Меркель оголосила про провал перемовин щодо Донбасу і закликала Захід до дій

19 лютого 2021, 20:27оновлено 19 лютого 2021, 21:20
Меркель звинуватила Росію в розв'язуванні гібридних конфліктів.
Меркель
Мінські угоди не принесли результатів щодо Донбасу - Меркель / Reuters

Мінський процес виявився неефективним інструментом для відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. Захід має сформувати єдиний порядок протистояння Росії, яка провокує розвиток гібридних конфліктів, заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель під час свого виступу у рамках Мюнхенської конференції з безпеки.

За її словами, "Мінськ" міг використовуватися в якості дипломатичного інструменту, проте прогресу в цих домовленостях досягти так і не вдалося.

"Коли мова йде про суверенітет і територіальну цілісність України, ми не досягли жодного прогресу останніми роками. Мінський процес - це дипломатичний інструмент, який може бути використаний, але він не був успішним", - сказала Меркель.

Також вона додала, що Заходу слід виробити чітку стратегію роботи з Росією. Західні держави готові співпрацювати з Москвою з певних питань, проте з іншого боку повинні бути чітко визначені аспекти, щодо яких існують розбіжності.читайте такожУкраїна пояснила, чому приєднання Донбасу - катастрофа для Росії

"Тому нам необхідний жорсткий порядок денний щодо Росії, спільний порядок денний. Ми повинні запропонувати співпрацю, з одного боку, але, з іншого боку, ми повинні чітко зрозуміти наші розбіжності. Я можу тільки погодитися з президентом США в питанні сильного ЄС. На жаль, це не те, що наразі робить Росія", - підкреслила Ангела Меркель.

Перемовини щодо Донбасу

  • 11 лютого відбулося засідання Радбезу ООН у зв'язку з шостою річницею Мінських угод. Росія знову намагалася звинуватити Україну в зриві домовленостей щодо Донбасу, проте країни Заходу дорікнули саме Москві в порушенні своїх зобов'язань.
  • Постійний представник Росії у ООН Василь Небензя виступив із заявою про те, що Україна нібито окупувала власні території, і спростував зобов'язання Москви перед Києвом.
  • 19 лютого глава делегації Києва у ТКГ щодо Донбасу Леонід Кравчук сказав, що для перемоги України у війні з Росією українцям слід визнати, що на сході країни йде війна. Міжнародне співтовариство, в свою чергу, має посилити тиск на РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти