Розпад Росії і фактор Азербайджану: у Зеленського оцінили підсумки війни у Карабасі

14 листопада 2020, 18:23оновлено 14 листопада 2020, 23:12
Росія ще не програла війну за панування на Кавказі, вважає Сергій Кривонос.
Кривоносий
На Росію очікує розпад у тому випадку, якщо її енергоресурси ніхто не купуватиме - Кривонос / УНІАН

За підсумками війни у Нагірному Карабасі Росія продовжуватиме впливати на Вірменію та Азербайджан. Москва не має наміру поступатися Туреччині своїм лідерством на Кавказі і планує впливати на певні процеси. Росіяни спробують не допустити потенційної конкуренції азербайджанської і російської нафти на європейських і східних ринках.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос в інтерв'ю виданню Апостроф.

За його словами, у військовому середовищі стверджують, що Росія у Нагірному Карабасі програла тактично, проте Москва поки що не зазнала поразки у війні за своє панування на Кавказі. Протягом 5 років росіяни будуть присутні у Карабасі і впливати на події. Інтерес Росії полягає у впливі на Баку і Єреван і недопущенні посилення ролі Туреччини.

"Вони намагаються зараз відсторонити Турцію, щоб вона не брала участь у всьому, що стосується введення миротворців. Вже була заява, що і Туреччина розглядає цю можливість. Тому зараз виникає питання про вплив не тільки на Вірменію, а й на Азербайджан", - зазначив Кривонос.

Як вважає чиновник, РФ зацікавлена у впливі на Азербайджан, оскільки республіка є розвиненою з точки зору економіки державою, яка володіє енергетичним потенціалом, і в перспективі може перетворитися на конкурента Москви.читайте такожВійська Росії увійшли до Карабаху - заява Азербайджану і Вірменії

"Азербайджанська нафта - це якраз здатність контролювати цю країну. Їх Нафта зможе витіснити російську з європейського і східного ринків. Ми побачили, що ситуація з падінням цін на нафту дуже сильно вдарила по Російській Федерації. З урахуванням того, що Росія не є високотехнологічною країною, вона заробляє більше на сировині", - сказав він.

Чиновник вважає, що Росія ставить перед собою завдання збереження експорту енергоресурсів до Європи, щоб як і раніше отримувати гроші, які дозволяють існувати державі. У разі відмови від російських газу і нафти РФ дуже швидко припинить своє існування.

"Для неї важливо зберегти свої ринки збуту і в першу чергу - у Європі, тому що Європа є основним споживачем російської нафти і газу. Саме ці гроші дозволяють Росії триматися на плаву. Якщо російські енергоресурси ніхто не буде купувати, то ця країна досить швидко розпадеться", - підкреслив Сергій Кривонос.

Росія новини

  • 9 листопада Росія підписала з Вірменією та Азербайджаном заяву про припинення війни у Нагірному Карабасі. Єреван програв війну, внаслідок чого змушений вивести війська з регіону.
  • РФ розміщує миротворчі війська у Карабасі і спільно з Туреччиною створює моніторинговий центр на території Азербайджану.
  • Глава компанії Роснано Анатолій Чубайс заявив, що Росія, яка отримує близько 40% надходжень до державного бюджету за рахунок експорту енергоносіїв, в найближчому майбутньому змушена буде змиритися із завершенням ери нафтопродуктів і вибрати курс на переформатування своєї економіки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти