Підготовка аншлюсу: експерт оцінив скандальну статтю Путіна про Україну

20 липня 2021, 01:27
Стаття Володимира Путіна нагадує книгу фюрера "Майн кампф", каже Юрій Шаповал.
Володимир Путін
Володимир Путін / Фото Reuters

Текст статті президента РФ Володимира Путіна про Україну лежить в основі ідеї аншлюсу, приєднання України до Росії, заявив історик Юрій Шаповал.

Як підкреслив він в ефірі каналу Україна 24, Путін ще сам не до кінця розуміє, яким буде цей механізм, очевидно, він ще напрацьовується.

"Ключова теза дуже сильно нагадує книгу Гітлера "Майн кампф" і ситуацію з Австрією в 1938 році. Він говорить про те, що росіян в Україні потрібно захищати, тому що їх змушують зректися свого коріння, про насильницьку асиміляцію, про те, що штучний розрив росіян і українців може зменшити російський народ на сотні мільйонів. Цей текст, очевидно, повинен щось виправдати. Те, що ще не відбулося, але назріває", — сказав він.

Експерт вказав на те, що твердження в статті Путіна щодо Криму і Донбасу не піддаються розумному аналізу і коментарям.

"І весь цей текст говорить про те, що Путін виношує конкретні плани стосовно України та готує аншлюс. З 2000 року я уважно стежив, як Путін йшов до цього тексту. У 2008 році він написав текст щодо Чечні, теза така: спочатку військова операція, потім референдум і потім оформлення всього решта. Так це було в Криму, в Чечні, якась модель повинна була легітимізована цим текстом. Наскільки я знаю, Путін написав цю статтю сам, очевидно, вона йому близька і дорога. Вся ця теза про анти-Україну повинна служити якимось його планам, тому я б закликав поставитися до цього тексту серйозно", — сказав він.

Нагадаємо, 13 липня була опублікована стаття президента Росії Володимира Путіна про Україну. У матеріалі йшлося про звинувачення української сторони в нібито небажанні слідувати врегулюванню конфлікту на Донбасі на базі Мінських угод. При цьому Путін звинуватив Київ в організації "кривавих провокацій" в зоні збройної конфронтації.

Путін вважає Україну елементом "глобальної змови" проти Росії і звинуватив Київ у тому, що українська влада нібито залишила Донбас.

Президент України Володимир Зеленський у відповідь вибухнув наріканнями-у Путіна є час для написання статей про Українську державу, проте немає можливості провести зустріч на вищому рівні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти