У світі скоро можуть "розморозитися" численні глобальні конфлікти – Октисюк

10 листопада 2023, 04:30
Третя світова війна, фактично, вже триває – щонайменше, в економічному вимірі. Але все може дійти і до прямого протистояння.
Украинские военные, Анатолий Октисюк
У світі скоро можуть "розморозитися" численні глобальні конфлікти/ колаж: Главред, фото: 22 окрема механізована бригада, УНІАН

У світі може розгорітися ще більше конфліктів. Може початися світовий конфлікт Глобального Заходу проти Глобального Півдня.

Фактично зараз уже триває третя світова, принаймні на економічному рівні. Таку думку висловив політичний експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк в інтерв’ю Главреду.

"Третя світова війна, фактично, вже триває. Щонайменше, в економічному вимірі. Світ поділився на два табори, і це одна з предтеч світового конфлікту Глобального Заходу проти Глобального Півдня. Нова війна – це питання часу, бо згодом багато де почнуть розморожуватися глобальні конфлікти, адже у багатьох виникне спокуса вирішити всі проблеми військовим шляхом", – зазначив Октисюк.

відео дня

Він звернув увагу, що Китай зараз активно нарощує військово-морський флот, і за темпами нарощення вже випереджає США.

"Це означає, що Китай готується вийти в світовий океан, що створює ризики для США. Відповідно, американці, які оцінюють сили Китаю, намагатимуться не допустити домінування китайського флоту над флотом США", – сказав політичний експерт.

За його словами, питання війни за Тайвань упродовж найближчих п’яти років буде актуальним. Адже Сі Цзіньпін перебуває на посаді вже третій термін. І коли людина обіймає таку посаду більше, ніж три роки, вона буде хотіти ще.

"А як це зробити, коли економічне зростання припиняється, є криза нерухомості тощо? Відтак, як і будь-якому диктатору, йому знадобилася б маленька переможна війна. В історії Китаю так вже було з В’єтнамом, коли Китай програв війну. Тому ріст диктаторів відкриває ризики нових протистоянь, і протягом найближчих 5-10 років Китай дійде до спроби вторгнення на Тайвань. Але проблема для США і для всього Заходу полягає в тому, що Китай спостерігає за реакцією Заходу на поведінку РФ в Україні", – зазначив Октисюк.

Хто такий Анатолій Октисюк

Анатолій Октисюк - експерт з політичних питань, співзасновник аналітичного центру DemocracyHouse.

До 2016 року - старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Аналізує події в Україні та за її межами. Висвітлює питання щодо війни Росії проти України.

Раніше голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко висловив думку, що у разі Третьої світової війни усім буде хана, але зараз не та ситуація. За його словами, нинішня ситуація на світовій арені – це ланцюжок регіональних конфліктів, що вже неодноразово траплялося у світовій історії.

Також раніше військовослужбовець ЗСУ розповів, чому світ стоїть на порозі Третьої світової. Як каже боєць ЗСУ і блогер Юрій Касьянов, світ стоїть на порозі страшних випробувань – аж до ядерної війни.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти