Мільйони українців можуть постраждати від робіт на річці Прип'ять - Guardian

26 грудня 2020, 00:35оновлено 26 грудня 2020, 02:14
Фахівці здійснюють дії з поглиблення дна.
Чорнобиль, ЧАЕС 01 Прип'ять
Роботи на річці Прип'ять загрожують мільйонам українців / newsinphoto.ru

Поглиблення річкового дна на річці Прип'ять у зоні відчуження може призвести до підйому на поверхню радіоактивного мулу, що спричинить неминуче забруднення питної води для восьми мільйонів українців.

Про таку негативну перспективу попереджають вчені та екологи, пише Guardian.

Зазначимо, влітку на річці Прип'ять почалися роботи з поглиблення дна в рамках міжнародного проекту з відновлення судноплавного шляху E-40 протяжністю 2000 км, який пройде через Польщу, Білорусь та Україну.

відео дня

Дані будівельні роботи не відповідають рекомендаціям Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про те, що Чорнобильська зона відчуження повинна залишатися недоторканою через радіоактивне забруднення після аварії на ЧАЕС 1986 року.

В Україні наполягають, що водний шлях є важливим для розвитку річкового транспорту і торгового шляху між сусідніми країнами, а саме Білоруссю.

Українська влада виділила на роботи з поглиблення та очищення дна близько 12 мільйонів гривень.

читайте також"Було дуже погано": герой повідав про перший день після жахливої аварії на ЧАЕСОднак міжнародні експерти наголошую, що будівництво даної водної траси матиме "радіологічний вплив" і на будівельників, і на населення. На думку вчених, це може також привести до радіоактивного опромінення людей, які живуть нижче за течією від ділянки робіт.

В Україні представник компанії собі Дмитро Надєєв повідомив, що підрядник замовив дослідження радіації і взяв проби ґрунту.

"Аналіз показав, що роботу можна вести безпечно, але всі робітники були забезпечені засобами індивідуального захисту і дозиметрами", — сказав він.

Новини Чорнобиля

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти