Росія навряд чи влаштує катастрофу на ЗАЕС. Навіть коли її окупаційні війська тікатимуть з півдня, це буде малоймовірним сценарієм.

Коли ми кажемо, що НАТО у разі можливого підриву росіянами ЗАЕС може застосувати 5-ту статтю Альянсу, про що конкретно йдеться? Це наземна військова операція на території України задля допомоги ЗСУ або вже на території Росії?

Найімовірніше, військова операція буде вже на території Росії, тому що треба вирішувати проблему неконтрольованого і неадекватного керівництва Росії. Загрози з боку РФ лише зростатимуть. Це може бути і сухопутна операція з нанесенням превентивних ракетних ударів по об'єктах на території Росії.

Також можливі різноманітні комплексні рішення, які здатні зупинити російське керівництво від настільки радикального кроку, як підрив Запорізької атомної електростанції. Загроза підриву ЗАЕС все-таки існує.

Які країни могли б взяти участь у військовій операції проти Росії?

В першу чергу, це контингент США, який базується в Європі, та певних інших країн. Не виключаю участі країн Балтії, Польщі та Великобританії. Є сумніви щодо підключення до військової операції Німеччини та Франції. Головними гравцями в операції все ж таки можуть стати Сполучені Штати, Польща та Велика Британія, які підтримають країни Балтії.

Як може відреагувати Росія? Ймовірно, Москва за цього сценарію заявить про, мовляв, загрозу територіальній цілісності країни та своє право на використання ядерної зброї…

Якщо будуть завдаватися ядерні удари по території Російської Федерації – це вже конвенційна війна. Але у Кремлі знають: якщо Москва використає ядерну зброю, її застосує і НАТО. І на відміну від системи протиповітряної оборони країн Альянсу, яка здатна перехоплювати російські ракети з ядерними боєзарядами навіть на території самої Росії, до здатності російської ППО перехоплювати ракети Заходу можуть виникнути серйозні питання.

Зараз багато чого у повітрі долітає до самої Москви, і ППО там реагує тільки тоді, коли об'єкт уже на підльоті до столиці або навіть вибухнув над будівлею Кремля.

У такій ситуації, коли у Росії не все добре з ППО, там зададуться питанням: а чи треба ризикувати?

Ви сказали, що окупанти Росії здатні вдатися до провокації на ЗАЕС. Що вони можуть зробити?

Росіяни можуть вдатися до імітації підриву Запорізької АЕС. У такому разі вони повідомлять, що, мовляв, на ЗАЕС катастрофа і там "все палає".

Поки всі з'ясовуватимуть деталі події, може призупинитися процес просування ЗСУ, тому що війська не ризикуватимуть життям своїх військовослужбовців. Росіяни скористаються ситуацією і втечуть з півдня.

На який термін це може призупинити просування Збройних сил України на фронті?

Все залежить від того, що конкретно зроблять росіяни – вдадуться до підриву ЗАЕС або зімітують катастрофу. Українська військова операція може бути призупинена як на декілька днів чи тижнів, так і на місяць. Це залежатиме від рівня серйозності ситуації. Тому що тоді треба буде переглядати плани щодо просування та змінити напрямки руху, щоб, наприклад, обійти зони найбільшого радіаційного ураження. Зони за цих сценаріїв матимуть відповідний радіус дії.

Наступ продовжуватиметься, але загальний сценарій потребуватиме перегляду. Задля перегляду варіантів наступних дій треба буде робити паузу, яка може тривати до місяця.

Зеленський казав, що Росія може підірвати ЗАЕС з метою завершення війни на свої умовах. Москва намагається просунути сценарій заморозки бойових дій?

Так. Росії треба заморозити війну. Росіяни втрачають ініціативу, сили і ресурси. Їм критично не вистачає ресурсів, особливо артилерії та військової техніки. В червні вони зазнали найбільших втрат за весь період повномасштабного вторгнення в Україну. В травні вони встановили рекорд, але вже в червні рекорд став абсолютним.

Артилерійські знаряддя росіяни не встигають знімати з консервації та підвозити їх до зони бойових дій у великій кількості. Тому наразі вони роблять все для того, щоб змусити Україну підписати мирний договір або призупинити бойові дії за допомогою перемовин.

Для цього вони використовують різні європейські та світові пацифічні організації. Пацифізм – тема, яку використовували ще радянські спецслужби, у тому числі і КДБ, щоб ретранслювати пацифістські ідеї, скеровані на примирення з Радянським Союзом, роззброєння Заходу та інші питання. У спадок тема перейшла до Росії. Москва контролює велику кількість пацифістських організацій, які наразі пропагують тези про те, що війна в Україні відбувається начебто з вини Заходу, який надає Україні зброю. Пацифісти закликають припинити це робити, буцімто починати перемовини та досягати миру.

Шляхом використання цього пацифізму Москва намагається поставити війну на паузу, щоб накопичити ресурси для наступних масштабних бойових дій.

Наразі Росія у війні проти України розраховує на терористичні акти та подібні дії, щоб виграти час і здійснити перегрупування і переозброєння?

Швидше за все, росіяни роблять ставку на свою втечу. Якщо вони тікатимуть, їх вже не дуже хвилюватиме тема заморожування війни. Окупанти намагатимуться якомога скоріше дістатися до місця розташування за межею дії радіації та сил оборони України. Вони займуть позиції у тимчасово окупованому Криму.

Вже після цього росіяни знову можуть розпочати розкачувати тему перемовин і використовувати для цього фактор Запорізької АЕС. Але за умови підриву АЕС вони стануть вже ядерними терористами, з якими ніхто говорити не буде. Це така їхня парадоксальна стратегія.

Таким чином, чи можемо ми зробити висновок, що Росія піде на певну провокацію, але не на підрив Запорізької АЕС? Просування ЗСУ на довготривалий час їм теж не вдасться зупинити?

Так.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти