Чому мало українців від 18+ до 30+: учений пояснив і дав песимістичний прогноз

22 квітня 2024, 15:12
142
Відомий учений-демограф Олександр Гладун заявляє, що низька народжуваність в Україні є великою проблемою для майбутніх поколінь.
Українці за кордоном
Що буде з українцями - вчений-демограф Олександр Гладун дав песимістичний прогноз / колаж фото УНІАН

Контингент 18-30-річних чоловіків нині справді є нечисленним в Україні. Про це в коментарі порталу ТСН заявив науковець Олександр Гладун - заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ.

"У 2001 році в Україні була найнижча народжуваність, а років 5 до того і стільки ж після вона теж не була високою. Відповідно, цим людям зараз 18-28 років і цей контингент українців відносно невеликий", - сказав він.

Гладун зазначає, що, згідно зі статистикою, 2001 року в Україні 100 жінок народжували 108 дітей (і це дуже малий показник). Для того, каже демограф, щоб не скорочувалася чисельність населення за рахунок природних чинників - потрібно, щоб на 100 жінок припадало 220 народжених дітей.

відео дня

"Відповідно, якщо народжуваність низька, то контингент, як чоловіків, так і жінок, які народилися в той період, буде значно меншим. Це, звісно, відбивається на статево-віковій піраміді", - каже Гладун.

Тож, каже демограф, уже в найближчому майбутньому українцям слід очікувати на негативні наслідки вищевказаних чинників. Крім того, стверджує Гладун, на демографічну ситуацію негативно впливає україно-російська війна, яка спричинила величезну міграцію населення як усередині країни, так і за кордон.

"Якщо врахувати те, що в нас приблизно 3-4 мільйони жінок із дітьми виїхали за межі України, рятуючись від війни, то в майбутньому теж варто очікувати меншу народжуваність. І наслідки цієї демографічної хвилі через 20-30 років будуть дуже відчутними, якщо не критичними", - підсумував Гладун.

Хто такий Олександр Гладун?

Гладун Олександр Миколайович - член-кореспондент НАН України, старший науковий співробітник і доктор економічних наук, Заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи, повідомляється на сайті Національної академії наук України.

Розпад Росії через населення

Нагадаємо, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова заявляла про те, що жителі країни-агресора, Росії,

навряд чи самостійно зможуть "розгойдати" її до стадії розпаду.

Вона каже, що розпад Росії поки малоймовірний. Але один фактор легко може його спровокувати.

"Не бачу цього (настроїв серед росіян, щоб могли спровокувати розпад РФ - Главред). Можливо відколеться Кавказ. Це єдиний (регіон - Главред)", - сказала вчена.

Також повідомлялося, що розвал Росії не вплине на судовий процес над військовими злочинцями. Їх знайдуть навіть у третіх країнах, якщо вони намагатимуться сховатися. Про це в інтерв'ю Главреду розповів політичний аналітик, експерт з питань міжнародної політики, колишній народний депутат України Тарас Чорновіл.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти