Газпром здійснив ще один крок до завершення сертифікації ПП-2

26 січня 2022, 20:13
Установа дочірньої структури є необхідною умовою для сертифікації відповідно до закону про енергетичне господарство ФРН.
Північний потік-2
"Газпром" зробив крок до завершення сертифікації Північного потоку-2 / Reuters

Оператор російського газопроводу Північного потоку-2 Nord Stream 2 AG заснував німецьку дочірню структуру Gas for Europe GmbH. Вона стане власником і оператором 54-кілометрової ділянки газопроводу, розташованого в німецьких територіальних водах, повідомляє прес-служба компанії.

"Установа дочірньої структури є необхідною умовою для сертифікації відповідно до Закону про енергетичне господарство ФРН", - йдеться в повідомленні.

Газова криза в Європі

Ціна на газ в ЄС різко злетіла в серпні минулого року на тлі газової кризи. Вартість тисячі кубічних метрів палива кілька разів перевищувала історичний максимум.

відео дня

Черговий рекорд був встановлений 21 грудня 2021 року, тоді спотова ціна на паливо в Європі перевищила показник в 2000 доларів за 1 тисячу кубометрів. Газпром відмовився бронювати потужності трубопроводу Ямал - Європа для транзиту газу, і призупинив прокачування палива до Німеччини.

В кінці грудня і початку січня ціна на газ в Європі знизилася на тлі поставок скрапленого природного газу і оптимальних погодних умов. Згідно дані біржі Ice Futures на 24 січня, вартість палива, в порівнянні з минулим тижнем, зросла майже на 20% і становить до 1 100 доларів за одну тисячу кубометрів.

Газова криза в країнах Європи пов'язують із спустошенням газосховищ в ЄС в минулий зимовий період і відмовою Газпрому забезпечити додаткові прокачування газу шляхом української ГТС. Росія в таких поставках не зацікавлена, оскільки очікує запуску свого газопроводу Північний потік-2, по якому газ повинен піти в обхід України.

Керівник Нафтогазу Юрій Вітренко говорив, що енергетична криза в Європі пов'язана з газовим шантажем країн ЄС з боку Газпрому. Росіяни заздалегідь забронювали менше потужностей ГТС України для прокачування в Європу, а на тлі кризи фактично поставили їй ультиматум: або газ дешевшає і йде через Північний потік-2, або будуть проблеми з поставками палива шляхом української магістралі.

У керуючій компанії ГТС України також вважають, що криза з газом в Європі продиктована позицією Газпрому. Росіяни намагаються виторгувати преференції в процесі сертифікації газопроводу Північний потік-2.

Однак запуск Північного потоку-2 відкладається через те, що німецький регулятор відмовляється сертифікувати компанію-оператора трубопроводу. Проект не відповідає вимогам ЄС та Німеччини. У першій половині 2022 року процес надання СП-2 документів на роботу не завершать. Втім, Газпром вже почав створювати нову компанію-оператора трубопроводу, як того вимагав Берлін.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти