"Просунутись далі": в ISW дали прогноз, що буде у разі захоплення Авдіївки

16 лютого 2024, 08:58оновлено 16 лютого, 16:00
Сили оборони України побудували гарні оборонні укріплення поблизу населених пунктів навколо Авдіївки.
'Просунутись далі': в ISW дали прогноз, що буде у разі захоплення Авдіївки
Окупанти наступають під Авдіївкою / колаж: Главред: фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, Міноборони РФ

Аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що у разі потенційного захоплення Авдіївки, окупанти не зможуть швидко просунутися. Війська агресора зазнали дуже великих втрат і для захоплення нових територій, їм потрібен тривалий період відновлення.

У документі ISW нагадали, що росіяни почали локальну наступальну операцію з метою захоплення Авдіївки у жовтні 2023 року і лише нещодавно почали тактично просуватися через населений пункт після кількох місяців піхотних штурмів і хвиль масових механізованих атак з величезними втратами техніки й особового складу.

В ISW також зазначають, що Сили оборони України побудували гарні оборонні укріплення поблизу населених пунктів навколо Авдіївки, які російські війська також намагаються захопити, зокрема на захід та північ від міста.

відео дня

Найближчі відносно великі населені пункти в цьому районі розташовані щонайменше за 30 кілометрів на захід від Авдіївки. Російські війська не демонструють готовність реалізувати швидке механізоване просування вперед і окупувати ці міста й села у найближчій чи навіть середньостроковій перспективі.

"Російські війська втратили велику кількість живої сили і техніки на захоплення Авдіївки, тож їм, ймовірно, буде потрібен тривалий період консолідації, відновлення та відпочинку, перш ніж вони спробують здійснити подальші скоординовані наступальні дії в цьому районі", - йдеться у звіті.

З огляду на ці фактори, в ISW припускають, що у випадку захоплення Авдіївки, російські війська навряд чи зможуть швидко просунутися далі. Натомість потенційне захоплення міста, щонайбільше, створить умови для подальших обмежених тактичних переваг.

Ситуація на фронті: наступ РФ на Авдіївку

Нагадаємо, що екс-командир "Айдару" Євген Дикий заявив, що доля Авдіївки вирішиться у найближчі 48 годин. Він зазначив, що допоки працює дорога, там можна воювати, адже туди їде боєкомплект, а з міста евакуюють поранених.

Противник застосовує від Авдіївкою також механізовані війська, танки та артилерію. Командир 47-ї ОМБр розкрив ризик захоплення Авдіївки окупантами. Росіяни намагаються лізти різними диверсійними групами, підрозділами зі складу "Шторм Z", "Шторм V".

Речник 3-ї окремої штурмової бригади заявив, що РФ під Авдіївкою переважає в 7 разів. Українські захисники утримують позиції в місті, незважаючи на складність, повідомив Олександр Бородін. Ситуація дуже важка, росіяни постійно наступають.

Більше військових новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти