Відключення світла вже влітку: експерт пояснив, коли чекати неприємний сюрприз

5 липня 2023, 13:00оновлено 12 липня 2023, 16:33
В Україні можливі нові відключення електроенергії. В системі спостерігається дефіцит потужності, каже експерт Олександр Харченко.
Харченко, лампочка
Як каже Олександр Харченко, в Україні влітку не вистачає генерації електрики / колаж Главред, фото УНІАН і Facebook

Відключення світла для населення в Україні можливі в літній пік споживання в липні-серпні. Потужності в енергосистемі недостатньо, і промисловим підприємствам вже урізали ліміти.

Про це в інтерв'ю порталу РБК-Україна розповів енергетичний експерт директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Ми зараз, якщо взяти дані "Укренерго", то 1600-1700 мегават-годину ми зараз беремо стабільно аварійну допомогу з Європи щодня", ‒ сказав він.

відео дня

Як каже Харченко, така ситуація означає, що в Україні не вистачає генерації електрики і його, відповідно, доводиться брати з Європи.

"І чим спекотніше, тим більше зростає цей дефіцит. Липень і серпень є піком, кінець липня і перші два тижні серпня є літнім піком споживання. І він в Україні в останні роки був таким же високим, як зимовий", - говорить експерт.

Харченко вважає, що саме у вищевказані періоди плануються певні обмеження поставок.

"Індустріальні споживачі вже обмежуються. Це просто робиться непублічно, просто ліміти акуратно видають на 20-30% нижче, ніж вони бажали споживати", ‒ сказав він.

Хто такий Олександр Харченко

Директор Центру досліджень енергетики. Експерт з питань енергетики. Публікує аналізи і прогнози розвитку ситуації в енергетичній сфері в ряді провідних ЗМІ України.

Підвищення тарифу на електроенергію в Україні

Раніше в Міненерго анонсували підвищення тарифів на електрику. З такою заявою виступив заступник керівника відомства Фарід Сафаров.

За словами чиновника, головна причина підвищення тарифів на світло – брак грошей для відновлення енергосистеми після ударів російських окупантів та її підготовки до зимового періоду 2023/2024 років.

Експерт Олександр Харченко зазначив, що підвищення тарифу призведе до того, що в середньому платити за світло доведеться 150-250 гривень.

З 1 червня 2023 року для всіх побутових жителів України тарифи на електрику становить - 2,64 грн за кВт-год.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти