Ультиматум для Лукашенка: у Литві назвали три головні тези вирішення конфлікту у Білорусі

12 серпня 2020, 19:58оновлено 12 серпня 2020, 20:33
Якщо білоруська влада не піде на ці умови, на Мінськ очікують європейські санкції.
Лукашенко
Лукашенко поки не прокоментував план щодо врегулювання ситуації у Білорусі / УНІАН

Для виходу з кризової ситуації у Білорусі, яка склалася внаслідок невизнання білорусами результатів виборів президента країни, Мінськ повинен припинити застосування сили проти свого народу, звільнити всіх ув'язнених під час протестів осіб і сісти за стіл перемовин зі своїми громадянами.

Такий план був запропонований Білорусі Литвою, Латвією та Польщею, розповів литовський президент Гітанас Науседа у середу, 12 серпня, передає видання Євразія Експерт.

За словами глави Литви, події, які відбуваються в останні дні, не мають нічого спільного з ідеєю демократичної і процвітаючої Білорусі. Тому влада повинна вирішити цю проблему.

відео дня

"Ми закликаємо владу Білорусі, перш за все, терміново піти на деескалацію ситуацію і припинити застосування грубої сили проти свого народу. По-друге, ми закликаємо владу Білорусі звільнити всіх затриманих учасників протесту і в терміновому порядку припинити їх переслідування. По-третє, ми сподіваємося, що влада Білорусі, нарешті, вступить у діалог зі своїми громадянами", - сказав Науседа у своїй заяві. читайте такожКриваві протести у Білорусі: Помпео розкрив позицію США

Для укладення домовленостей Білорусі пропонують створити національну раду, до якої увійдуть представники влади і громадянського суспільства. У рамках процесу перемовин сторони повинні знайти компроміс.

У заяві Науседи підкреслюється, що Варшава, Рига і Вільнюс готові посприяти перемовинам і виступити у них в якості посередників. У разі відмови влади Білорусі від цього плану на них очікують санкції Європи і країн-ініціаторів мирної угоди.

Тим часом три кандидата в президенти Білорусі - Андрій Дмитрієв, Сергій Черечень і Анна Канопацька - не визнали Олександра Лукашенка переможцем перегонів за пост глави держави. Вони вже направили до ЦВК скарги про невизнання результатів виборів.читайте також"Вогонь на ураження": у МВС Білорусі підтвердили стрілянину з вогнепалу в протестуючих

Нагадаємо, у Європарламенті група в складі 23 депутатів звернулася до керівництва Євросоюзу з проханням розглянути можливість введення жорстких санкцій проти білоруської влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти