Брянськ і Курськ спіткає доля Бєлгорода, РФ чекає відплата за Україну - Ейдман

25 травня 2023, 13:00
Подібні рейди, як у Білгородській області – це лише епізод у війні і не варто перебільшувати їхнього значення, вважає Ігор Ейдман.
Ігор Ейдман
Рейди, як у Білгородській області можуть стати масовими, це небезпечно для Кремля - Ігор Ейдман / Главред

Представники "Російського добровольчого корпусу" і легіону "Свобода Росії" провели першу фазу рейду в Бєлгородській області, підкресливши, що їхня операція зі звільнення країни-агресорки Росії від путінського режиму триває. Нагадаємо, раніше добровольчі військові формування почали проведення операції з демілітаризації регіонів і пройшли кілька населених пунктів, після чого в Білгородській області вибухнула паніка, а російські пропагандисти навіть говорили про Білгородщину, як про "зону СВО".

В інтерв'ю Главреду російський соціолог, автор книг Ігор Ейдман розповів, як довго російські добровольці можуть проводити рейди в прикордонні України, які ризики це створює для Кремля і чи призведуть подібні інциденти до розвалу Росії в доступному для огляду майбутньому.
Як ви вважаєте, як довго може тривати те, що відбувається в Білгородській області - чи є у Кремля ресурси швидко придушити цей опір?

Наскільки я розумію, основні події там вже пройшли. Але для Кремля в цій ситуації небезпечно інше – подібні рейди можуть відбуватися і в інших прикордонних регіонах і районах. Як ми бачимо, російська влада так і не змогла вибудувати ефективний захист своїх кордонів з Україною, а тому можна очікувати, що такі рейди можуть відбуватися також в Брянській і Курській областях. Не думаю, що подібні рейди будуть підтримані місцевим населенням і викличуть революцію, але тиск на російську владу і військових вони можуть чинити.

відео дня

А в чому буде проявлятися цей тиск?

У вирішенні різних військових завдань. Наприклад, в прикордонних областях РФ знаходиться безліч військових об'єктів, які, з одного боку, можуть піддаватися ударам з боку України або росіян, які воюють на боці України. З іншого боку, подібні рейди можуть призводити до дестабілізації ситуації в прикордонних регіонах. Тобто до відчуття, що росіяни беззахисні, і відплата за вторгнення в Україну не тільки можливо, але і має місце бути в реальності.

Раніше ви заявили, що Росія буде змушена перекидати до Білгородської області частини з Донбасу та інших окупованих територій України. Про що це свідчить - у Росії все настільки погано з ресурсами?

Так, ми бачимо, що у Росії дійсно все погано з ресурсами, як з людськими, так і з озброєнням. І це позначалося на ході війни. Зараз ситуація загострилася ще більше - по ситуації в Білгородській області ми бачимо, що Росія не очікувала удару по своїх областях і цим повністю їх оголила. Зараз їм доведеться зміцнювати свої позиції в прикордонних областях. І це прямо демонструє, що ресурсів у РФ дуже мало, а учасники вторгнення і "експерти" кажуть, що без загальної мобілізації і повної мілітаризації країни вести війну вони не зможуть. Останнім про це говорив Пригожин. І це - зайвий доказ дефіциту ресурсів у РФ.

Радикальних дій РФ, звичайно, робити не буде, але якісь війська і частини вони будуть перекидати. Кардинально на ситуацію це не вплине, проте якусь допомогу Україні в контрнаступі ці обставини нададуть.

До речі, чи може Путін отримати для себе вигоду з цієї ситуації? Наприклад, як ви сказали, оголосити загальну мобілізацію на цьому тлі?

Ми бачимо, що цього не відбувається. Більш того, російська влада не стала цього разу розкручувати цю тему. Швидше, навпаки, адже спочатку пропагандистська машина була дещо дезорієнтована, а зараз вони намагаються применшити значення цієї події і запевнити населення в тому, що все добре.

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікуваних дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агентство "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним з підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Лейпцига, Німеччина.
Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: куди йде нова російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор численних публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках в соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скріпи" і "русский мир".

Але при цьому пропагандисти вже відкрито говорять, що там нібито знаходяться українські війська і заходили саме українські диверсійні групи. Чи може Путін якось це використати проти України в очах західних партнерів?

Кремль намагається це використати - вже зараз просувають інформацію, що нібито в цьому брали участь американські бронемашини. Але для цього, як я розумію, вже пізно, оскільки це вже нікого не збентежить. І, здається, американцям вже глибоко по барабану, де використовуються їхні бронемашини, на окупованих територіях України або на території країни-окупанта. Триває війна, і всі розуміють, що потрібно використовувати всі можливі механізми, напрямки, інструменти для досягнення перемоги. І Україна буде це робити, використовуючи, в тому числі, і західну зброю.

Наскільки вся ця ситуація похитне позиції Путіна?

Не думаю, що поки вони якось серйозно похитнуться. Більше їх похитне після українського контрнаступу і поразки в ньому російської армії. Тоді позиції Путіна сильно похитнуться, але подібні епізоди не надто масштабні для того, щоб впливати на Путіна.

А якщо ці інциденти відбудуться в Курській, Брянській області, тобто стануть більш масовими?

Якщо там почнеться реальна війна, то, звичайно, це буде не надто приємно для Путіна, але не думаю, що це катастрофічно вплине на нього. А ось якщо Україна, наприклад, візьме Білгород або Курськ, то це дійсно було б ударом.

Я маю на увазі чи може це запустити будь-які процеси всередині Кремля?

Ні. Подібні рейди - це лише епізод у війні і не варто перебільшувати їхнього значення.

Раніше ми з вами неодноразово обговорювали перспективи розвалу Росії і ви говорили про протестні настрої в національних республіках. Чи ймовірно поширення поточної ситуації на всій території РФ? Хто може підтримати цю лінію?

А звідки там візьмуться озброєні бойовики або партизани? Вони ж не можуть спуститися з Місяця. Вони можуть з'явитися тільки в прикордонних з Україною областях.

А на тлі цього показового випадку чи можуть в це втягнутися, наприклад, приватні армії? Чи є така перспектива?

Ні, але є перспектива, що після військової поразки в Росії настане якась смута і війна всіх з усіма. В тому числі, приватних армій з регулярною армією. І це не виключено. Але це, все-таки, перспектива не завтрашнього дня.

Тобто про розвал Росії говорити в найближчі роки не доводиться?

Я не говорив про роки. У найближчі роки така перспектива теж можлива. Але коли я говорив про "не завтра", я говорив буквально. Якщо ж ми говоримо про ймовірність загострення, початок українського контрнаступу і поразки російської армії вже завтра, то розвал Росії – це вже наступний хід.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти