"Скільки житиму - буду вдячний": українець розповів, як це жити з чужим серцем у грудях

1 жовтня 2021, 21:03
Сергій став першим, кому пересадили серце в Рівненській області.
'Скільки житиму - буду вдячний': українець розповів, як це жити з чужим серцем у грудях
Сергій вже почни рік живе з чужим серцем / скріншот

Житель міста Сарні в грудні 2020 року став першим реципієнт, кому на Рівненщині успішно пересадили серце. Зараз Сергій здатний пройти понад 20 кілометрів на день і підтримує зв'язок з родичами донора.

Дев'ять місяців тому він починав відновлення після пересадки серця з прогулянок навколо будинку. Зараз за день він може пройти 21 кілометр. За словами чоловіка прогулянки дозволяють йому відчувати себе здоровим, пише "Суспільне".

"Жити став повноцінним життям. Ходити хочеться кожен день, і багато. Здорово себе почуваю. Двадцять років так не хотілося ходити, як зараз, ходжу. Все стало після операції поліпшуватися. Я це відчув, ще перебуваючи в лікарні, коли вже ходив по лікарняному коридору", - каже Сергій.

відео дня

Життя з новим серцем

Операцію в Рівненській міській лікарні Сергію торік у грудні зробили безкоштовно. Тоді це була перша успішна пересадка серця в Рівненській області та перед нею лікарі пацієнту нічого не гарантували.

читайте такожУ Львові один донор врятував чотирьох людейЧоловік майже тридцять років пропрацював підприємцем у роздрібній торгівлі. Після операції фізично намагається себе не навантажувати, але на авто їздить постійно. Чоловік приймає імуносупресанти чоловікові тепер потрібно приймати протягом усього життя. Гроші на неї виділяє міська рада.

"Скільки буду жити - буду вдячний їм"

Чоловік згадує, як навесні їздив до родичів 39-річного рівнянина Назара Тополюка. Саме його серце врятувало чоловіка.

"Скільки буду жити - буду вдячний їм. Ми з ними знаходимося на зв'язку, спілкуємося. Обмінюємося думками про життя. Був я на могилі донора, Назара. Я йому віддав данину поваги, подякував йому, якщо можна так сказати, за наданий мені шанс жити", – поділився Сергій.

Раніше ми розповідали, що в Києві провели трансплантацію відразу чотирьох органів. Зокрема, серце пересадили 12-річній дівчинці зі складною патологією. Це був її єдиний шанс. Живе серце донора 28 вересня до столиці вдалося оперативно доставити менш ніж за годину.

Донором став 38-річний вінничанин. Медики не змогли врятувати його життя через складну черепно-мозкову травму. Лікарі констатували смерть головного мозку, а рідні дали дозвіл на забір його органів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти