Угорщина вибухнула зухвалою вимогою до України щодо Закарпаття: ЗМІ дізналися деталі

27 червня 2024, 15:29
788
Угорщина у своїй "вимозі" керується переписом населення 23-річної давнини і передала Києву відповідну позицію Будапешта ще в січні.

Угорщина, Україна
Угорщина вимагає свого "впливу" на все Закарпаття / Колаж: Главред, фото: УНІАН, Вікіпедія

Угорщина "зажадала" від України визнати "традиційно угорською" всю територію Закарпаття. Згідно з українським законодавством, вимога може бути задовільнена лише в низці населених пунктів, проте Будапешт хоче, щоб норма поширювалася на весь регіон.

Як повідомляє Європейська правда, Будапешт ще в січні передав Києву свої так звані вимоги. Ключовий і найбільш спірний пункт - визначення місць з особливим рівнем гарантій для угорських меншин.

відео дня

Відповідно до закону України, такі місця - це населені пункти "зі значною кількістю" представників меншини, від 15% і з "традиційним" проживанням меншини - від 10% за останні 100 років.

Утім, Угорщина вимагає, щоб Україна визнала "традиційно угорськими" всі населені пункти Закарпаття. Причому навіть ті, де угорці не жили.

Будапешт посилається на перепис від 2001 року, але відтоді кількість угорців, які жили на Закарпатті, скоротилася майже вдвічі.

Крім того, Угорщина вимагає скасування норми про 10%, що дозволить визнавати територією угорського впливу будь-які громади, де коли-небудь жили національні меншини. Угорська влада вимагає, щоб така норма стала автоматичною.

Також Будапешт хоче, щоб Україна скасувала норму про 10%, що дасть змогу визнавати "угорською територією" місця, де коли-небудь жили представники нацменшини. Вони вимагають зробити цей процес автоматичним.

Угорщина і війна Росії проти України - головні новини за темою:

Угорщина постійно висуває різні звинувачення на адресу України. Представники угорської влади нерідко роблять заяви, які збігаються з пропагандою РФ. Будапешт звинувачував Україну в нібито утисках національних меншин, публікував українську мапу без Криму та угорську із Закарпаттям, яке прем'єр Орбан назвав "давньою угорською землею".

Угорщина в НАТО блокувала план Альянсу щодо військової допомоги Україні, проте блок подолав вето. Тепер колективний безпековий блок Заходу матиме вагомішу роль у військовій допомозі Києву.

Угорщина блокувала закупівлю озброєнь за рахунок заморожених активів РФ, втім Євросоюз знайшов можливості обійти це вето. Брюсселю довелося докласти зусиль, однак спосіб має працювати.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти