10 порад дієтолога щодо новорічного столу: як смачно і без шкоди для здоров’я зустріти 2022-ий рік

16 грудня 2021, 18:10
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, яким стравам і алкоголю надати перевагу в новорічну ніч, аби перші дні січня не випали з життя.
Дієтолог Оксана Скиталінська дала 10 порад щодо новорічного столу
Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, з якою їжею не варто поєднувати алкоголь

Зустріч Нового року мало коли обходиться без застілля із розмаїттям страв та напоїв. І за новорічним столом, як правило, з’їдається і випивається стільки всього, що для організму ця вечеря стає справжнім стресом та випробуванням. А через кількість випитого алкоголю багато хто у перші дні січня просто випадає з життя.

Втім, святковий стіл можна зробити і смачним, і корисним, Новий рік зустріти без шкоди для здоров’я, а також швидко повернутися до тями після випитого та до форми після з’їденого. Як саме – про це Главреду розповіла лікар-дієтолог, спеціаліст медицини антистаріння, засновник Dr. Skytalinska Academy Оксана Скиталінська, яка дала 10 цінних порад щодо новорічного столу та вечері.

Яким продуктам однозначно "зелене світло" на новорічному столі, що точно має бути?

Зверніть увагу на продукти, звичні для нас. Передусім – овочі. У нас їх розмаїття, різних кольорів і смаків. Тож на новорічному столі обов’язково повинні бути овочеві страви та зелень, а також ягоди та у невеликій кількості білки, тобто риба і м’ясо.

Хоча наш мозок любить дещо іншу їжу – солону, солодку і жирну. Саме до такої їжі прагнуть всі наші органи чуттів, саме такі страви нам найбільше смакують. Але на новорічний стіл ми маємо подати іншу їжу.

Уявімо нашу гіпотетичну "тарілку":

  • половину цієї "тарілки" мають займати продукти рослинного походження, різні овочі: морква, гарбуз, буряк, селера, баклажан, а також обов’язково зелень. Із цих овочів ми можемо готувати різні страви: запечену броколі, посипану сиром пармезан, цвітну капусту в соусі бешамель тощо;
  • одна чверть "тарілки" – зернові продукти: гречка, рис (бажано нешліфований), цільнозерновий хліб, будь-які крупи та висівки;
  • одна чверть – білкові продукти: м’ясо, риба, птиця, яйця, сир, кисломолочні продукти. Плюс білки рослинного походження, тобто бобові та гриби.

Саме в таких пропорціях, як на цій "тарілці", продукти мають буть і на нашому новорічному столі, і щодня. Із усього переліченого можна зготувати велике різноманіття страв. Але до цієї "тарілки" слід додати ще один вкрай корисний продукт – ягоди, які є джерелом різних вітамінів і кольорових пігментів. Ягоди і знімають запалення, і сприяють кращій роботі нашого кишечника, і покращують роботу мозку, і вітамінізують їжу.

Оксана Скиталінська розповіла про святкову і щоденну
Оксана Скиталінська розповіла, які продукти повинні бути на святковому столі

З овочів можна приготувати величезну кількість смачних і корисних страв: салати, запіканки, тушковані страви, рулети. Овочі дають відчуття насиченості, тому що багаті клітковиною. До того ж, вони містять багато протизапальних речовин, фітонутрієнтів, які і зменшують запалення, і покращують роботу нашого організму. Вони – низькокалорійні (якщо до них не лити жир у великій кількості), але при цьому дають тривале відчуття ситості. Овочі – це повільні (або складні) вуглеводи, називають їх так тому, що вони дуже-дуже повільно засвоюються. Зрештою, у них є "жмих", тобто сухий залишок – клітковина, яка є дуже корисною, бо живить кишкові бактерії.

Оксана Скиталинская
Оксана Скиталінська / УНІАН

Завдяки овочам ми і наїмося, і оздоровимося, і нам буде смачно, але не калорійно. На нашому столі мають бути різні овочеві закуски, зокрема, невеличка тарілочка з квашеними овочами, овочеві рулети та запіканки. Наприклад, дуже смачною виходить запіканка з цвітної капусти з яйцями, зеленим горошком, пармезаном та пряними травами. Також може бути броколі та відварена стручкова квасоля з хорошим соусом.

Також на столі мають бути білкові страви, наприклад, запечене м’ясо, м’ясний рулет, риба (ціла чи фарширована). Я проти складних страв, на приготування яких потрібно витрачати багато часу. Фарширувати рибу – це дуже довго, а якщо її порізати на шматочки, перекласти травами, додати лимонного соку та запекти в скляному посуді, вийде і дуже гарно, і дуже швидко. Те саме стосується і м’яса.

Чим простіший рецепт, тим краще.

Що стосується салатів "Олів’є" чи "Шуба", то, якщо їх їсти раз на рік, катастрофи не станеться. Але замініть звичні інгредієнти на більш корисні продукти: ковбасу – на варене м’ясо, мариновані огірки – на квашені, велику кількість картоплі – на більшу кількість яєць.

Ці салати робить смачними їхній кисло-солодкий смак. Але цього смаку ви можете добитися, готуючи інші страви. Наприклад, смак риби чи м’яса можна урізноманітнити і збагатити, просто приготувавши соуси. Наприклад, соус із журавлини: берете журавлину, переминаєте її у блендері чи просто товчете і тримаєте її трошки на сковорідці під кришечкою, додавши невеличку кількість води – і все, у вас вийшов прекрасний соус. Соусів – безліч: ткемалі, томатний, із додаванням часнику, зелені та пряних трав тощо.

Якщо ви гарно сервіруєте стіл, подасте м’ясо чи рибу, багато-багато різних соусів, салати, ви чудово і корисно наїстеся. Як певний анахронізм, можете поставити на стіл малесеньку тарілочку "Шуби" чи "Олів’є": якщо вам так дорога ця пам’ять, скуштуйте пару ложечок. Але загалом акцентуйте свою увагу на чомусь здоровішому.

Чого в жодному разі не повинно бути на святковому столі?

Намагаюся не бути надто категоричною, коли йдеться про заборони. У дієтології взагалі немає заборонених продуктів – є продукти, вживання яких потрібно обмежити, тим більше, якщо ви хвора людина.

Але все-таки є продукти, які б я категорично не радила мати на новорічному столі.

По-перше, алкоголь різних видів. Але, як правило, Новий рік – це застілля, і багато хто вважає, що алкоголь єднає людей, а тому хоче порадувати гостей не тільки смачною їжею, але й різними напоями. Тому мало хто від алкоголю відмовиться.

Тоді декілька рекомендацій:

  • алкогольні напої на Новий рік слід не пити, а пригубити;
  • якщо вже пити алкоголь, то тільки напій одного виду: якщо ви п’єте шампанське, нехай це буде тільки шампанське, якщо – міцніший напій, то нехай вже буде тільки він. У жодному разі не можна змішувати алкогольні напої між собою, слід дотримуватися однієї лінії;
  • якщо ви вирішили, що на вашому столі буде алкоголь, надайте перевагу або шампанському, або якісному червоному сухому вину.

Тому найкраща порада – трошки пригубити алкогольний напій, дзенькнути келихами і гарно закусити здоровою їжею.

По-друге, не варто змішувати між собою жирну їжу та алкоголь. Поєднання жирної їжі з алкоголем у багатьох може спровокувати порушення роботи підшлункової залози, панкреатит. Тому, якщо ви вживаєте алкоголь, закушуйте його овочевими салатами або шматочком нежирного м’яса, але в жодному разі не жирною їжею.

По-третє, не можна поєднувати солодку та жирну їжу, тому що таке поєднання суттєво погіршує засвоєння глюкози. Глюкоза засвоюється у присутності дуже важливого гормону – інсуліну. Коли в кров одночасно потрапляє і жир, і глюкоза, це суттєво погіршує роботу інсулінових рецепторів. Фактично клітини тоді не хочуть сприймати глюкозу, і ця глюкоза у великій кількості лишається в крові, швидко метаболізується в жир та погіршує наш обмін речовин.

Оксана Скиталінська
Оксана Скиталінська / УНІАН

О котрій годині краще почати святкову вечерю, аби зустріч Нового року не перетворилася на ніч об’їдання?

Люди мають зібратися за святковим столом не тоді, коли вони вже дуже втомлені, хочуть спати і ледве можуть дочекатися тих курантів, а раніше, аби просто повечеряти. Новорічна вечеря може розпочатися трошки пізніше, ніж звичайна – о восьмій-дев’ятій годині вечора. Краще за все – о восьмій годині. Потрібно повечеряти і прибрати стіл, залишивши тільки шампанське та легку закуску. А далі – просто спілкуватися та гарно проводити час із друзями. Таким чином, ви завершите рік дуже гарним прийомом.

Розумію, в реальному житті новорічне святкування виглядає інакше. Але, якщо ми будемо мати на увазі те, як повинно бути в ідеалі, то, можливо, хоч якусь із цих порад ми використаємо.

Коли наступає ніч, нам недаремно хочеться спати – у нас активується гормон мелатонін, який допомагає організму відновитися під час сну. Крім того, стає менше гормону серотоніну, який тримає нас у бадьорому стані, в якому ми добре сприймаємо інформацію.

читайте такожСмачні салати на Новий рік 2022: три дивовижно простих рецептаТобто хочемо спати не ми, а наш організм, бо він живе за певними хронологічними ритмами. Зокрема, й наші органи функціонують, згідно з хроноритмами. Тож, якщо ми будемо наїдатися в той час, коли печінка та кишечник погано вироблятимуть ферменти для травлення, їжа не буде оброблена і не буде добре засвоюватися. У підсумку їжа лишатиметься в нашому кишечнику довше, ніж звичайно, через що може виникнути відчуття здуття, важкості та дискомфорту.

Саме тому варто уникати важкої (смаженої, копченої, гострої і жирної) їжі на вечерю. А, тим більше, не варто поєднувати все це з алкоголем. А якщо ще додати зверху якісь солодощі, тим більше, з кремом... Такий стрес можуть витримати лише здорові та міцні організми. Більшість із нас таких не має.

Якому алкоголю і в якій кількості краще надати перевагу, аби 1-2 січня не випали з життя?

Завжди раджу фокусуватися на дуже легкому алкоголі – виноградних винах, бажано сухих. Навіть шампанське, в якому є вуглекислий газ, сприяє тому, що молекули цукру або жиру швидко потраплятимуть у кров, тому і воно є не найкращим варіантом.

Найоптимальніший варіант – червоне або біле сухе вино. Тому що органічні кислоти, які містяться у вині, допомагають добре засвоюватися білковій їжі: рибі та м’ясу. Вони руйнують пептидні зв’язки, і м’ясо тоді легко розпадається на білки, амінокислоти та легше засвоюється.

Міцні напої мають вживатися у мінімальній дозі.

Яку дозу вважати безпечною, навіть не буду називати і брати на себе таку відповідальність. Тому що люди, почувши від лікаря певні цифри, не чують жодних засторог і закликів уникати вживання алкоголю. Вони чують цифри і сприймають їх так: "Ага, лікар-дієтолог сказав, що можна". Тому я не буду цих цифр називати.

Сфокусуйтеся на тому, що алкоголь потрібно не пити, а просто пригубити. Алкоголь – це не той засіб, який єднає людей. Це не той засіб, який робить вас здоровішими і щасливішими. Можливо, трошечки алкоголю зніме стрес, напругу і полегшить комунікацію, але зовсім трошечки.

читайте такожЯк зустрічати 2022 рік: астролог розповів, що потрібно і чого не можна робити в новорічну нічІнше питання, яке вино обрати – червоне чи біле. У червоному сухому вині міститься речовина ресвератрол. Дуже часто люди, які вживають червоне вино, наприклад, французи та італійці, кажуть, що таке вино дуже корисне, тому що в ньому є дуже потужний антиоксидант – ресвератрол.

Але для того, щоб людина отримала ту кількість ресвератролу, яка захистить її від хвороб та сповільнить процеси старіння, потрібно випити приблизно 40 літрів червоного сухого вина!

Тому краще сприймати вино, як продукт, який покращить комунікацію, зніме напругу і покращить засвоєння їжі.

І це не значить, що потрібно випити 40 літрів вина в новорічну ніч. Я взагалі виступаю проти алкоголю. Його має бути мінімальна кількість – робіть акцент на смачних стравах і вишуканому товаристві.

Оксана Скиталінська
Оксана Скиталінська / УНІАН

Якщо хтось "перестарається" з алкогольними напоями, зустрічаючи 2022-ий, які напої та продукти допоможуть швидко відновитися і прийти до тями?

Якщо людина перестаралася з алкоголем, то, перш за все, не потрібно "вибивати клин клином", тобто пити інший алкогольний напій.

Потрібно буде вжити сорбенти: вугільні таблетки (1 таблетка на 10 кг ваги людини) або атоксіл, або ентеросгель, або будь-які інші сорбенти нового покоління.

Крім того, слід пити більше рідини. Це може бути зелений чай, бо він сприяє детоксикацій печінки. Адже саме печінка виробляє певні ферменти, які допомагають інактивувати алкоголь в організмі. Зелений чай допомагає це зробити, а вода розбавляє алкоголь в організмі. Тобто потрібно активувати систему детоксикації організму: печінку, кишечник (за допомогою сорбентів), нирки (за допомогою більшої кількості рідини).

Якщо ж людина після новорічного застілля почувається більш-менш добре, їй може бути достатньо просто прийняти душ, бо шкіра – це також орган детоксикації організму.

Повернення до суворої реальності: як позбутися зайвих кілограмів, які будуть "наїдені" за новорічним столом?

Коли ми святкуємо Новий рік, звісно, хочеться спробувати все, що є на столі. І багато хто думає, що раз на рік можна так відірватися, тож їдять і жирні салати, і м’ясо, і алкоголь, і солодощі. Якщо вже так сталося, що ми не просто наїлися, а об’їлися у новорічну ніч, то просто так сісти на голодну дієту, нам навряд чи вдасться, тому що, перш за все, за святкову ніч ми не з’їмо всі наші новорічні страви і будемо їх доїдати в перші дні січня. Адже це неправильно, якщо продукти будуть пропадати...

Тому порада одна: беріть ноги в руки і просто багато гуляйте. Ви маєте так багато ходити після святкування Нового року, щоб після прогулянки не відчувати під собою ніг. Як мінімум, 10 км на день. Якщо є можливість, поїдьте на природу і гуляйте там, якщо немає можливості – підіть у парк. Ходіть багато, дуже багато. Так ви покращите обмін речовин та використання глікогену, який за свята наб’ється у печінці та м’язах. Глікоген із м’язів виходить, тільки якщо активувати м’язи.

читайте такожСмачний м'ясний рулет на Новий рік 2022: неймовірно простий рецептПісля тривалих прогулянок ви відчуєте, що вам стало набагато легше. У вас прискориться моторика кишечника, у ньому не буде нічого застоюватися і залежуватися. І тоді свята пройдуть для вас із задоволенням та гарним настроєм, і ви не наберете зайвої ваги.

Також слід вживати якомога більше рідини, зокрема, зеленого чаю. Зелений час покращує роботу печінки. Печінка буде більше виділяти ферментів, які допомагатимуть очищувати кров від тих продуктів, які не перетравилися і циркулюють по крові. Зелений чай також активуватиме роботу кишечника, тож у ньому нічого не буде затримуватися і швидше буде виводитися. Зрештою, зелений чай є універсальним адаптогеном, який допомагає організму швидше оговтатися і прийти до тями після таких стресів як новорічна вечеря.

Оксана Скиталінська
Оксана Скиталінська / УНІАН

Топ-3 страви, які ви, як лікар-дієтолог, рекомендуєте подати до столу, зустрічаючи рік Чорного Водяного Тигра, аби було і корисно, і смачно, і святково?

У мене на святковому столі, по-перше, буде дуже легке м’ясо – індичка або курка. Напевно, ціла курка – дуже добре (протягом доби) промаринована. Для цього кладемо курку в каструлю і готуємо маринад. Для приготування маринаду знадобиться часничок, трошки яблучного оцту, чорний перець, трошки солі. Курка після маринування стає дуже соковитою і м’якою. Далі обмазуємо курку різними травами зсередини і зовні, а також трошки за бажанням оливковою олією. Потім курку відправляємо в духовку, де вона довгенько печеться.

По-друге, до курки я зроблю салат, у який я покладу все найкорисніше: моркву, сирий буряк, горіхи, шпинат чи будь-яку іншу зелень, декілька ложок хорошого жирного йогурту, щоб салат був аж білим. Туди ж витискаю трошечки лимонного соку, або додаю бальзамічного чи яблучного оцту, а потім солю. Виходить надзвичайно смачна страва. Якщо ви нікуди не йдете і святкуватимете виключно з родиною, можете витиснути туди часничку.

Плюс у мене на столі обов’язково будуть квашені овочі.

По-третє, обов’язково спечу штрудель. Штрудель я дуже люблю, але печу тільки на великі свята. Він робиться надзвичайно просто, і це надзвичайно корисний десерт.

Знадобиться приблизно склянка борошна, трошки більше столової ложки олії, можна оливкової, та сіль. Далі доливаєте теплу водичку – трохи більше, ніж півсклянки. Тісто довго-довго вмішуєте, допоки воно не стане однорідним і м'яким. Після того дайте йому хвилин 10-15 постояти.

За цей час нарізаєте яблука – їх має бути багато, десь 1,5 кілограми. Їх миєте, вирізаєте серцевину, шкірку не чистите, а потім ріжете на тоненькі пластинки. Далі до яблук натріть цілий лимон разом із м'якоттю і можете додати ягоди журавлини, потовчені перед тим руками. Із журавлиною виходить дуже смачно – дуже гарна кисленька начинка. Цукру не додаєте взагалі, але потрібні солодкі яблука.

Потім потрібно розкачати тісто в одну велику ковбаску. Далі берете великий рушник, посипаєте його борошном і на ньому ковбаску тіста поступово розкачуєте, легенько потягуючи його руками в різні боки. У вас має вийти зовсім-зовсім тоненьке тісто.

Після того розкладаєте начинку по всьому тісту, яке перед тим має бути обов'язково добре посипане корицею (півпачки, не менше). Потім берете за краї тіста і скручуєте рулет. Далі берете за краї рушник і обережно перекладаєте рулет на пергаментний папір, викладений на деко. Зверху змащуємо наш штрудель жовтком, наполовину змішаним із водою.

читайте такожНайсмачніше меню на Новий рік 2022: прості рецепти за лічені хвилиниСтавимо в духовку, розігріту до температури 150-170 градусів (ви краще знаєте власну духовку). І спостерігайте – коли штрудель почне ставати рум'яним (як правило, він випікається 20-30 хвилин), він буде готовий. Дістаєте, даєте трошки вичахнути. Він при цьому трошки опаде.

Так виходить дуже смачний і дуже корисний десерт.

Крім того, у мене обов'язково на новорічному столі буде зелений чай та різні напої. Дуже люблю різноманітні морси, для приготування яких використовую різні ягоди. Також роблю напій, куди ріжу частинками лимон, апельсин і мандарин – усе це настоюється і переливається в гарний скляний глечик.

Таким чином, виходить просто гарна святкова вечеря, без особливих складних страв. Головне – хороший настрій, смачна вечеря і гарна компанія.

Оксана Скиталинская
Оксана Скиталінська / УНІАН

Якщо хтось не може в новорічну ніч без традиційних "Шуби" та "Олів’є", чим більш корисним можна замінити майонез?

Якщо хтось у жодному разі не може зустріти Новий рік без салатів "Олів'є" та "Оселедець під шубою", нехай вже вони будуть. Беріть той майонез, який зазвичай використовуєте. У жирному майонезі більше олії, він калорійний. Але якщо ви візьмете нежирний майонез, він не буде набагато кориснішим, тому що його густина забезпечується присутністю вуглеводів. Тому краще взяти невелику кількість жирного майонезу і додати до нього трошки кислоти, наприклад, лимонного соку чи яблучного оцту.

Або – можете приготувати майонез самі. Для цього беруться яйця, які обов'язково ретельно миються під водою з милом, можна навіть їх ошпарити. Далі відділяєте жовтки від білків. Жовтки збиваєте і поступово додаєте туди оливкову олію – у вас вийде густа маса. Потім додаєте туди гірчицю, лимонний сік і трошки солі. Так у вас вийде справжній густий і дуже смачний майонез. Якщо до нього ви додасте більше лимонного соку, він буде менш калорійним.

Часто виникає така дилема, що хочеться і "Шуби" з "Олів’є" з'їсти, і здоровим залишитися. Здоровим ви залишитеся, якщо куштуєте такі страви один раз на рік.

Але краще класти в ці салати максимально корисні продукти. Передусім краще замінити ковбасу на куряче м'ясо. Якщо вам дуже вже хочеться "Олів'є" саме із ковбасою, то ретельно вибирайте її, уважно читайте її склад. Надавайте перевагу тій ковбасі, де буде максимальний відсоток м'яса. Адже у складі дешевих ковбас дуже незначний відсоток м'яса, зате багато солі, вуглеводів, желеутворюючих речовин, які забезпечують звичну консистенцію ковбаси. Також там містяться імітатори, замінники м'яса. Нам за смаком здається, що їмо ковбасу, але насправді ми їмо зовсім інше, в результаті в організмі відбуваються такі процеси, які точно не є корисними для організму.

читайте такожНеймовірна альтернатива оселедцю під шубою: простий і смачний рецепт салату на Новий рік 2022Тож, якщо хочеться ковбаси до салату, витратіть трошки більше грошей і купить більш якісну ковбасу, нехай її краще буде менше.

Але я все-таки радила б замінити в "Олів'є" ковбасу на м'ясо. Тим, хто не любить курячу грудку, я б радила замінити її на куряче відварене стегно чи на індичку.

Також кладіть в "Олів'є" менше картоплі, але більше яєць і м'яса. Тому що білок у поєднанні з жиром дає дуже швидке насичення, тож такого салату багато не з'їсте.

Додавайте також продукти багаті клітковиною, у першу чергу, варену моркву і квашені огірки. Краще брати саме квашені огірки, а не мариновані, де багато оцту. Хоча оцет не такий вже страшний, але квашені продукти покращать засвоєння "Олів’є".

Оксана Скиталінська
Оксана Скиталінська / УНІАН

Як і з чого краще зварити холодець тим, для кого новорічний стіл без холодцю – не новорічний стіл? Чи є холодець корисним?

Холодець – справжня українська страва. Якщо він правильно зварений – ще й корисна страва.

У холодці міститься дуже багато желюючих речовин, корисних для організму. М'ясний бульйон багатий на глутамін, який добре впливає і на наш кишечник, і на наш мозок, і на суглоби.

  • Коли людина багато та інтенсивно розумово працює, у неї в нейронах накопичується токсична речовина – аміак, а глутамінова кислота допомагає нейтралізувати його.
  • М’ясний бульйон корисно впливає на кишечник: зміцнює його стінки, в результаті чого менше проникають токсини.
  • Желюючі речовини добре впливають на суглоби і м'язи.

Але є одне "але". Часто холодець буває надто жирним, особливо коли вариться зі свинини. Тоді на ньому утворюється цілий шар жиру. Такий холодець не є корисним, бо може погано впливати на підшлункову залозу.

Тому краще варити холодець із курячих лапок, хіба що можна додати одну свинячу ніжку. Також додайте в нього трошки м'яса і часник. А коли холодець застигне, бажано зняти жир.

Взагалі, як бачимо, у нас є що покласти на святковий стіл, тому холодець, як, власне, "Олів'є" і "Шуба", має бути у невеличкій кількості, бо ці страви "на грані" і не всім людям підходять. Достатньо буде поставити пару невеличких тарілочок із цими стравами на різні кінці столу, і все. Також цілком вистачить шматочку холодцю, а не цілої тарілки.

При цьому слід пам'ятати, що білкова їжа добре засвоюється у присутності чогось кисленького, тому до холодцю візьміть або кисленький соус, або лимонний сік, або пару крапель яблучного оцту. Тоді це буде добре.

Крім того, зважайте на те, що для певних категорій людей, які мають хронічні захворювання, деякі страви можуть категорично не підходити. Наприклад, жирна їжа може нашкодити людям, у яких є проблеми із підшлунковою залозою, зокрема, хронічний панкреатит.

читайте такожОксана Скиталінська: Україна має потенціал стати країною довгожителівЖирна їжа у поєднанні з алкоголем теж вкрай погано впливає на роботу підшлункової залози.

Їжа, яка містить багато білків, може погано впливати не людей, що мають подагру, тому що у них порушений обмін пуринів.

Алкоголь погано впливатиме на людей, які мають хронічні захворювання слизової оболонки шлунку чи печінки.

Тому, якщо ви ставите на стіл дуже жирні, дуже гострі та смажені страви, плюс алкоголь, завжди пам'ятайте, що ви берете на себе відповідальність за власне здоров’я. Якщо у вас є хоч якесь хронічне захворювання, раджу зробити стіл максимально простим, де буде варене і парене. А щоб додати смаку, просто покладіть сир пармезан, з яким страви набувають зовсім іншого смаку, а також різні соуси. Якщо навіть дуже прісну рибу полити кисло-солодким соусом, вона буде мати зовсім інший смак.

Не фокусуйтеся на важких стравах – фокусуйтеся на правильному приготуванні їжі, невеликій кількості страв і смачних соусах.

Оксана Скиталінська
Оксана Скиталінська / УНІАН

Як підготувати свій організм до новорічного випробування їжею та "важкими напоями"? Чи варто укріпити печінку, підготувати кишківник, шлунок, жовчний, посидіти на дієті абощо?

Щоб ваш організм був готовий до зустрічі Нового року, потрібно просто вести здоровий спосіб життя. Адже коли ми не рухаємося, наша печінка з часом починає гірше працювати.

Якщо ми ведемо малорухливий спосіб життя, схильні до зайвої ваги, маємо ожиріння, якщо маємо шкідливі звички у вигляді паління, якщо ми вживаємо дуже багато кави, якщо ми пізно лягаємо спати, наш організм не готовий до таких стресів, як новорічний стіл. Тож немає кращої підготовки для нашого організму, окрім як вчасно лягати спати (хоча би до опівночі), не їсти агресивну їжу, тобто смажену, копчену дуже солону чи дуже солодку. Треба їсти корисну їжу та обов'язково вживати продукти, які зменшують запалення в організмі.

Універсальний адаптоген – одна склянка зеленого чаю. Втім, корисним буде і чорний чай, а також чай із лимоном, чай з імбиром. Плюс не забуваємо про ягоди і зелень. Також обов'язково вживайте хоча б через день невеличку кількість капусти різних сортів: білокачанну капусту, червону, цвітну, броколі, брюссельську, а також руколу і редьку, які також належать до хрестоцвітних.

Всі ці продукти покращують роботу печінки та збільшують кількість ферментів детоксикації. Їжа, яка погано перетравлюється чи не перетравлюється взагалі, буде краще засвоюватися, зрештою, буде меншим навантаження на організм та менше токсичного впливу від неперетравленої їжі. Продукти, які містять клітковину та корисні речовини, допомагають печінці краще збирати глікоген і краще його використовувати.

Так, ми знову повертаємося до того, з чого починали: на нашій "тарілці" щодня, не лише в новорічну ніч, половину повинні займати різні овочі і зелень (капуста, морква, буряк тощо), овочі можуть бути свіжі, тушковані, варені, запечені, квашені; четвертинку – зернові, тобто гречка, нешліфований рис, перловка; ще четвертину – білкові продукти (нежирне м'ясо, риба, птиця, морська риба раз на тиждень, гриби).

Якщо харчуватися так постійно, не стане проблемою з’їсти інколи щось смажене, наприклад омлет чи млинець. Але для цього краще брати трошки свинячого сала, тому що воно не окислюється під впливом високих температур і не є шкідливим.

Якщо ми будемо дотримуватися такого балансу продуктів щодня, прекрасно проведемо новорічну ніч, гарно поспілкуємося, і на ранок у нас буде свіжа голова, багато різних планів, чудовий настрій. І 1 січня ми гарно й бадьоро розпочнемо Новий 2022 рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти