Після демаршу Пригожина війна закінчиться раптово, Путіна відсторонять – Жданов

24 червня 2023, 00:45оновлено 24 червня 2023, 09:39
Тепер війська РФ або побіжать з України, або здадуться в полон, вважає полковник запасу Олег Жданов.
Пригожин виконує роль тарана, розгойдуючи Спаську вежу, щоб із неї впала зірка – Жданов
Путін втратив контроль над війною, російські еліти взялися за його усунення - Жданов / Колаж: Главред, фото: скріншот, Главред

Вежі Кремля захиталися не на жарт – конфлікт між власником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним і Міністерством оборони РФ під керівництвом Шойгу вийшов на небувалий рівень. Пригожин заявив, що регулярна армія Росії завдала ракетного удару по тилових таборах найманців, після чого оголосив, що у нього 25 тисяч бійців, і він "йде розбиратися, чому в країні твориться беззаконня, всі, хто хоче, може приєднатися, оскільки потрібно закінчувати з цим неподобством".

Примітно, що на тлі цих подій з'явилися повідомлення про те, що Путіну раптово стало погано.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, у що виллється демарш Пригожина і загострення його конфлікту з російським Міноборони, хто стоїть за Пригожиним і вирішив розхитати Кремль, які наслідки це матиме для Путіна, а також чому війна в Україні закінчиться раптово.

відео дня

Ви раніше прогнозували, що на Росію чекає повторення подій 1917 року – схоже, ми зараз спостерігаємо у вигляді демаршу Пригожина початок реалізації цього прогнозу. У що, на ваш погляд, виллється нинішній небувалий виток конфлікту між Пригожиним і Міноборони РФ?

Все це виллється в відсторонення Путіна від влади. Мета цих подій одна – зміна політичної еліти в Росії.

Поведінка Пригожина свідчить про те, що консенсус силовиків і частини російської еліти досягнутий.

Щоб зрозуміти ситуацію, дивіться на Пригожина як на політичний проєкт. Причому проєкт із короткою перспективою: революція породжує героїв, вона ж їх і пожирає. Судячи з того, як Пригожин зірвався з ланцюга, йому просто була дана команда. Він зараз виконує роль тарана, розгойдуючи Спаську вежу, щоб із неї впала зірка.

За спиною Пригожина стоїть ФСБ, адже він воює з Міністерством оборони РФ. Значить, ГРУ не на його боці, але при цьому ГРУ його досі не усунуло, незважаючи на найстрашніші прокляття, які він посилає на адресу Шойгу і Герасимова. Пригожина не зупинив навіть Путін! Особисто Путін втрутився в конфлікт і сказав, що потрібно навести лад.

На мій погляд, саме ця ситуація з Путіним і послужила тригером. Еліта зрозуміла, що Путін втратив контроль над частиною війни проти України. Мабуть, знає, що МО йому бреше і про втрати, і взагалі про ситуацію на фронті. Це могло послужити командою – мовляв, раз Путін не такий діяльний, як він себе позиціонує, значить, треба починати.

Те, що ми бачимо в Росії, це тільки початок. Хороший старт.

Наскільки стрімко в даному випадку можуть розвиватися події? Зокрема, як швидко може статися повалення Путіна? Чи є шанс у Пригожина або Шойгу зупинити один одного?

Шанс з'явиться тільки в тому випадку, якщо Путін відновить контроль над ситуацією в певний момент.

Адже якщо Пригожин воює з МО та ГРУ, значить, за ним стоїть ФСБ. Росгвардію як силову структуру я не розглядаю, це придаток. А хто ще, крім ФСБ, може в Росії такі речі курирувати? А з найближчого оточення Путіна з ФСБ афілійований Патрушев. А в нього є Служба зовнішньої розвідки і Наришкін, і Служба зовнішньої розвідки веде переговори через ЦРУ з американцями. Дуже складна багатоходівка, тривають торги. Відповідно, Патрушев підтримує Пригожина доти, доки той потрібен. До речі, біля Путіна Патрушев увесь час виступає як правдивець, тому що ловить Шойгу на брехні в доповідях МО.

А тепер складіть усе разом. Якщо у Патрушева є домовленість ыз США про те, що вони змінюють політичну еліту і погоджуються на всі умови Заходу, при цьому Сполучені Штати їм гарантують недоторканність їхніх грошей у Штатах і збереження їм можливості залишитися при владі в Росії до "нової Росії".

Останній виступ Байдена показовий. Він підкреслював, що не Росія погана, а Путін. Він чітко розділив їх, жодного разу не згадавши Росію в своєму спічі. Він сказав, що поганий хлопець – Путін, якого дуже любив Трамп. Це як сигнал – міняйте, усувайте.

А саме відсторонення від влади Путіна може статися просто миттєво. У росіян багато в чому залишилася ментальність радянської людини, яку Ленін вирощував з суміші 15 народів. А в Радянському Союзі дуже сприйняли ГКЧП і готові були підтримати, якби не Єльцин, який зрозумів і ввів війська в Москву, а потім заліз на танк і переманив на свою сторону військових біля Білого дому, то могло б все закінчитися по-іншому. Народ повірив ГКЧП, тому що всі розуміли, що Горбачов ганчірка, багато говорить і нічого не робить, фактично розвалює країну.

Пригожин каже, що оточення Путіна розкрадає Росію, що Шойгу (а це права рука Путіна) втягнув Росію в безглузду війну і фактично творить геноцид проти російського народу. Все повторюється.

Питання часу, скільки все триватиме. Зараз дуже важко сказати. Все залежатиме від того, наскільки Путін контролює ситуацію навколо себе. Те, що він вже не контролює ситуацію навколо війни, він довів.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський і український військовий, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, в якому випускає відео з аналітикою бойових дій, де має понад 900 тисяч передплатників і 63 млн переглядів, пише Вікіпедія.

А як російські війська, що знаходяться в Україні, будуть поводитися в такій ситуації? Як це може відбитися на фронті? Адже напевно зараз вони будуть дезорієнтовані, не будуть розуміти, що відбувається, що їм робити. Як ми це відчуємо?

Для нас нинішні події в Росії – це дуже позитивно. Я чув фразу, але не сприймав всерйоз "війна може закінчитися раптово". А зараз я думаю, що вона має право на життя.

Тому що навіть якщо на цьому етапі нічого не станеться в політичному істеблішменті Росії, і Путін утримає ситуацію в Кремлі і навколо нього, то слова Пригожина матимуть серйозні наслідки. А у нього рейтинг зростає в Росії, серед військових – тим більше. Російські військові зараз запитають, за що вони воюють в Україні. Цар у 1916-му відрікся від престолу – "наплювати, наплювати, набридло воювати". Саме це зараз станеться. Буде різке падіння морально-психологічного стану російського мобілізованого. Можливо, кадрові військові ще якось і будуть триматися, але мобілізовані точно скажуть: "Ні-ні, зачекайте, це не наша війна, ми хочемо додому і на це ми не підписувалися".

Якщо зараз почнеться наступ ЗСУ, чи не вийде так, що російські війська просто побіжать з України?

Два варіанти – або побіжать, або, враховуючи ситуацію в Росії, почнуть здаватися в полон. Хоча полон малоймовірний, тому що їх накачують пропагандою про те, що ми тут росіян на ремені ріжемо, що ми нацисти і бандерівці з витонченими методами тортур. Вони більше бояться нашого полону, ніж бути вбитим в бою, коли їх женуть в атаку.

Якщо зараз Путін буде усунутий, хто прийде на його місце? Патрушев?

Навряд чи, оскільки той, хто виривається вперед, потім першим і лягає на гільйотину. Згадайте того ж Леніна – в нього вистрілили, а все списали на якусь тітку Каплан, яка була сліпа і не бачила далі власного носа, але вона була ессеркою. І Сталін спокійно переламав ситуацію під себе.

Думаю, Патрушев залишиться на своєму місці глави Радбезу РФ. І саме цей Радбез незабаром може стати комітетом порятунку Росії. Організують вибори, виведуть потрібно кандидата. Але для цього їм треба буде засудити Путіна і повісити всіх собак на нього, щоб очиститися самим. І все, далі він почесний громадянин. І той, кого посадять в крісло президента, буде йому зобов'язаним довіку.

А яка роль буде відведена Пригожину на першому етапі?

На першому етапі це буде таран. Це людина, яка розгойдує Спаську вежу, щоб із неї впала зірка.

Маю на увазі чи не світять Пригожину якісь посади?

Йому світить героїчна смерть на барикадах. Він зіграє роль героя-революціонера. Просто таких людей дуже важко контролювати і їх складно зупинити. Особливо коли вони входять в раж. А тут він вже на куражі, вже ПВК Вагнер воює краще, ніж регулярна армія. Він найчесніший і найбільш правильний, рятувальник Росії. А потім спробуйте зупинити його. Тільки куля...

Пригожин і Патрушев є представниками "яструбів". Чи захочуть вони закінчувати війну в Україні?

Так, Патрушев – представник "яструбів", я згоден. Але в даному випадку, якщо вони розуміють всю глибину кризи, на порозі якої стоїть Росія, їм зараз буде не до війни – їм потрібно буде рятувати Росію.

Можливо, США дають Патрушеву і Пригожину якісь гарантії, якщо вони утримають ситуацію. Адже на них ще чекає міжусобиця, а буде ще й етап, коли деякі суб'єкти Федерації постараються "вивалитися з гнізда" під шумок – мовляв, поки всі бігають, ми тут тихенько постоїмо.

Тож Пригожин ще може і повоювати, недарма ж він зараз формує армію по всій країні. На Росгвардію і "Ахмат-чай" надії дуже мало. Тому тут він зможе вилити агресію де завгодно.

Якщо закінчиться війна раптово, як ви говорите, значить, Україна може готуватися зустрічати незабаром Крим із Донбасом?

Це буде обов'язкова умова. Захід вплутався в цю війну, і у нього зобов'язань більше, ніж у нас. Він не поступиться і метром української землі. ЄС проголосував за резолюцію, яка затверджує і повністю підтримує мирний план Зеленського. Тому Захід не може залишити Росії навіть шматочка нашої землі, інакше це буде вважатися програшем. Тому Україну однозначно забирають від Росії. Не знаю, чи візьмуть нас одразу в європейську сім'ю найближчим часом, але від Росії нас відірвуть однозначно. Кордон західного світу тепер проходитиме по російсько-українському кордоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти