Ультиматум США щодо України і загроза удару по інфраструктурі НАТО: дипломат попередив про сценарій РФ

21 грудня 2021, 07:11
562
Байдену вдалося досягти дипломатичного успіху на перемовинах з Путіним, вважає Олександр Чалий.
НАТО
Росія може завдати точкових ударів по пунктах будівництва інфраструктури НАТО в Україні - дипломат / УНІАН

Якщо США не підуть на вимоги РФ, серед яких не тільки відмова України на курс до НАТО, а й припинення співпраці Києва з Альянсом, на Москву очікують нові санкції. Байдену вдалося здобути перемогу на перемовинах з Путіним, оскільки Штати виграли час, протягом якого блок безпеки Заходу допомагатиме українській державі. Якщо Вашингтону та Москві не вдасться домовитися, не можна виключати точкові удари Росії по інфраструктурі Північноатлантичного альянсу у Маріуполі або Бердянську. Про це заявив дипломат Олександр Чалий.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що Росія фактично висунула нову вимогу Заходу, яка полягає не тільки у відмові Києва від курсу на Північноатлантичний альянс, а й блокаді інфраструктури Альянсу і військової присутності на території української держави. Однак Байдену вдалося здобути дипломатичну перемогу над Путіним. Завдяки цьому США виграли час, протягом якого НАТО допомагатиме Україні.читайте такожПосилення НАТО на сході і зброя Києву: США готують удар по РФ на випадок вторгнення в Україну

"Якщо ситуація виглядатиме все більш загрозливою, якщо діалог не почнеться за пропозиціями Росії, тобто буде сказано чітке "ні", то, я думаю, політика санкцій (США проти Росії) буде більш чітко прописана. Але тут в чому питання. Росія дала чітке розуміння своїх червоних ліній - Україна не член НАТО. Але вона дала ще два нових розуміння: ні натівській інфраструктурі в Україні і ні військовим НАТО в Україні. Це, до речі, відносно нові моменти. На мій погляд, Байден досяг дипломатичної перемоги в діалозі з Путіним. Тому що Байден дав Путіну можливість увійти до перемовного процесу, і американці стратегічно тягнуть час. Бо поки говоритимуть - допомога військова буде йти, військові НАТО на території України будуть присутні, інфраструктура будуватиметься", - зазначив Чалий.

За його словами, існує три варіанти реакції Москви у тому випадку, якщо американо-російські домовленості не будуть реалізовані. Росія може розмістити сучасне стратегічне озброєння у Венесуелі, Нікарагуа і на Кубі, або ж посилити взаємодію з Китаєм. Другий варіант пов'язаний з маневрами у Калінінграді або проханням до Сербії приєднатися до оборонного союзу. Третій варіант, як вважає дипломат, може бути пов'язаний безпосередньо з Україною. Не виключено, що Росія завдасть точкових ударів по пунктах, де йде будівництво інфраструктури НАТО – у Маріуполі або Бердянську.

"Коли ми кажемо про реакцію Росії, вона буде трьох видів, якщо діалог зайде в глухий кут. Номер один: Росія здійснить дзеркальні моменти у відображенні США. Наприклад, поставить передові елементи стратегічного озброєння до Венесуели, у Нікарагуа, на Кубу. Більш того, вона може піти на кооперацію з Китаєм. Друге: виявить моменти передового базування у Калінінграді, або навіть піде на те, що почне просити Сербію увійти до оборонного союзу. Але є інше питання, яке нашої країни стосується. Росія поводиться передбачувано, як США. І якщо не буде досягнуто розуміння щодо України, я не виключаю, що Росія завдасть точкових ударів по пунктах, де будується інфраструктура НАТО — скажімо, у Маріуполі і Бердянську", - підкреслив Олександр Чалий.

Проекти договорів Росії та США щодо безпеки

Російський МЗС 17 грудня оприлюднив два документи, які ініціювала Москва і передала на розгляд Штатів – проект договору Росії та США про гарантії безпеки і угода щодо заходів забезпечення безпеки Америки, РФ і Північноатлантичного альянсу. Наразі росіяни очікують на перемовини з американцями щодо цих ініціатив.

У проектах угод йдеться про те, що Росія має намір наполягати на гарантіях щодо відмови від включення України до Північноатлантичного альянсу і нерозширення Альянсу на схід. Крім того, Москва вимагає, щоб обидві сторони не використовували території третіх країн для нападу один на одну.

Спікерка Білого дому Джен Псакі заявляла, що США не мають наміру вести перемовини з РФ щодо європейської безпеки без участі держав ЄС і країн-партнерів. Американці не готові йти на поступки в питанні, яке пов'язане з обмеженням суверенних держав права самостійно визначати своє майбутнє.

У Північноатлантичному альянсі вважають, що під час перемовин з Росією слід враховувати і побоювання блоку щодо дій Москви. Згідно з позицією НАТО, дискусія з європейської безпеки повинна обговорюватися і з країнами-партнерами у Європі - зокрема, з Україною. Причому до перемовин зі стратегічних питань Москва повинна досягти прогресу у врегулюванні конфлікту з Києвом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти