Усі послуги - тільки українською мовою: сфера обслуговування перейшла на нові правила

16 січня 2021, 08:48оновлено 16 січня 2021, 09:18
Відтепер персонал повинен спілкуватися з відвідувачами державною мовою, винятком є тільки особисте прохання клієнта.
супермаркет
16 січня сфера обслуговування перейшла на українську мову / УНІАН

У суботу, 16 січня, набули чинності норми статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", що регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів. Відтепер персонал повинен спілкуватися з відвідувачами державною мовою, винятком є тільки особисте прохання клієнта.

Як повідомляє Главред, відповідно до Ст.30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", державною мовою мають звертатися до споживачів у всіх сферах обслуговування. Зокрема: підприємства, установи та організації всіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Така вимога стосується не тільки сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки та секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню і т. д.

Але на прохання споживача обслуговування може проводитися іншою мовою, яка прийнятна для обох сторін.

Які сфери переходять на українську мову

  • торгові заклади (магазини, супермаркети, ТРЦ);
  • інтернет-магазини;
  • кафе, ресторани, бари та інші заклади громадського харчування;
  • банківські установи;
  • аптеки;
  • автозаправки;
  • бібліотеки;
  • розважальні заклади;
  • спортзали;
  • салони краси;
  • заклади побутового обслуговування.

Що загрожує за порушення "мовного закону"

Після 16 січня 2021 року секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови обіцяє штрафувати підприємство у разі систематичних порушень мовного законодавства.

Як зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, за порушення суб'єктами господарювання відповідних норм передбачені штрафи.

"Секретаріат Уповноваженого може здійснювати позапланові заходи контролю за порушенням мовного закону. Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер, ми маємо право накладати штраф. Здавалося б, для когось ця сума невелика (від 5100 до 6800 грн.), але вона буде бити не стільки по кишенях бізнесу, скільки - по репутації. А це якраз те, що напрацьовується роками", - сказав Кремінь.

Мовний закон - про що йшлося раніше:

  • Верховна Рада України ухвалила закон Про забезпечення функціонування української мови 25 квітня 2019 року. Законопроєкт підтримали 278 парламентаріїв. Закон регламентує українську мову як єдину державну мову на території України.
  • 13 липня 2020 року стало відомо, що коштом держбюджету в Україні запустять курси української мови. З технічною базою для мовних курсів мають допомогти органи місцевого самоврядування та державні навчальні заклади, розраховує омбудсмен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти