Заручник Лукашенка: експерт пояснив хитрість Мінська у справі Протасевича

27 червня 2021, 03:02
Заяви Романа Протасевича приймаються через призму тиску силовиків, впевнений Андрій Єгоров.
Роман Протасевич
Роман Протасевич / Скріншот

Переведення під домашній арешт обвинувачених в організації масових заворушень Романа Протасевича і Софії Сапеги може бути свідченням таємних торгів Олександра Лукашенка із Заходом, заявив білоруський політолог, директор Центру європейської трансформації Андрій Єгоров.

"Я думаю, вони не дуже сподівалися на те, що секторальні санкції будуть введені саме в такому вигляді, в якому вони були введені. Ну і я думаю, що вони просто запізнилися зі своїм рішенням. Вся ця ситуація після інциденту з літаком Ryanair розгорталася дуже швидко в плані прийняття рішень з боку Європейського Союзу, це був несподіваний хід для білоруської влади. Тому вони у своїх рішеннях швидше запізнювалися, ніж діяли на випередження", - підкреслив він в інтерв'ю Сurrenttime.

Експерт упевнений, що публічні заяви Протасевича приймаються крізь призму тиску силовиків.

"Швидше суспільство розглядає їх як людей, що перебувають під тиском, як політичних заручників і відповідно ставиться до їхніх слів: що у них просто немає іншого виходу. Це домінуюча точка зору в білоруському суспільстві. І що всерйоз до цього можна буде ставитися тільки тоді, коли вони повністю опиняться на волі", - не виключив він.

Політолог вважає, що випуск політичних в'язнів з білоруських в'язниць може бути попередньою умовою для початку спочатку неформальних консультацій із Заходом.

"Але в загальному і цілому говорити про те, що санкції можуть бути зняті в обмін на те, що частина політичних в'язнів буде перевезена під домашній арешт, або тільки частина з них буде випущена, не доводиться. Швидше можлива ситуація, коли якщо всі політичні в'язні будуть випущені, тоді ці санкції можуть бути заморожені або переглянуті", - додав Єгоров.

читайте такожВійна проти Лукашенка: експерт оцінив наслідки санкційного удару по Мінську

Нагадаємо, раніше Європейський Союз ввів четвертий пакет санкцій проти білоруської верхівки, влючаючи членів сім'ї Олександра Лукашенка.

ЄС прийняв рішення заморозити активи і застосувати візові заборони проти 78 осіб, у тому числі - членів сім'ї самопроголошеного президента, а також проти 8 компаній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти