Якщо війна затягнеться, офіційний курс долару буде по 40 — економіст Олег Пендзін

24 липня 2022, 06:00
Нацбанк дав стусана інфляції - тому ціни продуктів і палива підвищаться, і про "дешевий" долар можна забути до кінця війни.
Курс доллара, Олег Пендзин
Якщо війна затягуватиметься, курс долара переглядатимуть у бік підвищення - Олег Пендзін / pixabay, facebook.com

21 липня Нацбанк переглянув офіційний курс гривні і підвищив його з 29,25 до 36,56 гривні за долар США. Внаслідок цього курс американської валюти в обмінниках перевищив відмітку у 40 гривень.

У бліц-інтерв'ю Главреду виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін надав свій прогноз наслідків такого рішення - зокрема, чому і на скільки підвищаться ціни на паливо та продукти, чи буде ще змога купити дешевий долар, та яким може бути офіційний курс у разі затягування бойових дій.

Нацбанк переглянув офіційний курс долара. До яких наслідків це призведе і які прогнози на майбутнє?

По-перше, Нацбанк вже давно мав це зробити. У той момент, коли почалася війна, Нацбанк зафіксував курс. І це було правильним рішенням на той момент. Але час спливав, бізнес починав відновлюватися, Нацбанк відпустив готівковий курс і в нас з вами раптом утворилися два курси. Це приблизно те саме, що було у дев’яностих роках. Коли був готівковий (високий) і невеличкий, реальний курс Нацбанку "для своїх". У той момент, коли Нацбанк прирівняв обмін валюти за кордоном до готівкового курсу гривні на картках, на самому початку курс був 29,25, а потім Нацбанк прирівняв його до готівкового курсу. Але він мав зробити для всіх курс, який зафіксований на готівковому ринку. Бо 29,25 для "обраних" і 37 для усіх інших - це неправильно і це шлях до корупції. Тобто те, що зробив НБУ, правильно і це треба було зробити давно.

Як завжди після подібних речей, починається паніка у певної категорії населення, які мають 3 гривні на "чорний день" і на них починають бігти і купувати долари за фантастичними цінами. Курс вже підскочив до 41, а потім дуже швидко спустився до 38.

Що дійсно буде погано — попри все, була певна категорія покупців дешевого долара, які постачали нафтопродукти на український ринок. Тобто ми маємо зрозуміти, що всі нафтопродукти, які ми заправляємо у свої машини, куплені по 29,25. Після того як Національний банк України підняв на 20 відсотків офіційний курс, вони починають закуповувати валюту для придбання нафтопродуктів по 36,5. А це означає, що замість 50 гривень за літр 95-го ми будемо платити 60 гривень, а замість 67 гривень за літр дизеля ми платитимемо 70 гривень. А це призведе до того, що як мінімум на 2-3 відсотки мусять підскочити усі ціни у продовольчих магазинах. Тобто ми таким чином зробили легкого стусана інфляції і вона побігла трохи швидше.

А комунальних платежів це підвищення також стосуватиметься?

Ні, жодним чином. Тому що Кабінет Міністрів продовжив ціну на газ для населення по 7,99 (тобто ту, що була минулого року) і всі комунальні будуть розраховуватися саме по цій ціні на газ для населення. Тому комунальні жодним чином зміни курсу не зачеплять.

Про дешевий долар, який ви згадали, можна забути до кінця війни чи є шанс на те, що курс відкотилися назад до певної цифри?

З початку війни Національний банк надрукував 230 мільярдів гривень, тобто зробив контрольовану емісію нічим не забезпечених папірців. 70 відсотків цієї емісії, по визнанню самого пана Шевченка, потрапили на валютний ринок. Якщо ви накачали економіку нічим не забезпеченими папірцями, як думаєте, звідки візьметься дешевий долар, дешеві товари? Тобто ви маєте певну кількість товарної маси, яка співставлена до певної кількості грошової маси. Якщо грошову масу "надули" папірцями, що буде з цінами на продукти харчування і все інше? Ціни підуть вгору. Що буде з ціною долара? Долар теж піде вгору. Тому про долар по 24-25 гривень можна вже чітко забути. А якщо війна буде довгою, то ми з вами побачимо і долар по 40.

Ми вже його бачимо, навіть сьогодні.

Я маю на увазі офіційні цифри, які встановлює Нацбанк для імпортерів.

Якщо офіційно буде 40, то що буде в обмінниках, адже люди орієнтуються і на цей курс.

Давайте поки що не лякатимемо людей і говоритимемо, що сьогодні на рівні попиту і пропозиції досягнутий курс близько 37-38. Сьогодні поки що так. Якщо далі продовжуватиметься емісія, важка війна, то напевно його переглядатимуть у бік підвищення. Але поки 37.

читайте такожДолар в Україні злетить до 50 гривень: експерт дав прогнозТе саме буде і з курсом євро - він теж переглядатиметься?

Звісно. Євро і долар — це, по суті, пара резервних валют, яка жодним чином не відрізняються одна від одної. Вони мають своє життя і до гривні не мають жодного відношення. Тож і співвідношення гривні до євро і до долара буде розраховуватись залежно від реальної кількості гривень, що надруковані для обігу.

Щодо палива - ви сказали, щонайменше по кілька гривень на літрі підвищення ми побачимо.

Десять гривень на літрі.

Десять щонайменше. Чи може це спровокувати дефіцит і чи не вийде зараз такої ситуації, яка була на початку війни?

Дефіцит спровокувала не ціна, а державне регулювання цін. Тобто ситуація, при якій трейдерам було не вигідно вести сюди нафтопродукти. Тому що ціна "на пістолеті" була нижчою за їх собівартість. Якщо держава не буде запроваджувати прямого регулювання цін на нафтопродукти, дефіциту не буде — просто ціна буде зростати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти