Україна буде в НАТО, проте є одне "але": Столтенберг здивував заявою про запрошення

15 червня 2024, 17:29
1143
Для надання Україні запрошення на вступ до НАТО потрібен консенсус усіх країн-членів Альянсу, наголосив Єнс Столтенберг.
Україна буде в НАТО, проте є одне 'але': Столтенберг здивував заявою про запрошення
Консенсусу щодо членства України в НАТО немає / Колаж: Главред, фото: t.me/V_Zelenskiy_official, УНІАН

Країни-члени НАТО ще не досягли консенсусу щодо надання Україні запрошення на вступ. Проте в Альянсі дійшли згоди у питаннях військової допомоги. Про це розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в ефірі телемарафону.

"Усі ми погоджуємося, що Україна стане членом НАТО, ми підтримуємо рух України до Альянсу. Потрібно мати натівське озброєння, відповідати натівським стандартам, створити оборонні інституції. І ми будемо працювати разом, допомагатимемо Україні на шляху до НАТО. Та для надання запрошення потрібен консенсус. Ми поки що не досягли консенсусу у справі надання запрошення, але вже досягли консенсусу у наданні військової допомоги. Потрібно працювати у цьому напрямку", - сказав він.

Столтенберг наголосив, що Україна має право на самозахист і тому може знищувати західною зброєю легітимні військові цілі на території РФ. Ракетні установки, з яких обстрілюють Харків, є легітимними цілями.

відео дня

"Маємо не забувати, що ця війна розв’язана Росією, як агресором. Росія окупувала частину України. Україна має право на самозахист. Це право включає право знищувати легітимні військові цілі на території агресора – Росії. Ми надали 99% військової допомоги Україні, хоча накладені певні обмеження на використання цього озброєння. Проте ці обмеження ми послабимо, оскільки Росія розпочала новий наступ на півночі, біля Харкова. Вони атакують з російської території, і Україна має право знищувати ракетні установки, з яких обстрілюють Харків. Отже, обмеження поступово скасовуються, і це допоможе українцям захищатися", - зазначив генсек НАТО.

За його словами, окупанти платять за нову наступальну операцію, яку розпочали влітку, "дуже високу ціну - тисячі людей, тисячі одиниць техніки".

Хто такий Єнс Столтенберг

Єнс Столтенберг - норвезький державний і політичний. Прем'єр-міністр Норвегії (2000–2001 і 2005–2013). З 1 жовтня 2014 року - Генеральний секретар НАТО.

У вересні 2014 заявив про те, що українське питання стане пріоритетним для нього, пише Вікіпедія.

Вступ України до НАТО - останні новини за темою

Нагадаємо, речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Україна може вступити в НАТО тільки після закінчення війни з Росією. Він наголосив, що графік вступу України до Альянсу ще не схвалений і залежить від завершення війни.

Також The New York Times повідомляє, що на найближчому саміті НАТО у Вашингтоні Україна не отримає запрошення до Альянсу через позицію Сполучених Штатів і Німеччини. Це пов'язано з можливістю втягування у війну через пакт про колективну безпеку.

Крім цього, президент Польщі Анджей Дуда вказав на три ключові теми для обговорення на саміті НАТО: зміцнення обороноздатності Альянсу, підтримка євроатлантичних прагнень України та перегляд підходу НАТО до Росії. Дуда наголосив, що Україні потрібно надіслати офіційне запрошення на вступ до НАТО.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти