Спроба військового перевороту і загострення кризи: що відбувається у Вірменії

25 лютого 2021, 15:09оновлено 25 лютого 2021, 23:35
Армія Вірменії закликала піти у відставку прем'єрміністра Нікола Пашиняна.
Нікол Пашинян
Пашинян не збирається йти у відставку / Reuters

У четвер, 25 лютого, генеральний штаб Збройних сил Вірменії почав вимагати від вірменського прем'єрміністра Нікола Пашиняна і його уряду піти у відставку. Причиною тому військові назвали свій протест проти відставки заступника голови Генштабу Тирана Хачатряна, якого було звільнено внаслідок критики заяви Пашиняна про російські ракетні комплекси Іскандер на війні у Нагірному Карабасі. Глава вірменського уряду назвав дані події спробою перевороту і заявив, що не допустить зміни влади.

Реакція Пашиняна на заклик армії до відставки

Відразу після заклику до відставки прем'єрміністр Нікол Пашинян на своїй сторінці в Facebook написав, що він бачить у цих подіях спробу державного перевороту і закликав своїх прихильників вийти на площу Республіки.

Спроба військового перевороту і загострення кризи: що відбувається у Вірменії

"Вважаю заяву Генерального штабу як спробу військового перевороту. Запрошую всіх наших прихильників на площу Республіки прямо зараз", - написав Пашинян.

За інформацією РИА Новости, Пашинян прийняв рішення про звільнення зі своєї посади начальника Генштабу ЗС Вірменії Оника Гаспаряна. Відставку Гаспаряна має затвердити президент Армен Саркісян.

Пашинян пояснив такий крок складною ситуацією, про яку він планував розповісти під час виступу на площі.

"Ситуація дуже складна. Ви знаєте, що я прийняв рішення зняти з посади начальника Генштабу і його першого заступника. Причину цих рішень я озвучу на площі. Зараз найважливіше завдання - збереження громадянської і народної влади", - сказав Пашинян.

Реакція Міноборони Вірменії

У Міністерстві оборони не коментують ситуацію із закликами Генштабу до відставки уряду Пашиняна.

"Поки що ні", - відповів РИА Новости міністр оборони Геворг Алтунян на питання про те, чи будуть у відомстві робити заяви з цього питання.

Реакція голови невизнаної НКР Арутюняна

Відреагував на ситуацію і президент невизнаної Нагірно-Карабаської республіки Араїк Арутюнян. Він закликав сторони зберігати спокій. На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook він написав, що готовий стати посередником у врегулюванні конфлікту.

"Раджу всім сторонам проявити холоднокровність і розсудливість, інакше наша поразка поглибиться і стане ще більш фатальною. Досить, скільки крові ми пролили, тепер час пом'якшити кризу і піти шляхом довгострокового розвитку і посилення", - сказав глава НКР Араїк Арутюнян.

Що відбувається у Вірменії

Telegram-канал Кстати заявив, що ситуація у Вірменії загострюється. Протестувальники підтримують армію проти Пашиняна і прямують до будівлі уряду.

"Опозиція збирається на нараду. Судячи з усього, ситуація серйозно загострюється. Поки що прогнозувати що-небудь складно, Генштаб звернувся з проханням і побажанням не застосовувати силу проти протестувальників - цікаво. що буде застосовувати Пашинян. Є серйозні підстави вважати що іншими способами, крім підкупу, Пашинян не збере людей на свою підтримку", - сказала політолог Карині Геворкян.

Спроба військового перевороту і загострення кризи: що відбувається у Вірменії

Вірменський Telegram-канал Баграмян 26 повідомляв, що вранці, 25 лютого, будівлю вірменського уряду оточили силовики.

Вірменія
Будівлю уряду Вірменії оточили силовики / соцмережі

На той момент Пашинян перебував на робочому місці. Спікер парламенту Арарат Мірзоян поїхав у невідомому напрямку.

Згідно з інформацією вірменської служби Радіо Свобода, вранці активісти вимагали відставки Пашиняна і перекривали рух центральними вулицями. Протестувальники також блокують роботу метро. З'явилися перші затримані.

На площі Республіки зібралися прихильники Нікола Пашиняна.

За даними Sputnik Вірменія, президент Вірменії Армен Саркісян ще не підписав указ про звільнення глави Генштабу Оника Гаспаряна, про що раніше повідомив сам прем'єрміністр Нікол Пашинян.

Реакція Кремля

У Путіна заявили, що ракетні комплекси Іскандер були розкритиковані колишнім заступником голови Генштабу вірменської армії необґрунтовано.

"Кремль після слів Пашиняна про "Іскандери": російська техніка неодноразово демонструвала свою ефективність", - цитує Пєскова інформагентство РИА Новости.

Крім того, у Кремлі закликали сторони діяти в рамках закону і вирішити ситуацію в конституційному полі.

Telegram-канал Открытые медиа з посиланням на джерела в Адміністрації президента РФ повідомляє, що у Кремлі підтримають відхід Пашиняна як політика, який прийшов до влади на хвилі революції.

"Кремль вважає можливий відхід Пашиняна з поста прем'єра Вірменії "гарним уроком для тих, хто вірить у зміну режиму на площах", і не бачить в такому розвитку жодних проблем для Росії, розповіли Открытым медиа два джерела, близьких до Адміністрації президента Росії", - наголошується в повідомленні каналу.

Спроба військового перевороту і загострення кризи: що відбувається у Вірменії

Реакція Туреччини

Офіційна Анкара засудила спробу військового перевороту. Про це заявив міністр закордонних справ Турецької республіки Мевлют Чавушоглу.

"Туреччина проти спроб насильницького захоплення влади в будь-якій країні світу. Це також стосується і подій у Вірменії", - сказав турецький дипломат.

Реакція з невизнаної НКР

Опозиційні політичні сили невизнаної Нагірно-карабаської республіки, яку контролює Вірменія, закликали вірменський народ підтримати армію в боротьбі з урядом Пашиняна.

Спроба військового перевороту і загострення кризи: що відбувається у Вірменії


Пашинян прибув на Республіканську площу: головні заяви

Вдень Нікол Пашинян приїхав на площу раніше запланованого часу і зустрівся зі своїми прихильниками.

Нікол Пашинян
Нікол Пашинян / Соцмережі
Спроба військового перевороту і загострення кризи: що відбувається у Вірменії

Пашинян вважає, що ситуація у Вірменії залишається стабільною. Він упевнений, що армія підпорядковується чинній владі і народу.

"Загроза перевороту за великим рахунком керована, це була емоційна реакція, і ми не повинні суворо ставитися до наших братів. Просто командування втягнули в процес, проте навіть ті, за якими я прийняв рішення звільнити з посад, вони всі не тільки наші брати, але брати і солдати нашої Батьківщини, тому будьте спокійні", - сказав прем'єр.

Також він відзначив, що влада не шукає ворогів серед свого народу, додавши, що переворот не повинен відбутися.

"Але ми повинні домовитися, що такого у Вірменії не буде. Найголовніше, що ми всі спокійні, у нас всередині країни немає ворогів. Але є питання, які обов'язково необхідно обговорити, і це основна причина нашого сьогоднішнього мітингу", - уточнив глава вірменського уряду.

Також він підкреслив, що не буде тікати з Вірменії.

По вулиці Аміряна пройшла хода прихильників, на чолі якої йшов прем'єр Пашинян.

Спроба військового перевороту і загострення кризи: що відбувається у Вірменії

Тим часом в опозиції Вірменії закликали Пашиняна піти у відставку. За словами депутата від Процвітаючої Вірменії Наїри Зограбян, чинний глава уряду повинен піти мирно.

"Нікол Пашинян не повинен провокувати громадянські сутички в країні для збереження своєї влади. Він виступив із закликом, також за нашими даними різним обласним адміністраціям вказано привозити людей на центральну площу у Єревані. Звертаюся до всіх силових структур - РНБ, поліції, армії. Не виходьте проти свого народу, не ставайте інструментом в руках того, хто хоче за всяку ціну утримати владу", - сказала Зограбян.

Відбулися сутички між прихильниками і противниками влади Пашиняна.

З'явилася реакція і першого президента анклаву НКР, другого президента Вірменії Роберта Кочаряна на політичну кризу в країні. Він звинуватив діючу владу в здачі Карабаху і закликав уряд Пашиняна до відставки. Також він заявив про підтримку заяви вірменської армії.

"Влада, яка програла війну і здала землю, повинна піти. Це і є те, що в першу чергу необхідно для нашого національного відродження", - підкресливши політик.

Пашинян пройшов з колоною своїх прихильників в оточенні силовиків. Поруч з ним йшли його дружина і донька.

Пашинян заявив, що військового перевороту не буде - він стверджує, що рішення прийме народ.

Прем'єрміністр Нікол Пашинян пізніше заявив, що він припиняє свою участь у ході і повертається до будівлі уряду. Він має намір виступити перед своїми прихильниками о 16:00 на республіканській площі.

Генштаб Збройних сил Вірменії зробив другу заяву

У Генштабі заявили, що жодного тиску перед тим, як була опублікована позиція вірменської армії, на збройні сили не було. Вони підтвердили свій заклик до відставки уряду.

"Це чітке переконання і позиція генералів і офіцерів, мета яких одна - в цей критичний момент служити порятунку Батьківщини. Ще раз підтверджуємо нашу чітку позицію", - підкреслили у Генштабі.

В один момент місцеві жителі в небі над центром Єревана помітили військову авіацію.

Інформагентство Sputnik Вірменія стверджувало, що військові почали проводити тренувальні польоти. На відео - винищувачі Су-30 див.

На площі продовжували збиратися прихильники опозиції.

За даними інформагентства Armenpress, президент Вірменії Саркісян отримав пропозицію Пашиняна про відставку глави Генштабу Оника Гаспаряна. Однак підписувати документ глава держави не поспішає. Зазначається, що Саркісян вживає заходів щодо врегулювання ситуації.

Один з представників опозиційної політичної сили Дашнакцутюн на мітингу у Єревані заявив, що влада Пашиняна має намір заарештувати генералів, які виступають проти уряду.

У Єревані на площі Свободи продовжує йти мітинг опозиції. Активісти закликають Пашиняна мирно піти у відставку.

Мітинг на Європейській площі
Мітинг на Європейській площі / соцмережі

Ситуація у Вірменії

Вірменія, Азербайджан і Росія 9 листопада підписали заяву про завершення конфлікту у Нагірному Карабасі. Перемогу у війні здобув Азербайджан - згідно з домовленостями, Єреван передав Баку Агдамський, Кельбаджарський і Лачинський райони. Вірменія погодилася на створення транспортного коридору Азербайджану і Нахічеваня через територію своєї держави.

Фактично Вірменія зазнала розгромної поразки у Нагірному Карабасі. У зв'язку з цим в країні спалахнули протести із закликом відправити у відставку прем'єрміністра Нікола Пашиняна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти