Україна може повернути Донбас завтра, але виникнуть проблеми - екс-військовий США

21 вересня 2020, 20:39оновлено 21 вересня 2020, 21:49
Експерт упевнений, що проблема ОРДЛО набагато складніша, ніж питання анексованого Криму.
Війна на Донбасі
Україна може повернути Донбас хоч завтра-Табах / УНІАН

Українська армія військовим шляхом може хоч завтра звільнити окуповані Росією території Донбасу.

Таку сміливу заяву в інтерв'ю виданню Гордон зробив капітан 1-го рангу ВМС США у відставці Юрій (Гаррі) Табах. Він уточнив, що питання Донбасу складніше, аніж проблема Криму.

"Моя особисто думка: з військової точки зору ви Донбас можете взяти завтра. Ваша [сьогоднішня] армія - не [армія] 2014 року. Вона відмінна озброєна. Вона обстріляна, сильна. Там є бойовий досвід, а його нічим не замінимо. Може бути, патріотизму немає, але професіоналізм є", – сказав американський офіцер.

відео дня

На його думку, українська армія не йде в наступ, оскільки після звільнення окупованої території виникне багато проблем, які неможливо буде вирішити військовим шляхом.

читайте також"ЛДНР" на позиціях ЗСУ: Кравчук поставив жорстку умову щодо Донбасу

"А далі що? Ну добре, Європейський союз, Америка допоможуть відбудувати інфраструктуру (наприклад, дороги), людей зайняти, а як ви сприйматиме цих людей? Вони хто у вас будуть? Повноцінні громадяни? Я ж чую на вулицях, як ставляться тут до людей з Донбасу, з Донецька і Луганська, ці некрасиві слова, які щодо них використовують", – сказав Табах.

Також, на його думку, виникнуть проблеми й з правами людини.

"Тих, у кого кров на руках, ви заарештуєте і віддасте під трибунал, а що з тими, хто пішов купити буханець хліба або просто працював на заводі там? Вони ким будуть: зрадниками, колаборантами? Це треба якось обговорити, якось вирішити. А хто це вирішить? Дуже складне питання", – зазначив колишній військовий.

Він також висловив свою думку щодо повернення Україні анексованого Криму, зазначивши, що ця проблема вирішується простіше, ніж з Донбасом.

"Що стосується Криму... Я думаю, що Росія все-таки розвалиться-сподіваюся, до того, як [розвалиться] Україна, – і Крим теж відійде. І буде або незалежною якоюсь структурою, або повернеться назад в Україну. А прийде він в Україну тільки з однієї причини: якщо в Україні буде високий рівень життя, буде мало корупції, люди отримуватимуть хороші зарплати та життя тут буде набагато кращим, ніж у Криму", – сказав Табах.

На його думку, найкращим варіантом було б і схоже вирішення військового конфлікту на Донбасі.

  • Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що ті, хто допустив легку здачу півострова Крим під окупацію, мають понести відповідальність. Глава держави зазначив, що для нього деокупація Криму є таким же пріоритетом, як і повернення Донбасу.
  • голова української делегації в Тристоронній контактній групі по Донбасу Леонід Кравчук виступив з різкою критикою щодо п'ятого президента Петра Порошенка і підписаних ним Мінських угод.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти