Якщо Україна поверне Херсон, росіянам доведеться самим піти з ЗАЕС - Геннадій Рябцев

31 серпня 2022, 08:00оновлено 31 серпня 2022, 10:36
Коли війська, розташовані на ЗАЕС, опиняться в оточенні або напівоточенні ЗСУ, РФ може ухвалити рішення про вивід своїх контингентів зі станції.
МАГАТЕ, ЗАЕС, Геннадій Рябцев
Місія МАГАТЕ відвідає ЗАЕС / УНІАН, facebook.com, twitter.com

Вже на поточному тижні представники місії МАГАТЕ відвідають Запорізьку АЕС, яку російські війська окупували ще в березні. До складу місії МАГАТЕ увійдуть експерти з Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Франції, Італії, Албанії, Північної Македонії, Йорданії, Мексики.

В інтерв'ю Главреду енергетичний експерт, директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев розповів про те, що контролюватимуть представники місії на ЗАЕС, чи зменшиться, зважаючи на присутність представників місії МАГАТЕ, ризик аварії на ЗАЕС і чому РФ невигідна реальна аварія, чи є у Росії можливість вплинути на висновки місії МАГАТЕ, а також за яких умов Кремль погодиться вивести війська з території атомної електростанції.

На ЗАЕС їде місія МАГАТЕ. Що саме контролюватимуть експерти організації, перебуваючи на станції?

За попередніми даними, контролюватися будуть умови роботи персоналу, функціонування ядерних об'єктів, ступінь руйнування інфраструктури і ступінь забезпечення безпеки роботи систем.

В Інституті вивчення війни заявили про те, що Росія намагається перешкоджати роботі МАГАТЕ на АЕС, не допускаючи на станцію представників США і Великої Британії. Наскільки нинішня місія потрібна нам і наскільки відсутність США і Великої Британії в її складі погано для України?

Місія, безумовно, необхідна, оскільки потрібна об'єктивна оцінка того, що відбувається. За великим рахунком, зараз ми можемо оцінити те, що відбувається на ЗАЕС, або зі слів співробітників (які, хоч і стверджують, що втручання в їхню роботу з боку РФ відсутнє, але все ж перебувають під тиском), або з російського боку, від представників "Росатому". Тобто об'єктивно зараз складно визначити, що саме відбувається на цьому об'єкті і будь-яка незалежна оцінка є надзвичайно важливою.

Що стосується відсутності у складі делегації представників Сполучених Штатів та Великої Британії, то це некритично, адже замість них є представники Польщі та Литви. Не має значення, хто буде оцінювати ситуацію на цьому об'єкті, важливі незалежні висновки фахівців. І, на мій погляд, немає жодної різниці в тому, звідки прибув фахівець з ядерної енергетики. Тому що він має оцінювати обстановку, в першу чергу, як експерт, а не як політик. І, мені здається, що склад делегації, крім генерального директора МАГАТЕ, який є політиком, а не експертом, достатньо кваліфікований для того, щоб зробити об'єктивні висновки.

На жаль, поки що мова йде лише про візит делегації МАГАТЕ, а не про постійну моніторингову місію. Хоча саме це було б запорукою захисту від провокацій з боку російської сторони.

Загалом, який вплив має РФ на МАГАТЕ? Адже відомо, що РФ має серйозний вплив на багато міжнародних структур, як наприклад, ООН чи ОБСЄ. Чи не буде такої ж ситуації з МАГАТЕ і чи може якось присутність цієї місії, навіть у вигляді одиничного візиту, зменшити потенційні ризики аварії на ЗАЕС.

Ризики аварії мінімальні. І не слід думати, нібито не туди кинутий недопалок здатний призвести до ядерного вибуху. Паливо, яке використовується на станції, неможливо підірвати, це не ядерна зброя. І ступінь збагачення радіоактивних речовин, які використовуються в паливних збірках, недостатня для того, щоб запустити ту реакцію, яка здатна призвести до вибуху, подібного до вибуху на Хіросімі або Нагасакі. Я постійно про це говорю - не слід лякати громадян України в тому ж Запоріжжі ядерним вибухом. Так, можливі провокації, але достатньо проаналізувати дані будь-якого Гідрометцентру - українського, російського, польського, румунського, американського - щоб зрозуміти, що будь-які інциденти на ЗАЕС призведуть до серйозних негативних наслідків, у першу чергу, для Чорноморського узбережжя РФ. Тобто всі курортні міста, від Анапи, Геленджика і до Сочі будуть радіоактивними. Те ж стосується і "житниці Росії" - Ростовської області, Краснодарського краю - усі вони будуть перетворені в непридатну для ведення будь-якої господарської діяльності територію.

Тому я б не сказав, що Російська Федерація зацікавлена у створенні будь-яких умов, здатних призвести до теплового вибуху або радіоактивного забруднення територій, викиду якоїсь кількості радіоактивної води або летючих радіаційно забруднених речовин. На мій погляд, тут йдеться про інформаційний шантаж, тобто про використання спеціальних операцій в інформаційній війні, які, безумовно, Росія застосовує і яким необхідно надання якомога більш об'єктивної і повної інформації про те, що реально відбувається на об'єкті.

І все ж якщо говорити про вплив РФ на МАГАТЕ - наскільки він великий і чи може це спотворити реальну картинку?

Вплив будь-якої держави на ту чи іншу міжнародну організацію визначається кількістю коштів, що вкладаються цією державою в її структури. Росія вкладає значні кошти у функціонування практично всіх міжнародних організацій. Але це не означає, що вони виконують якісь забаганки РФ.

Я не думаю, що об'єктивність висновків комісії знаходиться під загрозою через те, що Росія є членом МАГАТЕ. Безумовно, її вплив присутній, але, в той самий час, вплив на МАГАТЕ є і у США, і у Великої Британії, і у Франції, і в України, оскільки всі ці країни є членами цієї організації. І голос кожної з цих країн рівнозначний. Інша справа, що саме МАГАТЕ, м'яко кажучи, не проявляло будь-якого конструктиву в своїх діях увесь цей час, починаючи з березня нинішнього року, коли була захоплена Запорізька АЕС. Просто розповіді про заклопотаність - це не те, чим має займатися міжнародна організація, завданням якої є контроль безпеки і надійності функціонування ядерних об'єктів у всьому світі.

Наскільки я зрозуміла з ваших слів, Росії невигідно зараз влаштовувати будь-які інциденти на ЗАЕС…

РФ взагалі невигідно доводити ситуацію до радіоактивних викидів і будь-яких загрозливих навколишньому середовищу аварій. Їй вигідно нагнітати напруженість, розповідаючи про можливі провокації, наприклад, української сторони. Це вона робить, але це інформаційний шантаж, а не реальний. Оскільки будь-який ядерний об'єкт, на мій погляд, є найбільш захищеним з будь-яких чинних у світі технологічних об'єктів. Хімічні або нафтопереробні підприємства несуть не меншу загрозу навколишньому середовищу в разі будь-яких інцидентів. І такі проблеми, як, наприклад, на хімічному заводі у Бхопалі (найбільша за кількістю жертв техногенна катастрофа в сучасній історії з витоком газу. - Главред) в Індії, можливі, оскільки ми бачимо невибіркові обстріли об'єктів хімічної промисловості, які веде РФ. Наприклад, заводу Стирол в Горлівці або Азот в Сєвєродонецьку, а також інших об'єктів, які становлять загрозу навколишньому середовищу і жителям відповідних районів.

Якщо говорити про інформаційний тиск з боку Росії, то що ще найближчим часом вона може зробити? Була інформація про обстріли Енергодара, напередодні Росія намагалася відключити блоки ЗАЕС від української енергосистеми. Які варіанти у неї залишилися?

Показувати нібито докази того, що саме Україна зацікавлена в тому, щоб на ЗАЕС сталася аварія і тому безпідставно обстрілює територію і об'єкти, які знаходяться на станції. Тут можна ввести в оману дуже багатьох, особливо якщо забути про те, що навколо Запорізької АЕС йде повномасштабна війна. Це військовий конфлікт, який супроводжується застосуванням важких озброєнь і використанням засобів контрбатарейної боротьби. Тому якщо, наприклад, з території станції йде обстріл українських позицій, то зрозумілою відповіддю української сторони є контрбатарейна боротьба, тобто обстріл тих позицій, звідки ведеться вогонь.

Тут є ціла низка нюансів, які необхідно враховувати, висуваючи аргументи на захист української позиції найближчим часом, коли місія МАГАТЕ поїде на ЗАЕС з українського боку. І ось коли місія буде в Києві, їй необхідно надати якомога більше об'єктивної інформації, яка відображає реальний стан речей. Мені б дуже не хотілося, щоб співробітники МАГАТЕ отримали від української сторони пропагандистськи забарвлену інформацію - на мій погляд, це якраз той випадок, коли необхідно якомога об'єктивніше оцінити як свої дії, так і передати якомога більше об'єктивної інформації моніторингової місії, щоб потім не довелося виправдовуватися і розповідати про надмірний вплив РФ у МАГАТЕ.

Що може статися, якщо з якихось причин цієї інформації не буде - як Росія може це використати? Адже, наскільки я розумію, Росія цим інформаційним тиском всіляко намагається зробити терориста з України.

Вона може сфальсифікувати докази на місці. Оскільки саме російська сторона окуповує Запорізьку АЕС і має всі можливості для того, щоб побудувати якесь "потьомкінське село" для того, щоб переконати членів місії МАГАТЕ в тому, що біле - це чорне. Тобто зараз у неї є набагато більше можливостей, ніж в України. Тому так важливо надати моніторинговій місії саме об'єктивну інформацію з поясненнями у випадку, якщо мали місце факти обстрілу територій, прилеглих до ЗАЕС в рамках контрбатарейної боротьби.

Ви говорили про те, що бажана поява на ЗАЕС постійної моніторингової місії. Коли може піти мова про її створення і чи буде це умовою для створення там демілітаризованої зони? Тому що поки РФ виступає проти цього.

Щодо демілітаризованої зони, то я думаю, що Росія на це не піде. Тому що надто вже чудові умови у неї створені для розміщення на Запорізькій АЕС і боєкомплекту, і підрозділів, і важких озброєнь. Адже зрозуміло, що якщо українські артилеристи і можуть вдарити по батареї "Градів" або "Ураганів", яка розташована в 10-15 кілометрах від ядерних блоків, а обстріл українських позицій буде вестися безпосередньо з двору ЗАЕС, то туди ніхто ніяких "відповідей" направляти не буде. Адже це занадто небезпечно. Хоча навіть при прямому попаданні снаряда і ракети в ядерний енергоблок, нічого жахливого статися не повинно, тому як вони побудовані з урахуванням можливості таких влучень. Проте, знаючи, що всі війська, розміщені на ЗАЕС, будуть захищені, Російська Федерація ні за що не піде на те, щоб створити там демілітаризовану зону.

Що ж стосується постійної моніторингової місії, то, на мій погляд, про це потрібно було вести мову давно, а саме починаючи з березня нинішнього року. Крім того, необхідно було вже в березні місяці запустити протоколи безпеки і заглушити блоки якомога швидше. Це передбачено протоколами - я не можу зрозуміти, чому Запорізька АЕС досі функціонує і генерує електроенергію, передану споживачам як на Правобережній, так і на Лівобережній Україні. Ніякі доходи і економічні міркування не повинні превалювати над міркуваннями безпеки, адже за всіма протоколами в разі військової загрози ядерному об'єкту він повинен був бути приведений в найбільш безпечний стан і генерація електричної енергії на ньому мала бути припинена.

Вся ця історія з ЗАЕС - це чи не останній російський козир на південному напрямку. Принаймні, інформаційно. На що вона може його розміняти і за яких умов вона може вивести своїх військових з території АЕС?

У тому випадку, якщо війська, розташовані на ЗАЕС, виявляться в оточенні або напівоточенні, то, безумовно, вони будуть виведені зі станції.

Тобто єдиний спосіб - це коли вони опиняться в "котлі"?

Так, після взяття українськими військами Херсона, дуже багато буде визначено і для всього угруповання російських військ, якізнаходяться на частині Запорізької області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти