"Товаришу, пройдімо": як колишнього лідера Китаю Ху Цзіньтао прогнали зі з'їзду Компартії

23 жовтня 2022, 15:00
1128
Вигнання Ху Цзіньтао з президії навряд чи було випадковістю.
Ху Дзіньтао під руки виводять з президії з'їзду КПК / скріншот

Колишнього китайського лідера Ху Цзіньтао вивели під руки з президії під час заключного засідання з'їзду Комуністичної партії, який проводиться двічі за десятиліття. 79-річний чоловік, який користується авторитетом серед китайців і який правив країною 10 років, сидів на видному місці поруч з Сі Цзіньпіном.

Судячи з відео, опублікованого журналістами, Ху Цзіньтао був здивований тим, що відбувається. При цьому варто відзначити, що церемонія закриття з'їзду Комуністичної партії зазвичай є ретельно зрежисованим заходом, а під час події в залі були присутні безліч журналістів.

Як все сталося

79-річний Ху сидів на видному місці за першим столом у Великому залі народних зборів в Пекіні, поруч зі своїм наступником, теперішнім лідером Сі Цзіньпіном, коли до нього ззаду підійшов співробітник.

відео дня

Ху роздратовано поговорив з чоловіком, в цей час третій за старшинством лідер Китаю Лі Чжаньшу, що сидів з іншого боку, тримав руку на стільці за спиною Ху. Потім двоє чоловіків супроводили Ху з його місця, а співробітник тримав його за руку. Інші члени групи, що сиділи за головним столом, мовчки дивилися на те, що відбувається.

По дорозі до виходу Ху зупинився і, здавалося, щось сказав Сі, а потім поплескав прем'єр-міністра Лі Кецяна по плечу. І Сі, і Лі кивнули. Незрозуміло, що сказав Сі у відповідь.

Ху Цзіньтао вивели під руки: відео

Китайська влада спочатку публічно ніяк не пояснила раптовий відхід Ху. Цей драматичний момент ніде не висвітлювався в китайських ЗМІ і не обговорювався в китайських соціальних мережах, де такі розмови суворо заборонені. Але це викликало шквал спекуляцій за кордоном. Пізніше було оголошено, що Ху Цзіньтао нібито стало погано.

Це не випадковість

Заходи Компартії Китаю зазвичай ретельно зрежисовані. Тож вигнання Ху Цзіньтао з президії навряд чи було випадковістю. Вранці він був на закритому засіданні з'їзду, після чого прийшов на фінальне засідання. І чиновники-розпорядники з'їзду підійшли до Ху і попросили його на вихід саме після того, як оператори включили камери.

Зазначимо, Китай часів Ху Цзіньтао відрізнявся від Китаю часів Сі Цзіньпіна. Ху спирався на принцип колективного керівництва і балансував між різними фракціями в Політбюро. В епоху Ху Китай відкривався зовнішньому світу і все терпиміше ставився до зовнішніх ідейних впливів. Натомість, Сі Цзіньпін спробував закрити країну і повів її зовсім іншим курсом, і в першу чергу утвердився сам в ролі незмінного керівника.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти