Температура тіла у 24°С і повна зупинка кровообігу: українці провели унікальну операцію

23 серпня 2021, 08:51
У Хмельницькому лікарі видалили пацієнтці злоякісну пухлину, яка з нирки дісталася до серця. Таких операцій в Україні виконується щорічно не більше десяти.
Температура тіла у 24°С і повна зупинка кровообігу: українці провели унікальну операцію
Пацієнтка почувається добре, її виписали з лікарні / hossc.org

У Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі провели складну операцію з видалення злоякісної пухлини. Для цього українці знизили температуру до 24°С і зупинили кровообіг. Подібних операцій в Україні виконується щорічно не більше десяти.

У пацієнтки діагностували злоякісне новоутворення правої нирки з метастазами в правий наднирник і поширенням пухлинного процесу на нижню порожнисту вену і праве передсердя, повідомили у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі.

Там зазначили, що патологія, коли злоякісна пухлина з нирки добирається до серця, належить до рідкісних і вкрай важких. При проведенні операції з видалення таких пухлин є величезний ризик виникнення кровотеч. Крім того, в будь-який момент частка пухлини може обірватися, долетіти до серця, легенів і викликати масивну легеневу тромбоемболію.

Бригада лікарів повинна була видалити пухлину, прооперувати нирку, наднирник, нижню порожнисту вену і серце одночасно.

Температура тіла у 24°С і повна зупинка кровообігу: українці провели унікальну операцію
Операція тривала близько шести годин / hossc.org

Операція тривала впродовж шести годин. Медикам вдалося успішно видалити пухлину, довжиною 10 см і відновити кровопостачання. Пацієнтка почувається добре, її виписали з лікарні.

Довідка. Тромбоемболія - це гостра закупорка кровоносної судини тромбом, який відривається від місця свого утворення (на стінці серця, судини) і потрапляє в циркулюючу кров, передає Вікіпедія. В результаті тромбоемболії кровотік в посудині припиняється, виникає ішемія тканини в басейні оклюзійної судини, часто завершується ішемічним інфарктом.

читайте такожВ Австрії хірурги помилково ампутували чоловікові не ту ногу

Як повідомляв Главред, у Львові унікальну операцію зробили 6-річному хлопчикові. Після того як дитину збив автомобіль, він дістав численні травми і був в реанімації на апараті ШВЛ. Детальніше про операцію, яку назвали "біблійною", дивіться у сюжеті ТСН:

Медики клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова врятували життя дитині, видаливши кісту селезінки. Операцію вони провели за допомогою робота-хірурга Da Vinci.

Пацієнткою стала 14-річна дівчинка, батьки якої неодноразово зверталися до лікарів за допомогою. Вона страждала від сильного болю в області лівого підребер'я. Однак встановити діагноз підлітку вдалося лише через три роки нескінченних досліджень і спостережень. Виявилося, що страждала школярка через 10-сантиметрову кісту на воротах селезінки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти