Як Зеленський буде "розрулювати" ситуацію зі Стерненком і чи піде активіст у депутати

24 лютого 2021, 19:57оновлено 26 лютого 2021, 15:49
Протестувальники вимагають від влади відпустити активіста з-під варти. Але якщо це станеться, Зеленський фактично визнає свою капітуляцію перед вулицею.
Стерненко
Одесита Сергія Стерненка засудили на 7 років і 3 місяці за викрадення людини і незаконне зберігання зброї / УНІАН

У вівторок, 23 лютого, Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка, екс-лідера одеського "Правого сектора", до семи років і трьох місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна, визнавши його винним у викраденні людини і незаконному зберіганні зброї.

Реакцією на таке рішення суду, яке прихильники Стерненка вважають несправедливим і необґрунтованим, стали протести спочатку під будівлею суду в Одесі, а ввечері того ж дня вже під Офісом президента у Києві. В результаті сутичок постраждали 27 поліцейських і були затримані 24 мітингувальника.

У суботу, 27 лютого, прихильники Стерненка готують безстрокову акцію протесту, якщо доти одесита не відпустять з-під варти. Главред дізнавався, які наслідки для України і особисто для Володимира Зеленського матимуть ці протести.

відео дня

Чому спалахнули протести

Варто зазначити, що Стерненко, який користується активною підтримкою умовно патріотичних і праворадикальних організацій – фігура з неоднозначною репутацією. А численність акцій протесту на захист активіста, переконаний юрист і публіцист Геннадій Друзенко, багато в чому пов'язана зі сприйняттям вироку одеситу як заклику до захисту "своїх". За його словами, активність умовно патріотичного крила - багато в чому реакція на дії Зеленського останніх тижнів, який незважаючи на закриття ворожого їм пулу телеканалів Медведчука, так і не заслужив їх довіри.

"Сформована картина світу, яка так старанно була вибудувана в їх головах і яка пережила справжній землетрус за останні тижні, знайшла рятівний човник. "Наших б'ють" (хоча Стерненко вельми умовно свій для патріотично ветеранської спільноти) дозволяє повернутися до знайомої і комфортної парадигми поділу світу на своїх і чужих", - зазначає Друзенко.

Як Зеленський буде 'розрулювати' ситуацію зі Стерненком і чи піде активіст у депутати
Під офісом президента в день оголошення вироку Сергію Стерненку було жарко

На його думку, бурхлива реакція також пов'язана з критичною недовірою українців до держави та її інститутів, зокрема, до судової системи (згідно з опитуваннями, їй не довіряє близько 40% громадян)

"Зрозуміло, що за відсутності в суспільстві поважного арбітра, кожна спільнота, кожна суспільна страта почувається загроженою, якщо репресивний апарат держави починає працювати проти її представника. Коли немає довіри до судів як до неупередженого арбітра, починає домінувати логіка: або вони нас або ми їх, яка вмикає вуличне протистояння як єдиний ефективний засіб самозахисту суспільної групи", - переконаний експерт.

Кому вигідні сутички на вулицях

У той же час, удар Зеленського по Медведчуку і, як наслідок, удар по патріотичному крилу у вигляді вироку Стерненку, створив привід для активізації затятого публічного противника кума Путіна – Петра Порошенка.

"Дивитися на цю ситуацію потрібно, виходячи з того, що Медведчук і Порошенко – це одна екосистема. Якщо погано одному, то погано й іншому, вони - як зрощені брати-близнюки", - пояснює директор політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Саме з натиском на патріотичні почуття виборців пов'язана публічна підтримка Стерненка з боку п'ятого президента, вважає політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов, зазначаючи, що основна частина кримінальних справ проти Стерненка була відкрита саме за часів президентства Порошенка. Зокрема, справа про викрадення людини, депутата партії "Родина" Сергія Щербича, за якою засудили Стерненка, відкрито якраз у 2015 році.

читайте такожГоловний висновок із справи Стерненко"Весь багаж справ проти Стерненка дістався у спадок від прокуратури, якою керував Кум Порошенко. Це стосується всіх кримінальних проваджень, за якими Стерненко може отримати покарання у вигляді позбавлення волі. Якщо він дійсно не винен у тих злочинах, в яких його звинувачують, то чому підконтрольна Порошенку прокуратура за часів його каденції розробляла і підтримувала ці звинувачення?", - задається питанням експерт.

Як пояснив Главреду голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, Порошенко свого часу не давав ходу справі Стерненка, побоюючись можливих політичних наслідків. Однак зараз головна причина такої затятої підтримки від екс-президента криється в планах послабити позиції Зеленського.

"Порошенко і Стерненко - це різні люди з різними поглядами, але зараз у них є спільний противник, проти якого вони об'єднуються. У цьому випадку Порошенко діє за класичним політичним стандартом "ворог мого ворога - мій друг", - каже Фесенко.

"Масовості не буде"

Керівник Фонду "Українська політика", політолог, історик Кость Бондаренко також упевнений, що єдиний вигодонабувач від вироку Стерненка і акцій протесту проти нього - це Порошенко, який таким чином намагається демонструвати, що на його боці сила і вулиця. Але, як переконаний експерт, акція протесту, запланована на 27 лютого, навряд чи увінчається успіхом.

"Виступи, що мають перерваний характер, з паузами в кілька днів, як правило, не надто успішні. Тим більше, якщо дивитися на соціологію, то прихильники постмайданних партій, так само, як і прихильники орієнтації на РФ, займають сьогодні дуже скромну позицію на тлі інших українців, які дотримуються помірних поглядів", - говорить Бондаренко.

Як Зеленський буде 'розрулювати' ситуацію зі Стерненком і чи піде активіст у депутати
В ході акції протесту 23 лютого були затримані 24 людини / Нацполіція

Схожої думки дотримується і Фесенко:

"Протести подібні до тих, які відбулися на підтримку Стерненка для українського суспільства - вже норма. Але масової підтримки у таких акцій не буде, на них вийдуть тільки активісти, хоча їх може бути і кілька тисяч осіб. Якщо все пройде без агресії, то нічого страшного не буде. Але проблема в тому, що деякі активісти схильні до таких проявів, які дискредитують акції протесту і цим вони не допоможуть Стерненку", - вважає експерт.

Чи піде Стерненко в депутати

Бондаренко додає, що те, що відбувається – це випробування влади на міцність.

"Якщо Зеленський вистоїть і покаже, хто в домі господар і на чиєму боці закон, то, відповідно, він зможе навести порядок. Якщо ж він піде на дрібні поступки, то для нього і для влади в цілому це може обернутися великою бідою. Наприклад, зараз протестувальники вимагають від влади негайного звільнення Стерненко. Сама Влада на це піти не може, тому що це прерогатива судової системи - визначати міру покарання громадян. Відповідно, якщо це станеться, то це, по-перше, буде перевищенням повноважень, а по-друге, демонстрацією своєї капітуляції перед натовпом", - говорить Главреду Бондаренко.

При цьому експерт не виключає, що вирок одеситу може бути переглянутий в Апеляційному суді. Але зазначає, що небезпека від подій навколо Стерненка є і для Порошенка.

читайте також"Залякували і катували": оприлюднені подробиці слідства у справі Стерненка"Якщо Стерненко вийде на свободу достроково, то він може піти в політику і скласти конкуренцію лідеру ЄС. Порошенко сильно ризикує, розкручуючи Стерненка, бо це може повернутися до нього бумерангом", - додав експерт.

Водночас, політичні амбіції Стерненка, за словами Фесенка, можуть бути перебільшені.

"Стерненко - типовий праворадикал, тому я не бачу в його фігурі подальшого політичного потенціалу. Його можуть висунути кандидатом у депутати, як, наприклад, це сталося з Марусею Звіробій. Але в Одесі, звідки він родом у нього немає жодних шансів, тому що там він, м'яко кажучи, не надто популярна фігура. Тому розкручувати його фігуру можуть так само, як свого часу це робили з Нацкорпусом або Правим сектором, але електоральний потенціал цих організацій, як і самого Стерненка, дуже обмежений", - говорить Фесенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти