Путін розкрив плани Росії щодо суперечки з Японією за Південні Курили

14 лютого 2021, 14:06
Москва має намір продовжувати розвивати відносини з Токіо, сказав Володимир Путін.
Путина
Відчуження територій РФ заборонено змінами до Конституції - Путін / Reuters

Росія готова розвивати співпрацю з Японією, проте Москва в процесі реалізації домовленостей щодо Південних Курил не має наміру вживати будь-яких заходів, які суперечать Конституції країни. Прийняті зміни до Основного закону не передбачають питання відчуження російських територій, заявив президент РФ Володимир Путін у відповідь на питання про відносини Москви і Токіо в контексті територіальної суперечки двох держав, повідомляє ТАСС.

"Ми хочемо розвивати відносини з Японією і будемо розвивати. Але нічого не будемо робити з того, що суперечить основному закону Російської Федерації", - сказав глава РФ.

За його словами, відчуження російських територій заборонено змінами, які були внесені до Конституції Росії, а питання подальшого розвитку російсько-японських відносин повинен прояснити глава МЗС РФ Сергій Лавров.

відео дня

"Ви Лаврову задайте це питання. Він вам пояснить, де там делімітація, де демаркація", - підкреслив Путін.читайте такожСША можуть допомогти Японії відібрати Курили у РФ

Нагадаємо, в січні прем'єрміністр Японії Есіхіде Суга заявив, що у Токіо виступають за остаточне вирішення питання приналежності Південних Курил. Японія має намір вести перемовини з Росією в рамках раніше досягнутих домовленостей з можливістю укладення договору.

Суперечка Японії і Росії за Південні Курили

  • Японія і Росія ведуть перемовини щодо укладення мирного договору за підсумками Другої світової війни ще з середини ХХ століття. Проблемою є територіальна суперечка між Москвою і Токіо про приналежність частини Курильських островів. Увесь архіпелаг у 1945 році було включено до складу Радянського Союзу, проте Японська держава оскаржує приналежність Москві Ітурупа, Кушашира, Шикотана і декількох безлюдних островів, які японці вважають своєю територією і називають Хабомаї.
  • Росія відкидає територіальну суперечку з Японією. У Москві стверджують, що суверенітет РФ над цими землями встановлений міжнародними договорами і не повинен переглядатись.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти