План Кремля щодо Білорусі: експерт пояснив, що чекає на Лукашенка

29 листопада 2020, 04:35
Кремль намагається вирішити кризу в Білорусі на власних умовах.
Лукашенко
Олександр Лукашенко / Reuters

У Москві вже усвідомили спробу Олександра Лукашенко піти від виконання обіцянок, даних президенту РФ Володимиру Путіну в Сочі.

Про це директор Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень Арсеній Сивицький заявив у коментарі Udf.by.

"Вже візит голови Служби зовнішньої розвідки Росії Наришкіна до Мінська показав, що в Москві вважають: Лукашенко не збирається виконувати план, який йому нав'язує Кремль, намагаючись вирішити кризу на власних умовах, які не передбачають негайного початку транзиту влади, на чому наполягає російська сторона", – сказав Сивицький.

Кремль намагається скористатися політичною кризою в Білорусі, коли Лукашенко знаходиться в слабкій і вразливій позиції, говорить експерт.

читайте також"Росія вичікує": Тихановська пояснила, навіщо хоче зустрітися з Путіним"Москва під конституційною реформою розуміє виключення Лукашенка з політичного життя Білорусі. І той, по суті, відмовляється від проведення конституційної реформи, заявляючи, що немає необхідності ламати Конституцію. У зв'язку з цим сам візит Лаврова і нагадування з його боку є сигналам з боку Кремля про неприпустимість відходу від так званого плану Патрушева-Путіна і необхідності виконувати сочинські домовленості", - додав Сивицький.

Політолог також вважає, що поки Москва діє досить м'яко.

"Поки що спроби вплинути на керівництво Білорусі робляться в дипломатичній манері, але очевидно, що тиск Кремля на Лукашенка зростає. І не виключено, що вже під кінець цього року з непублічного воно стане явним, що загрожує новим конфліктом і загостренням відносин між Мінськом і Москвою", – вважає Сивицький.

читайте такожЛукашенко закінчить трибуналом: Тихановська озвучила сценарій нового удару по режиму

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • 20 жовтня Лукашенко на зустрічі в СІЗО пообіцяв, що це його останній президентський термін.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти